Author Topic: Prognoze,pitanja i odgovori  (Read 65292 times)

Mađo

• Guest
Re: Prognoze,pitanja i odgovori
« Reply #100 on: February 11, 2013, 12:25:08 »
Nadam se dosta duže nego kod mene.  :83:
Pretpostavljam do śutra popodne.... Čak postoji mogućnost da izdrži mnogo više nego što se nadamo...da miksa kišu i snijeg cio dan...
Zavisiće od vjetra.

Offline petar

• Hero Member
« Reply #101 on: February 11, 2013, 13:21:34 »
Nadam se dosta duže nego kod mene.  :83:
Pretpostavljam do śutra popodne.... Čak postoji mogućnost da izdrži mnogo više nego što se nadamo...da miksa kišu i snijeg cio dan...
Zavisiće od vjetra.
Madjo moze li nocas bit snijega u Podgorici i oko koliko sati bi trebao da pocne

Offline sanjin

• Sr. Member
« Reply #102 on: February 11, 2013, 13:45:10 »
Madjo,sta mislis za Cetinje u srijedu popodne?

Offline cetinje1

• Jr. Member
« Reply #103 on: February 11, 2013, 14:06:12 »
a sto ako se  dogodi da cijelo vrijeme pada snijeg u ct i nk? sto mislite o tome? ni juce niko nije rekao da ima sanse za toliko padavina, pa ih je bilo

Offline mirko

• Jr. Member
« Reply #104 on: February 11, 2013, 14:10:37 »
Jedno pitanje iako ne znam je li na pravo mjesto, pa posto vidim da svi pitaju Mađa (sveznajućeg :05:) neka i moje bude adresirano na njega. Naime, slušao sam priče kad sam bio manji da ukoliko bi se probio tunel između Cetinja i Dobrskog sela da bi se klima promijenila, da više ne bi bilo onakvih snjegova na Cetinje,  međutim tunel je stvarno probijen istina za odvod vode iz donjeg polja da ne bi došlo do poplava.  Klima se ipak, da je meni poznato, nije promijenila mozda minimalno. Takođe sam slusao od druga iz Crmnice koji je iz sela u podnožju Sozine a imam i još jednog druga koji zivi u istom kraju samo visočije, da se klima probijanjem-izgradnjom tunela Sozine znatno izmijenila da su zime blaže, snijeg je ređi, ljeta toplija osjetno. Mislio sam da su to gluposti, ali opet ljudi žive tamo i znaju tu klimu bolje od mene tako da im moram vjerovat. Znate i za slučaj tunela Budoša, kažu da se klima u Nk izmijenila otkad je izgrađen tunel Budoš. Moje pitanje je da li je to moguće da se klima tako mijenja?  :78:

Mađo

• Guest
« Reply #105 on: February 11, 2013, 21:38:05 »
Mirko, logično je da jedan probijeni tunel ne može ni 0,000001% uticati na klimu neposredne okoline a kamoli obližnjeg sela ili grada.
To su besmislice.
Možda bi imalo zeru uticaja kada bi tunel bio širok 500 metara.  :07:
-------
Inače, tunel sa Donjeg Polja nije u potpunosti probijen, potrefilo se na jednu kavernu koja guta vodu s ponora ali ipak je izbača dobrim dijelom u Dobrsko selo.   :122:
-------
a sto ako se  dogodi da cijelo vrijeme pada snijeg u ct i nk? sto mislite o tome? ni juce niko nije rekao da ima sanse za toliko padavina, pa ih je bilo
One jučerašnje padavine su bile konvektivnog porijekla.

Offline lav

• Jr. Member
« Reply #106 on: February 11, 2013, 21:58:15 »
kad ce vise pljuskovi u Podgorici? :72:

Offline cetinje1

• Jr. Member
« Reply #107 on: February 11, 2013, 23:05:31 »
Madjo, sto sada mislis za sjutra? Do kad cemo izdrzati?

Offline Nemanjaaa96

• Full Member
  • **
« Reply #108 on: February 11, 2013, 23:44:11 »
Najavise nekakve padavine za podgoricu za sjutra pa da pitam sta mislite ima li sanse da bude finoga snijega u PG ? :121:

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #109 on: February 11, 2013, 23:44:59 »
Najavise nekakve padavine za podgoricu za sjutra pa da pitam sta mislite ima li sanse da bude finoga snijega u PG ? :121:

nikakve sanse za snijeg sutra

Offline Transmat

• NVO - member
  • Sr. Member
  • *
« Reply #110 on: February 12, 2013, 00:12:12 »
I hn kapitulirao.. Raste Temp..  Vjerujem da Pljevlja neće idržat puno.. ona su najslabija u ovim situacijama, cim krene jugo po visini..

Offline Cirius

• Urednik
  • Sr. Member
  • *
« Reply #111 on: February 12, 2013, 14:14:29 »
Mozete slobodno zimi reci kraj kad su snijeg i Podgorica u pitanju,nakon polovine februara dani su sve duzi i duzi,sunceva svjetlost jaca,zagrijavanje tla...Moze baba marta da oprli uz sjeveras par mp3 pahulja ali to je sve. :62:
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline cetinje1

• Jr. Member
« Reply #112 on: February 21, 2013, 15:27:51 »
da li ocekivati snijeg sve do jutra u ct? jer pada citav dan i to solidnim tempom

Offline Nikola

• Sr. Member
  • #dekodiranjevremena
« Reply #113 on: February 21, 2013, 16:19:57 »
da li ocekivati snijeg sve do jutra u ct? jer pada citav dan i to solidnim tempom
Ne.Vec za par sati precice u kisu ako vec nije.

