HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori

Morača

(1/8) > >>

Al3k5aNd4R:
zasto se moraca ne uliva u zetu, no se zeta uliva u moracu, kad sam gledao satelitski snimak tog usca i nekako mi izgleda kao da moraca udara u zetu?
 :112: :101:

demijan:
bravo.imaju neka pravila po kojima se daju nazivi vodenim tokovima i po njima(iako meni ni jedno nesto nije logicno, kada se jasno vidi da moraca ulazi u zetu i da je zeta ta koja nikada ne presusi) se to ,naizgled potpuno nelogicno resenje donelo i naziv donjeg toka reke zete,pretvorio u morachu tj nazvao morachom, iako je ta cijela zemlja zvana zetom nekada.i ja bih bio zadovoljan da se da neko geografski-hidroloshki strucan da objasni po cemu je ta odluka donsena.da li je,mozda,duzi gornji tok morache pa po tome? :78:

Skadarski čun:
Možda bi odgovor na ovo pitanje mogli da nađemo baš ovdje na sajtu HMZCG. Naime pod rubrikom Hidrologije se može pročitati da je Morača dugačka 113,4 km. a Zeta 85 km. Zatim možda još važnije je da je površina sliva Morače do H.S. Podgorica 2628 kv. km. u odnosu na površinu sliva Zete koji je do H.S. Danilovgrad od 1216 kv.km. što je više nego duplo. Vjerovatno su ta dva parametra bila presudna u odluci ko se u koga uliva. Ali isto tako se slažem sa vama da samo ušće djeluje obrnuto.
pozdrav iz Kanade

demijan:
verovatno je to.da se to pravilo uzelo od starih,danas bi se u istoriji uchilo o zemlji morachi i njenoj istoriji .  :77: chesto vreme pravila dovede u pitanje;i nemaju logichnost na prvi pogled.
pozdrav za tebe i kanadu

ehtelion:
I meni je to vazda nejasno bilo, a ucitelj mi u 4. osnovne nije dao odgovor:) Ali koliko sam cuo, racuna se duzina toka rijeke i to neprekidnog. Koliko je Zeta tacno dugacka, sa racunanjem i gornje i donjeg dijela nisam siguran. Za one koji mozda ne znaju Zeta ponire na obodu Niksickog polja koji gleda put Ostroske grede a izvire 2-3 km na Glavi Zete.  

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version