HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori
Potapanje Morače
Cirius:
--- Quote from: ehtelion on March 23, 2010, 11:18:21 ---cudno mi je kako vecina ljudi smatra platije odbojnim. ja bih onamo satima gledao u stijene i cudio.
--- End quote ---
Dosta je tu i do subjektivnog pristupa, meni je nedostatak biljaka glavni negativni detalj, gola stijena me moze privuci u odgovarajucem pejzazu okolo, ali onoliko golih stijena, pod onakvim nagibom, cine me anksioznim totalno, ono bih izabrao za ambijent horor filma ... Da dodam Mrtvicu onom dijelu cije mi se potapanje ne svidja, (mada je i ona blizu Medjurjecja, to sam pomenuo vec) ali ovo od Rovackih Platija nadolje ... posebno ona poslednja brana, nize od sastava Male rijeke i Morace, (Moraca odatle do Podgorice i presusi ponekad preko ljeta, pravi pustinjski kanjon postane) nju bih pozdravio i da nista ne proizvodi ... :) Ima jos jedan detalj zbog kojeg mozda jedan dio ljudi ne voli Platije, uvjek su bile rizicne za saobracaj, odroni, poledica preko zime zbog slabe izlozenosti Suncu, cesto saobracajne nesrece sa povremeno tragicnim ishodima ... mislim da i to, pomalo nesvjesno, doprinosti toj odbojnosti ....
Madjo, nije to potapanje cijelog kanjona, on je visok preko 1000 metara na nekim dionicama, a potapa se 60-ak cini mi se, i to ne cijeli kanjon vec dio njega. Da se jos jednom ogradim amaterskim pristupom i licnim ukusom, ali nisu kilmatske promjene (ambijentalne - zavisno od ukusa 8) ) tu problematicne ... seizmologija terena jeste donekle, lokacija je bliza jugu CG nego sjeveru, spada u trusne djelove i mislim da je u zoni 8 (maksimalna predvidjena snaga eventualnih potresa do 8 rihterovih jedinica), pa to nalaze posebni oprez prilikom vecih gradjevinksih poduhvata.
sone:
Ja ih licno ne volim ,jer su se okitile ljudskim glavama i to od momenta gradnje pa do dana danasnjega veliki su danak uzele,ne zna javnost koliko je tu radnika poginulo za vrijeme gradnje,sami most Pjenavac kad se srusio nekoliko desetina ih je poginilo a o saobracaju da ne pricamo,sve se zna.Ono su samo nepametne glave mogle da onuda put trasiraju,pored vec postojeceg i boljeg sto ga je jos napravio Kralj Nikola a to je put preko Veruse,sad su ga se sjetili a Car Junaka je daleko ispred njih bio u shvatanjima jos prije 100 godina.Takodje velika greska je bilo potapanje kanjona Pive,bisera Evrope,nista manje ako ne i ljepsi od Tarinog.Po punjenju akumulacije Pivskog jezera odmah je doslo do svakodnevnih manjih potresa,nego tamo je mirnija zona to je sreca,Sto bi se ovdje desavalo sveti bog otac zna,mnogo je tu pitanja a malo odgovora,ja sve ovo vidim kao jednu veliku praznu pricu kojih je bilo mnogo na ovim prostorima...
vanja:
ono sto sam napisao jeste da ce za vrijeme zimskih mjeseci temp. u podgorici porasti za 0.4 stepena sto je u pg dovoljno da se pozdravi sa snijegom...ionako i bez tih akumulacija imamo problem sa njim . kolko vidjeh,nece biti uticaja na danilovgrad pa ce nam se danilovgradjani sprdat kad padne kod njih taj 1 santimetar ;D
nije mi jasno zasto ova simulacija nije radjena za vise godina nego se neki prosjek izvukao iz tri godine??? ili ja nisam nesto shvatio ali cini mi se da bi bolje bilo da se radio prosjek za nekih desetak godina zar ne?
ps.interesuje me kakav ce uticaj da ima sjeverni vjetar na podgoricu i da li ce i dalje biti onako suv (jacinu necu komentarisati jer ju je odavno izgubio) poslusacu snowhuntera pa na ljeto lagano ti kanjoni da se ispitaju jer sve ce to pod vodom da ode nazalost.
nisam za brane nikad bio vec sam vise za alternativnu energiju,vetrenjace,solarni paneli itd. Gradjenje ovih hidroelektrana vidim kao odluku ne naroda CG (iako imamo jaku oskudicu) vec jednog dijela politicara i biznismena koji zele da se omaste jos jednom u onome sto im najbolje ide...al to su neke druge price
ehtelion:
u pravu si ciruse, razliciti su ukusi, npr. mene odusevljava ta surova ljepota. e sad nije kralj nikola bio svemudri nego je bio samo dovoljno pamet da pusti nekog inzinjera da projektuje kuda treba da ide put. svi znamo zasto je KAP napravljen tamo dje je. Na istu foru je i kroz Platije put pravljen. Nije samo taj put odnio zrtve. Put kroz kanjon Mrtvice za Velje Duboko je odnio zivote takodje, a desetak godina napravljen je put sa druge strane. Ciglana u Spuzu je prvo napravljena pa je tek onda utvrdjeno da je glina iz Zeta po sastavu neodgovarajuca pa se morala vagonima iz Crvenke dovoziti ???
SnowHunter:
--- Quote from: sone on March 23, 2010, 14:07:48 ---ja sve ovo vidim kao jednu veliku praznu pricu kojih je bilo mnogo na ovim prostorima...
--- End quote ---
XXX
Ovo je najvjerovatnije, od grdnih velikih projekata slabo šta viđesmo, pa ne vjerujem da ćemo šta viđeti i od ovog.
Ovaj put na sreću... ;D ;D ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version