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #114 on: February 21, 2013, 16:51:12 »
Nema jos juga ovamo.. kad krene duvat gotovo je.. a i ako bi oslabile padavine gotovo je... tako da.. kisa ce kad tad...

Offline mirko

• Jr. Member
« Reply #115 on: February 25, 2013, 12:55:20 »
Zna li se vriejme posle ovog ciklona od cetvrtka oce li bit trajnija stabilizacija vremena i pocetak proleca? :53:

Mađo

• Guest
« Reply #116 on: February 25, 2013, 12:58:02 »
Da, stabilizacija vremenskih prilika od četvrtka, ove naredne dva dana poneđe je moguća koja kâp kiše.
Znači, preko dana toplo a po noći ladno.
Mirko, upiši lokaciju u svom profilu.  :03:

Offline InspectorMorse

• Newbie
  • *
« Reply #117 on: March 22, 2013, 09:13:06 »
Jedno pitanje:

Da li je GFS predvidjanje na stranici Weather Umbrella isto ono koje vi pominjete kao "GFS Model" ovdje?

Hvala unaprijed.

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #118 on: March 22, 2013, 09:20:45 »
Jedno pitanje:

Da li je GFS predvidjanje na stranici Weather Umbrella isto ono koje vi pominjete kao "GFS Model" ovdje?

Hvala unaprijed.

Jeste, ali to su gotove prognoze koje sajtovi rade, a mi pominjemo taj GFS u smilslu cistih prognostickih mapa. I onda na osnovu tih mapa izvlacimo mnogo bolje prognoze od odredjenih sajtova koji to samo tako "ofrlje" izbace. To su lose prognoze jer nisu strucne, nije ukljucena mikro klima itd...

Vjerovatno si pocetnik, pa ti je najbolje da malo prelistas ovaj forum, potrazis vise o time kartama i naucis kako se to radi.. nije tesko.

Offline InspectorMorse

• Newbie
  • *
« Reply #119 on: March 22, 2013, 11:02:49 »
Ne, nego mi je posao takav da mi povremeno treba vremenska prognoza, a neko strucniji mnogo od mene je ovdje preporucio weatherumbrella kao pouzdan sajt.

Znam da mozda nije lijepo koristiti neciji hobi i interesovanje kao usluzni servis, ali zbog toga i ne postujem na drugim temama i pitam samo kad mi je bash neshto hitno ili treba.

Offline Fraka

• Sr. Member
« Reply #120 on: March 22, 2013, 12:13:53 »
Slobodno pitaj... to je taj jedini GFS. Sajtovi fukncionisu tako sto onako povrsno obrade te karte uzevsi neke nadmorske visine i neke uslove odredjene. Zato su dosta nepouzdani, ako nekome treba bas dobra prognoza. Ne znam za koju drzavu ti treba, posto vidim pise ti Scotland, ali uvjek ti je prognozu najbolje citati sa drzavnih sajtova.

Offline Dzoni

• Sr. Member
  • Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje
« Reply #121 on: March 22, 2013, 12:22:01 »
Ne, nego mi je posao takav da mi povremeno treba vremenska prognoza, a neko strucniji mnogo od mene je ovdje preporucio weatherumbrella kao pouzdan sajt.

Znam da mozda nije lijepo koristiti neciji hobi i interesovanje kao usluzni servis, ali zbog toga i ne postujem na drugim temama i pitam samo kad mi je bash neshto hitno ili treba.

Ako bas zelis pratiti gotove prognoze onda je najmanje los www.yr.no
Mada je i to trta vrta  :03:

Offline mirko

• Jr. Member
« Reply #122 on: March 26, 2013, 09:05:01 »
Opet su vidjeni oblaci Narceus u Norveskoj i to neposredno prije ovog zahladjenja. Da li to ima neke veze ne znam, ali znam da uvijek dodje hladnoca posle njih. :78:

Offline Nikola

• Sr. Member
  • #dekodiranjevremena
« Reply #123 on: March 26, 2013, 12:40:53 »
Zovu se arcus  oblaci ima vise vrsta,to su niski horizontalni oblaci koji se formiraju pretezno u hladnim frontovima i to u predjelima koja izlaze na okeane u prostranim nizijama.
« Last Edit: March 26, 2013, 12:42:51 by nikolA »

Offline zec

• Jr. Member
« Reply #124 on: March 26, 2013, 17:25:15 »
Opet su vidjeni oblaci Narceus u Norveskoj i to neposredno prije ovog zahladjenja. Da li to ima neke veze ne znam, ali znam da uvijek dodje hladnoca posle njih. :78:

Imaš li neke slike tih oblaka, da procenimo koji su? Narceus oblaci ne postoje. Postoje, kao što je Nikola rekao, arcus oblaci.Arcus (luk) nastaje tako što dolazi do kondenzacije duž prednje ivice olujnog fronta gde se topao vazduh podiže iznad napredujućeg nizlaznog vetra. Doduše arcus je dopunski oblik koji se javlja na čelu Cb-a. Shelf cloud i roll cloud su oblaci pratioci koji se zvanično vode kao arcus. Tu je negde i wall cloud.
Međutim, ne znam koliko je ovih dana bilo uslova za te oblike na severu, ali ovde u Srbiji su gotovo redovna pojava, ništa naročito.