Pricaonica > Opšta diskusija

Šta, zašto, kako...?

(1/12) > >>

Admin:
Izabrah gornji naslov, jer bi primjera radi "Mala škola meteorologije" daleko više obavezivala i u pogledu izbora tema, formulacija, sistematičnosti...

Za početak evo par riječi o atmosferskom frontu.

Pojam atmosferskog fronta je uveo Jacob Bjerknes, sin  poznatog matematičara Vilhelma Bjerknesa, 1918. godine.
Najjednostavnije rečeno atmosferski front je uska zona koja dijeli dvije različite vazdušne mase u kojoj se vrijednosti meteoroloških parametara naglo mijenjaju. Ako se dvije različite vazdušne mase dodiruju postojaće na dodirnoj površini skok u potencijalnoj energiji, a sve kao posledica različitog termičkog stanja tih vazdušnih masa, samim tim i različite gustine, odnosno potencijalne energije.
Intenzitet atmosferskog fronta se može izraziti horizontalnim gradijentom temperature, odnosno "brzinom" promjene temperature u horizontalnom pravcu.
Ako se horizontalni gradijent temperature duž neke linije povećava više nego na bilo kom drugom mjestu u oblasti onda tu imamo frontogenezu, odnosno stvaranje ili jačanje fronta. Onamo gdje se horizontalni gradijent temperature smanjuje, odnosno front slabi, imamo frontolizu.
...

Ukoliko neko drugi to ne učini (bio bih mu zahvalan) moraću ja napisati par riječi o vazdušnim masama, hladnom i toplom frontu.

Miloš:

--- Quote from: Admin on December 02, 2009, 14:43:07 ---Ukoliko neko drugi to ne učini (bio bih mu zahvalan) moraću ja napisati par riječi o vazdušnim masama, hladnom i toplom frontu.

--- End quote ---

Drago mi je da smo se pokrenuli sa "mrtve tačke" po ovom pitanju... Nadajmo se da će ova tema na forumu biti dosta posjećena.
Biće mi zadovoljstvo da napišem par rečenica o hladnom frontu, i o olujnim nepogodama koje prate taj front. Ne mogu da obećam da ću taj tekst napisati već večeras, ali hoću kad budem imao vremena. :)

Miloš:
Pokušaću da napišem tekst o hladnom frontu, koji će biti razumljiv i za ljude van struke, da neke meteorološke pojmove objasnim "ovozemaljskim" riječima.
Često ćete na televiziji čuti da meteorolozi pominju da ćemo sjutra ili preksjutra biti pod uticajem fronta koji se primiče sa sjeverozapada, najčešće. Prvo na šta se asociramo kad to čujemo su kiša, pojačan vjetar i pad temperature. Hladni front je, zapravo, prednja ivica mase hladnog vazduha koja postepeno zauzima područje kojim je vladala topla vazdušna masa. Odnosno, to bi bio neki uski granični sloj između tople i hladne vazdušne mase.
Pored kiše i pojačanog vjetra, hladni front obično prate i olujna nevremena. Zašto ? Hladni vazduh koji napreduje je gušći od toplog vazduha, tako da dolazi do prinudnog podizanja toplog vazduha (konvekcija). Ukoliko je prisutno dovoljno vlage u vazduhu, može doći do formiranja konvektivnih oblaka, kumulusa i kumulonimbusa, koji prouzrokuju pljuskove i grmljavinu. Ovako bi dolazak fronta izgledao na slici:Logično, za vrijeme prolaska fronta dolazi do naglog pada temperature. Naravno, i vazdušni pritisak je u padu za vrijeme prolaska fronta.
U našim krajevima, hladni frontovi obično u toplijim mjesecima dolaze sa sjeverozapada i zapada u sklopu ciklona sa centrom negdje iznad sjeverne Evrope.
Obično se kao naznake fronta pojave prvo cirusi, zatim i cirostratusi, koji su u sklopu nakovnja kumulonimbusa, koji su se formirali negdje na frontu. Front se uvijek obnavlja, i prilikom "gašenja" starih kumulonimbusnih ćelija, dolazi do formiranja novih ćelija. U slučaju da se više ćelija formira u neposrednjoj blizini, može doći do njihovog spajanja i tako nastaju višećelijske nepogode i linije nestabilnosti koje su vrlo često vezane za hladni front. Linijama nestabilnosti obično prethodi olujni vjetar, a može doći i do formiranja tzv. arcus oblaka. Da ne bih objašnjavao kako izgledaju takvi oblaci, evo jednog tipičnog primjera što sam uslikao ovog ljeta u Beogradu:Najsloženiji oblik nepogode se superćelijske nepogode, ali one nisu isključivo vezane za hladni front.
Ono što je zanimljivo, još da kažem da, i pored toga što hladni vazduh prodire sa sjeverozapada, smjer kretanja oblačnosti vrlo često zna da bude sa jugozapada. Eto, da ne bi došlo do zabune ukoliko vidite oblake kako sa juga prelijeću nebo, neposredno prije jačeg zahlađenja. Ovako izgleda front na meteorološkim sinoptičkim kartama:Toliko za sada.  :) Ako se sjetim još nečega što bi bilo zanimljivo da kažem, dopuniću tekst..

Madjo:
Super,Milose!
A ja cu ukratko da kazem da se frontovi dijele na hladne,tople i okludovane.Na sinoptickim kartama se ovako oznacavaju:
-hladna sa plavom bojom,na polukruznoj liniji se nalaze trouglici
-topla sa crvenom bojom,na polukruznoj liniji se nalaze mali polukrugovi
-okludovana sa ljubicastom bojom,na polukruznoj liniji se nalaze i trouglici i polukrugovi
  Topli front je nadiranje toplog vazduha nad podrucjem na kojim se nalazio hladan vazduh.Obicno je vezan za ciklon i nalazi se na prednjem dijelu ciklona.Nadiranje toplog fronta se desava kada se brzina strujanja u toplom vazduhu poveca u odnosu na hladni vazduh i naravno samim kretanjem ciklona.Ugao tople frontalne povrsi je blago nagnut prema povrsini Zemlje i tom prilikom se uz povrs uzdize topliji vazduh koji formira slojaste oblacne mase iz kojih pada kisa.
 Priblizavanje toplog fronta je popraceno padom pritiska,porastom temperature vazduha u vise slojeve.
 Prolaskom toplog fronta padavine oslabe,a pritisak se blago poveca.
    Okludovani front je front ili prostor koji dijeli dvije hladne vazdusne mase tokom popunjavanja i odmicanja ciklona ili zadnjeg stadijuma zivota ciklona.Ranije se mislilo da on nastaje sudarom tople i hladne mase,ali to nije tacno.
Ako sam nesto propustio,dopunite.

Miloš:
E to mi se sviđa, kad se međusobno dopunjavamo i doprinosimo da tekstovi budu što kvalitetniji i raznovrsniji... :)
Biće još dosta tema iz meteorologije o kojima ćemo moći ovdje da pišemo.
 ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version