METEO ARHIVA > 2016

Oktobar 2016.

(1/38) > >>

Cirius:
16,5'C, pretežno vedro i tiho.

SnowHunter:
Treću dekadu septembra obilježilo je stabilno vrijeme, uglavnom bez padavina, s niskim jutarnjim temperaturama i lijepim, umjereno toplim i sunčanim danima. Donijela je prirodan i postepen prelaz iz ljeta u jesen. Srednje temperature na glavnim stanicama su bile ispod prosjeka, negativno odstupanje je posebno izraženo u unutrašnjosti zbog vrlo hladnih noći i jutara:Na jugu, a posebno na Primorju negativno odstupanje je bilo znatno manje izraženo, Podgorica je bila tek 0.2°C hladnija od all-time prosjeka:Podgorički graf odstupanja Tsr u zadnjoj dekadi pokazuje temperature oko prosjeka, sa blagim odstupanjima u plus ili minus:Zato su minimalne temperature već 10 dana konstantno u zoni ispod prosjeka:Cijeli septembar je završio kao blago topliji od prosjeka, ali sasvim u zoni normalnog (u zagradama je odstupanje u odnosu na period 1951-1990):Podgoričko odstupanje u odnosu na cijeli period meteo osmatranja iznosilo je +0.8°C:Iako je prvi dio mjeseca bio prilično kišovit, sušan kraj je uslovio da u većem dijelu Crne Gore imamo deficit padavina. Ovo su padavinske sume iz septembra 2016:

Cetinje  191 mm
Rožaje  181 mm
Njeguši  148 mm
Budva  146 mm
Studeno  146 mm
Plav  130 mm
Kotor  116 mm
Danilovgrad  114 mm
Golubovci  113 mm
Virpazar  107 mm
Gornji Bandići  106 mm
Kolašin  93 mm
Plužine  92 mm
Šavnik  91 mm
Andrijevica  87 mm
Herceg Novi  86 mm
Podgorica  85 mm
Dragovića polje  83 mm
Žabljak  82 mm
Bijelo Polje  81 mm
Berane  75 mm
Nikšić  72 mm
Ulcinj  65 mm
Pljevlja  52 mm
Bar   51 mm

Prostorni raspored:Ostvarenost padavina se kretala od oko 50% u Baru, Herceg Novom i Nikšiću, pa do preko 200% u Rožajama. Na sjeveroistoku padavine su bile iznadprosječne:Broj padavinskih dana se kretao od 10 u Pljevljima pa do 17 na Njegušima i Studenom.

Niksic 3:
Svaka cast Sh odlicna prezentacija,bukvalno dominiras forumom!!!
Ali primjeto sa nesto na grafikonu jednu malu gresku,naime srednja temparatura za Nk u septembru je kao sto si napiso 16.6 i napiso si da je odstupanje 0.2+ ali prema HmzCG srednja temparatura za Niksic u septembru je 16.8 sto bi znacilo da je odstupanje -0.2
Mozda sam ja nesto pobrko ko zna :120: al srednja max je 22.8 a min 10.8 i prema tome sledi da je srednja 16.8

SnowHunter:
U klimatologiji srednja temperatura se ne računa kao aritmetička sredina maksimalne i minimalne temperature. Takav metod može, u zavisnosti od doba godine i lokacije, da bude veoma neprecizan. Srednja dnevna temperatura se računa kao: Tsr=(T07h+T14h+2xT21h)/4. Srednja mjesečna je onda aritmetička sredina ovako izračunatih srednjih dnevnih temperatura.

Kao referentne temperature za poređenje u svojoj stastistici koristim sljedeću tabelu:A evo i detaljnije tabele, gdje na primjeru ovog mjeseca možeš da vidiš kolike su razlike između klimatološke Tsr i aritmetičke sredine maksimalne i minimalne temperature:Razlike su posebno izražene kod kotlina u untrašnjosti, gdje dnevna temperatura na ovako stabilnim danima ode visoko, ali period trajanja viših temperatura je relativno kratak u odnosu na trajanje nižih temperatura, a to srednjak pomiče bliže ovim drugim u odnosu na prve. Pogledaj zadnjih 24h kretanje temperature u Pljevljima prema AMS:Topliji dio dana je kratak sa strmim nagibom na grafu, hladniji dio je znatno duži i normalno je da je srednja tempetura značajno bliža minimalnoj nego maksimalnoj.

Bura:
Deblja oblačnost iznad Bara. Dosada je to bila bezopasna visoka oblačnost, ipak sada dolaze tmurni, crnosivi oblaci sa mora. Razvoja daleko na moru ima i imaju snage da se doguraju do obale.

Duva slab do umjeren oštro, T 24.8°C. Najsparniji i ujedno posljednji dan ovog ranojesenjeg toplog talasa.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version