Nije meteorologija, ali zaslu┼żuje mjesto na forumu > Planine Crne Gore

Snijeg - sezona 2017/2018

<< < (33/33)

Tihi:
Bogicevica i taj dio Prokletija(pocetak maja) :105:  :79:

Durmitor sa Pivske planineBiocPasjak,Zijovo

Goran1984:
Pitanje za Tihog kako se ponasaju te Kucke planine u smislu  ogromni broj vrhova preko 2000m  mahom sve oko 2100 pa i vise dakle velika masa,al u blizini Podgorice otvorene sa te strane koliko trpe uticaj toplih vazdusnih masa posto primjetim da ipak vise drze snijeg nego one planine po Pesteru koje su to oko 1600 1700 jedino Golija 1800 dakle utice visina i kolicina padavina al ipak su toplije makar u predjelu od 1500 m tipa od Zlatara il Jadovnika itd, takodje da li te Kucke Planine su toplije Od Lole Maganika Vojnika . I da li je Durmitor planina sa najsurovijom klimom nasa najsurovija u smislu srednje godisnje temperature po masivu?

Tihi:
Kucke planine imaju visinu i veliku kolicinu padavina,nista manje od centralnih planina,21 vrh iznad 2000 m i veliku povrsinu iznad 1500 m.Ove sezone masiv Zijova imao je ogromne snjegove.Izlozenost toplijem vazduhu sigurno da utice na dizanje granice,pa se  ogromni snijeg akumulira na vecim visinama, ali zbog konfiguracije terena snijeg se dugo zadrzava,naravno ne kao na planinama na sjeveru.Da li su hladnije od Vojnika?Bilo je par slucajeva kad je Zijovo dobilo snijeg iznad 2000 m a Vojnik ne.Pratio sam dosta granicu spustanja snijega ,desavalo se da na Vojnik pane snijeg do 1500 m a na Zijovo da ga nema ni na same vrhove.Sve zavisi kako zahvati hladni talas.
Pratio sam kad je na Zabljak T skocila na 3 stepena,na Zijovo se do 2000 m otopio snijeg.Prethodni dan je palo par cm pa su se stvorili uslovi za poredjenje temperature.
Snijeg se  u nametima zadrzava do kasnog ljeta.Planinari koji su posjetili ovaj masiv "sredinom jula 2013" u izvjestaju pisu da je put od prevoja Velika Cafa(1850 m) do Rikavackog jezera(1300 m )  bio neprohodan zbog nameta.To je ipak bila vrlo snijezna 2013 godina.
Dugo se snijeg zadrzava na zapadnim padinama Stitana(2170 m),taj namet se jasno uocava  i evo docekao je prvi jun.To je sigurno jedna od super lokacija za cuvanje snijega sto se tice ovog vidljivog dijela planine kad se gleda iz Pg.
Veliki namet sa juzne strane Vojnika prije nedelju dana "pukao" je na dva dijela i jos traje.Da vidimo da li ce docekati sredinu juna?
Ostaje zakljucak da su Kucke planine snjegovite i da dobro cuvaju snijeg,sto se snijega tice sigurno su jace od Vojnika,Golije i Lukavice.

Malo slika snijeznog stanja,ako se moze tako reci,sa nasih najvisih masiva.

Durmitor(26 maj),Sedlena greda.

Prutas

Sad jedno lijepo poredjenje.

Prokletije(26 maj)Torna(27 maj)Moracke planine(27 maj)

Goran1984:
Hvala Tihi , zaista mocne  te Kucke planine ta masa vrhova i velika visina iznad 1500 m, prelijepo mijesto lijepi su ti Kuci....

Tihi:
U najvisim planinskim zonama snijeg odbrojava poslednje dane ,da ga ispratimo jos ovaj put.Slike su od 3 juna.

Babin zub(2277 m)

   

Prokletije

 

Komovi,autor Zeljko PejovicDurmitor

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version