HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori

Ima vode, nema vode...

(1/6) > >>

Admin:
Crna Gora spada u 4% svjetske teritorije sa najvećim prosječnim oticajem, imamo područje sa evropskim maksimumom padavina, ali zbog specifičnog terena imamo i bezvodnih područja i rijeke uglavnom bujičnog toka. Neke rijeke povremeno presušuju, na većini rijeka period inercije je veoma kratak pa nerijetko na pojedinim manjim tokovima dođe do izlivanja iz korita, te vraćanje toka u korito, a da to ne bude nigdje registrovano.
Zato ste vi tu...

Madjo:
Ja cu odje pisat kad poplavi Njegusko polje :))

Xenia:
Može li Morača tokom zime da ponese kamenje koje se nasuto prilikom gradnje pješačkog mosta?

Madjo:

--- Quote from: Xenia on September 25, 2009, 19:16:28 ---Može li Morača tokom zime da ponese kamenje koje se nasuto prilikom gradnje pješačkog mosta?

--- End quote ---
Moze i most da ponese

Cirius:
Ne znam za povremeno izlivanje, ali povremeno 'izviranje' imam u blizini ..  u juznom podnozju Veljeg Brda, kod Podgorice, postoji povremeni izvor koji lokalni zovu 'Pronikla', desava se, normalno, posle vecih padavina i potopi solidan dio gusto naseljenog podnozja brda, Tolosi 2 se zove taj dio. Kako su ljudi poceli da dizu zidove oko dvorista, sad ta voda otice ulicama vecim dijelom, tako da ce bulevar, ako se nastavi sa bedemima, da dobije po svoj prilici novu 'pritoku'   ;D
Poslednjih godina izbija znatno rjedje nego ranije. Ako se iko studiozno pozabavi podzemnim vodama ispod Pg, ovaj detalj bi mogao biti indikativan.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version