METEO ARHIVA > 2017

Septembar 2017.

(1/34) > >>

sanjin:
U klimatolosku jesen ulazimo sa 22 stepena.  :03:

Niksic 3:
14C svjeze :03:

Južina:
22 stepena.Toplo, ne bi me začudilo da se zabilježi još jedna tropska noć

niksicki:
U HN noces prijatno vece. Zadnjih nedelju dana vec oko 11h pocinje da studi nije prijatno u kratkim rukavima. Ova kisa koja se najavljuje dobro ce panuti Orjenu, posto ima pozara po planni, a i velika je susa gore.

SnowHunter:
Treća dekada avgusta je, posebno na sjeveru, donijela dosta svježije vrijeme, zbog čega je cijeli mjesec ostao bez toplotnog rekorda. Posebno su u trećoj dekadi niske bile minimalne temperature - na sjeveru gotovo svuda na jednocifrenom prosjeku, dok su apsolutni minimumi rekordno niski u prethodnoj deceniji:Srednje temperature na glavnim stanicama:U Podgorici je odstupanje u odnosu na cijeli period meteo osmatranja iznosilo +2.1°C, ali je u odnosu na prethodnih 10 godina ova dekada bila hladnija za 1°C:Na grafu odstupanja Tsr i dalje dominira crveno:Podgorički dani prema percentilnim kategorijama Tsr - čak 14 avgustovskih dana je bilo u kategoriji ekstremno toplo:Cijeli mjesec avgust je završio u kategoriji ekstremno toplo, ali ne kao rekordan. Brojke na glavnim stanicama sa odstupanjem od prosjeka 1951-1990:Podgoričke istorijske brojke kažu da je nešto topliji bio avgust 2003. - odstupanje od all-time prosjeka iznosilo je +3.6°C:U Baru je toplije osim 2003. bilo i 2015:Zanimljivo da u Pljevljima rekord toplote još uvijek drži daleki avgust 1952:Proširena lista sa srednjim temperaturama:Statistika maksimalnih temperatura - ZB ravnica neprikosnovena. Zanimljivo je da su sve tropske dane imali samo Rvaši i Virpazar (prema klimatološkim izvještajima i Budva, ali sa nekoliko graničnih temperatura od 30°C, pa to treba uzeti uslovno). Jezerine i Viline Vode su ostale bez tropskog dana, dok je Žabljak brojao do rekordnih 7:Statistika minimalnih temperatura - posebno je zanimljiva pojava dvije tropske noći na visini od 1810mnm!!!Iza nas je još jedan vrlo sušan mjesec sa prosječnom ostvarenošću padavina na prostoru cijele Crne Gore od oko 25%. Brojke, ovog ljeta na čelu već standardno Bijelo Polje:

Bijelo Polje  49 mm
Rožaje  39 mm
Nikšić  32 mm
Podgorica  31 mm
Andrijevica  24 mm
Plav  23 mm
Jezerine  22 mm
Golubovci  21 mm
Plužine  20 mm
Žabljak  20 mm
Berane  16 mm
Dragovića polje  15 mm
Viline vode  13 mm
Bar   12 mm
Pljevlja  11 mm
Studeno  7 mm
Cetinje  6 mm
Kolašin  5 mm
Šavnik  3 mm
Rvaši  3 mm
Budva  3 mm
Herceg Novi  2 mm
Ulcinj  2 mm
Njeguši  2 mm
Kotor  0.4 mm
Virpazar  0.3 mm
Tivat  0.2 mm

Prostorna raspodjela dosta nepravilna, većina lokacija na jugu je imala samo po jedan padavinski dan:Ostvarenost padavina u %:Znatan dio Primorja, posebno Boka i zaleđe su imali najsušnije ljeto u istoriji. Zanimljive su padavinske brojke Tivta sa tek 2.6 mm, Kotora sa 4.2 mm (prema AMS) i Herceg Novog sa 4.4 mm ukupnih ljetnji padavina. Sa tek 15 mm i Cetinje je vjerovatno na ljetnjem rekordu. Kako izgleda ovo sušno ljeto na primjeru Herceg Novog:Cijela godina je u većini CG debelo u zoni sušno - primjeri Podgorice, Kolašina i Pljevalja:Kratko i o cijelom ljetu, jednom od najtoplijih u istoriji meteo mjerenja. Na prostoru Crne Gore sigurno toplije je bilo ljeto 2012, zbog nedostatka brojki za sve stanice to ne mogu da potvrdim za ljeto 2003, koje je na jugu bilo značajno toplije, ali ne i na sjeveru, gdje je toplije bilo ljeto 2007. U odnosu na nedavno vrelo ljeto 2015. ovo je prosječno za oko 0.2°C toplije - pa je skoro sigurno u Top 3 najtoplija ljeta u prethodnih 70 godina. Tabela sa srednjim ljetnjim temperaturama:Istorijske brojke na primjeru Podgorice, Bara i Pljevalja:Za kraj statistika ljetnjih i tropskih dana tokom klimatološkog ljeta, ZB ravnica i Primorje su imali ljeto u pravom smislu riječi sa praktično svim ljetnim danima:Ovih 84 tropska podgorička dana tokom klimatološkog ljeta je drugi najveći broj u istoriji, više (svih 92) ih je bilo samo 2003. Niz od sva 92 ljetnja dana je ''kompletiran'' po sedmi put.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version