Htio sam te zamolit za jednu uslugu a nece biti prvi put.Zanima me kakav je dan bio 1 septembra 1975 u Titogradu.Taj dan sam rodjen a majka mi kaza da je dosta toplo bilo,uopste prva polovina ili citav septembar.Znas kako,stari kazu bilo je vruce a mene zanima dal je prelazilo 35 c jer su oni ubijedjeni da je bilo dobrih temperatura tih dana.Al ajde sad ko ce ga znati precizno,eto kad uhvatis vremena bio bih ti zahvalan.Pozdrav.
Septembar 1975. je sa srednjom temperaturom od
23.0°C bio za
1.5°C topliji od prosjeka. Zabilježeno je
13 tropskih dana, a maksimalna temperatura od
36.5°C je izmjerena 17.septembra. Par grafova:

Uzgred nosis li ljevor kad ides po ovim planinama, svasta moze da iskoci ? 
Stotinu puta sam bio gore, ništa ''jače'' od lisice nijesam vidio.

Nosim samo vodu, neki slatkiš, rezervnu odjeću i alat za bicikl. I naravno, fotoaparat.
Sa nekoliko dana zakašnjenja evo fotografija sa uspona na Crvenu gredu (2175m) od 28.avgusta. Crvena greda je impozantni durmitorski vrh koji dominira panoramom Žabljaka svojom vertikalnom JI stijenom. Zanimljjiv pejzaž:

Ispod same Crvene grede na 1800mnm nalazi se Jablan jezero:

Sa Crvene grede je prekrasan pogled na Žabljak i Crno jezero:

U istom kadru Zminje i Crno jezero:

Crno jezero i Jezerska površ:

Sa vrhovima Pašina gomila i Veliki Štuoc, Crvena greda formira najvišu površ u Dinaridima sa visinom iznad 2000m - ova površ je potpuno obrasla gustim sastojinama bora krivulja:

Uključujući i današnji dan Podgorica broji već
51 dan sa maksimalnom temperaturom iznad 35°C ove godine i to je
treći najveći broj ovih dana u istoriji podgoričkih meteo mjerenja. Godine 2003. i 2012. ostaju nedostižne: