METEOROLOGIJA > Klimatologija

Globalna klima

(1/3) > >>

Cirius:
Imamo odvojene teme o klimi Crne Gore,  regiona,  klimatskim promjenama,  a nedostajao je jedan okvirni dio dje bi se govorilo o klimi sirom svijeta nevezano za aktuelne promjene.
Izdvajam ovdje interesantan prilog koji je izasao danas,  o istrazivanju sprovedenom na Univerzitetu Hawaii-Manoa,  vezanom za analizu godova hiljadugodisnjih stabala i kako se kroz njih mogu pratiti ciklusi El Nino - La Nina.  Odlicno istrazivanje,  nekoliko ideja koje dobijaju formu,  korelacije sa drugim atmosferskim i hidroloskim parametrima ...   toplo preporucujuem svima koje zainteresuje ovaj kratki presjek da probaju doci do kompletnog materjala     :45:


http://news.discovery.com/earth/tree-ring-history-of-el-nino-110510.html

Cirius:
Evo je jedna dobra interaktivna mapa o tornadima u USA u proteklih 60-ak  godina.  Ovo je vec sad druga najfatalnija sezona,  a nije ni blizu kraja period oluja.  Traje do novembra,  mada je jos sljedecih par mjeseci  "spic sezone",  onda intenzitet opada.

http://www.nytimes.com/interactive/2011/04/28/us/tornado-deaths.html?smid=fb-nytimes&WT.mc_id=US-SM-E-FB-SM-LIN-TDY-052311-ML-NA&WT.mc_ev=click

Cirius:
U SAD se takođe polemiše o neuobičajeno hladnom martu,  nakon prošlogodišnjeg rekordno toplog  (zvuči poznato ?   :103: samo se naši ekstremi više tiču padavina ...),   ni po centralnoj Evropi zimske čarolije ne dozvoljavaju proljeću da priviri,  a kod nas je rekordno kišan nakon rekordno sušnog prošle godine ...   izgleda da ove martovske kontre izazivaju diskusije na mnogim adresama    :77:
U ovom  prilogu koji se bavi tim navodi se kao uzrok izuzetno jako HIGH polje nad Grenlandom - zapravo, po nekim modelima, postoji šansa da se u centralnom Grenlandu u ovih dan-dva izmjere i neke rekordne vrijednosti  -  GFS 18 z crta u već u sljedećim terminima ~ 1070 hPa tamo   :55:  (tj. ekvivalent te vrijednosti na nivou mora,  samo na odgovarajućoj visini, naravno ...  djelovi te oblasti su i na  ~ 3000 mnv) 
Zadržavanje polja visokog pritiska na jednom području (blocking pattern) usporava atmosferska kretanja i često izaziva "meandrisanje" masa do neuobičajenih geo-širina.  To dovodi do nekarakterističnih,  pa i  ekstremnih vremenskih prilika u tom vremenskom periodu nad velikim oblastima ...
Da li su i na koji način zagrijavanje i gubitak morskog leda na Arktiku povezani sa ovim procesima takođe je stvar debate. 

http://www.climatecentral.org/news/from-heat-wave-to-snowstorms-March-weather-goes-to-extremes-15763niksicki:
Ljudi,zna li ko zbog cega je iznad Sahare visok vazdusni pritisak?

Nikola:

--- Quote from: niksicki on January 25, 2016, 11:59:58 ---Ljudi,zna li ko zbog cega je iznad Sahare visok vazdusni pritisak?

--- End quote ---
U  sirinama od 15tog do 30tog stepena geografske sirine vlada polje visokog pritiska.
Obimnost Sahare je posledica kombinacije obimnosti(povrsine) kontinentalne mase,hladne Kanarske struje i visokog pritiska jer se nalazi oko sjevernog povratnika.
Visok pritikak se nalazi na cijeloj duzini povratnika ali je nad okeanom slabije izrazen u odnosu na kopno.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version