HIDROLOGIJA > Rijeke u Crnoj Gori
Potapanje Morače
vanja:
--- Quote from: Admin on March 23, 2010, 19:41:09 ---Najbolje bi bilo da je rađeno za period od 30 godina, ali za to treba i mnogo više vremena i mnogo više para.
SAD je izvršila reanalizu za cijelu svoju teritoriju (horizontalna rezolucija ~ 10 km) za 30 godina.
Inače kvalitet reanaliza se stavlja u ravan sa izmjerenim podacima!!!
Kad se podaci iz reanaliza iskoriste za unos u model kod kojeg je izmijenjena topografija dobijeni rezultati su dobra osnova za dalji rad, procjene i donošenje odluka.
--- End quote ---
hmmmm evo jednog laickog odgovora-simulacija se radi na one njihove najace racunare,samo treba ubaciti sakupljene podatke i onda to super kompjuter samelje u roku od par mjeseci recimo....ako je to skupo (da iznajmimo od amera njihov superkompjuter)onda se pribjegne drugoj tehnici -ako ima koji haker da se razumije u te stvari moze pri HMZCG centru da napravi program koji ce moci da se skine sa sajta HMZCG....svako ko ima racunar i ko je voljan da skine taj program instalira ga na svoj racunar,program se spaja sa bazom podataka HMZCG koji salje korisniku podatke koje ce kompjuter da melje narednih dana. sto vise ljudi/kompjutera skine taj program brze cemo imati simulaciju uticaja novonastalog vodenog basena na okolinu...i mislim da to nebi bilo skupo. ... eto
Madjo:
Hahahaha ovo je dobro :D
Ja se nadam da će na izgradnji elektrane bit uključena naša radna snaga.
Evo ja se javljam.Znam da radim suvomeđe ;D
Admin:
Vanja, malo pažljivije pročitaj studiju pa ćeš vidjeti koliko je koraka i međukoraka potrebno da bi se rezolucija spustila na 4km.
Inače, umjesto na superkompjuteru radi se na klasterima. Za manje para dobija se veoma moćna mašina.
Dusko:
Evo, već čitav mjesec, izgradnja HE na Morači je glavna tema u Crnoj Gori. Skoro svaki dan se održavaju forumi, tribine, naučni, protestni i razni drugi skupovi. Raspravlja se o svemu i svačemu, od ekologije do geologije :o Jedni su za, drugi protiv, svako sa svojim argumentima. Sa strane, ova javna rasprava djeluje ozbiljno i odgovorno, medjutim znajući kako funkcionišu ove naše balkanske države, sve su to prazne priče. Biće onako kako vlast odluči, pa makar to značilo da Morača mora uzbrdo teći. >:D
Sama vlast, u jednu ruku, djeluje dosta odlučno i ponaša se kao da je to već gotova stvar. U izjavama se već raspisuju tenderi, vrši eksproprijacija, buše tuneli za novu magistralu... i sajt je napravljen. Samo da svine. :) Medjutim, biće da to baš i nije tako jednostavno?! Još se ne zna ni broj centrala (od 3 do 5), a ne šta drugo, tako da mi sve ovo liči na priču od pre petnaestak godina kada je Luka Medenica, tadašnji direktor hotela Bjelasica, davao intervju novinaru. Bili su na Jezerine i u jednom trenutku Luka je pokazao rukom na šumu više parkinga uz riječi "ovdje ćemo da napravimo par hotela"...Šuma stoji i dan danas, te se nadam, ako Bog da, da će tako proći i ovaj "istorijski" projekat, bar u ovakvom obliku kako ga sad predvidjaju. >:D
Iako sam već rekao da od priče nema ljeba, ajd` da i ja rečem koju. Sama isplativost i opravdanost čitavog projekta je vrlo diskutabilna bez prevodjenja dijela vode iz Tare, ali to da preskočim. Medjutim, nivo jezera je predvidjen na koti 285mnv, a po topografskim kartama, trigonometrijska tačka, koja se nalazi na platou ispred manastira, je na 287mnv. Prosto rečeno, kad se brana Andrijevo završi, sjedneš na ivicu Svetigore i kisjeliš noge u jezeru. U tom slučaju manastir neće spasiti ni 333, a ne 3mil. eura koliko je predvidjeno za sanaciju. A, ako nam manastir "zapliva" jezerom...?! Eto, toliko! :-\ :-\ :-\
Madjo:
I mene djeluje dosta neozbiljno taj projekat.Možda ostavljaju izvjesan prostor za korekcije dijela projekta vezano za lokalne puteve za stanovništvo koje živi u okolnim selima,ali se mora znati koliko će biti centrala,brana,kaptaža,moraju se znati maksimalne i minimalne kote akumulacije i što će bit pod vodom a što iznad,prijeti li manastiru Morača potkopavanje temelja,itd.
Neznam,ipak je to možda najveći projekat u istoriji Crne Gore,poslije Splendida :D , ali me čudi ta nekakva opuštenost i sigurnost u sebe određenih ministara (čitaj= zobača),ka da se izliva trotoar na Balšića pazar a ne ovo čudo.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version