Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Planine Crne Gore

Planinarenje

<< < (3/135) > >>

Madjo:

--- Quote from: ehtelion on March 14, 2010, 18:49:05 ---zasto ne i biciklizam? planinski biciklizam :)  ima masu krivina do bukovice, malo je zeznuto kad se vracas a? mada je ono divota vozit. lagana vreca i ranac, pa 2-3 dana po planinah - sa biciklom. to su fine ture. kakav je lovcen madjo sto se tice sumskih puteva?

--- End quote ---
Ljepota,brale vjeruj,za spuštanje se živi...do Cetinja nemoraš pedalu obrnut...da ne zaboravim najvažniju stvar-od prije Dubovika pa skoro do Bukovice se krećeš kroz dobru ladovinu..ta polovina puta je bogata zelenilom i šumom,dobro se gora obnovila u odnosu na prije 10-15 godina,uostalom kao i čitava Katunska nahija,nije to više ''kameno more'' ,naprotiv !

Lovćen ti ima baš dosta šumskih puteva,gotovo je ispresijecan sa stazama uzduž i poprijeko,pogodne za šetnju i mauntajn bajk.Sve su obilježene.

ehtelion:
a kad pomenu obnavljanje sume interesantan mi je crni bor iznad njegusa, tj po bukovici ako se ne varam. u jesen je prelijep onaj kontrast bora i bukve. od kad ima onih borova? interesuje me bil se sto moglo sa jadnim garcem uraditi jer je sav unisten, postao je golet jedna.

a najljepse spustanje sam imao od tunela na krnovu pa do vidrovana, em ogromna pedenca em put sa blagim krivinama, pa samo stisnes dobro volan  :) :) autima nije bilo bas svejedno kad su me preticala:))) kad budem imao biciklo dolazim kod tebe da malo vozimo al u formu da se vratis  :) :) :) :)

rade, i prosle godine je duvalo, ali samo na vrhu. ja zato nosim potkapu i brile skijaske uvjek zimi i nikakvog vjetra ne osjecas. kakav je bio snijeg?

Madjo:

--- Quote from: ehtelion on March 14, 2010, 19:35:44 ---a kad pomenu obnavljanje sume interesantan mi je crni bor iznad njegusa, tj po bukovici ako se ne varam. u jesen je prelijep onaj kontrast bora i bukve. od kad ima onih borova? interesuje me bil se sto moglo sa jadnim garcem uraditi jer je sav unisten, postao je golet jedna. 

--- End quote ---
To ti je pored Bukovice,zove se Šanik,dosta puta ima veći snijeg no Bukovica,iako je niži,pogodniji je za čuvanje snijega.Kroz njega imaš nekolike staze,jedna ide od vrha prevoja,drugi se nastavlja preko brda Kapa,austrougarski put za Jezerski vrh,treći preko katuna Trešnje....Bukovica ti je onaj vrh iznad napuštenog hana i ona je dosta gola.Prirodno stanište crnog bora uopšte nijesu Njeguši,pa čak ni Lovćen,to je pošumljavano od kraja drugog svjetskog rata.Takođe i velika borova šuma iznad moje kuće,potom borova šuma na brdo Mrajanik,koja je,nažalost,imala istu sudbinu kao Garač,dijelom stradala u požaru prije 3 godine.Na Krstac je isto posađena borova šuma koja ima značajno djelovanje na mikroklimu-znatno su se smanjili vjetrovi sa zaliva i nameti u zimskom periodu,itd.

Što se tiče pošumljavanja,šudi me da su preskočili Garač kada je bila akcija u čitavoj Crnoj Gori.
Ali uvjek može da se napravi akcija,mislim da treba uputiti zahtjev ministarstvu da vam obezbijedi sadnice,treba pokušati tako i okupiti što više volontera na taj jedan dan.Evo,računaj na mene :)

ehtelion:
mislis li za  akciju od ove godine? ili to posle drugog svjetskog - citao sam nedje da su posumljavane goleti crne gore ali se crni bor siri dobro. ali i gori puno bolje od bukve  >:(  a i ljepsi je. ima jedna interesantna mala zimzelena suma. ne znam tacno koje drvo u pitanju ali je sve okolo izgorelo a ona ostala netaknuta. sa juzne strane se nalazi i uvjek predstavlja jednu povecu crnu tacku. bas mi se ide sa da posjetim i izbliza vidim to mjesto.

a imam jedno pitanje: da li  kolicina snijega koji prezivi zimu i traje do kasno u ljeto ima uticaja na klimu ili bar mikroklimu podrucja? recimo prosle godine je dosta snijega ostalo i bilo je dosta nestabilnog vremena.

Madjo:
Borovina kad se ufati gori strašno.Imali smo i mi požara poviše Veljeg kraja iste godine,ali smo se organizovali i danima uspješno gasili vatru,dok nije pala kiša.Tih dana sam dolazio iz Cetinja svaki dan u odbranu borove šume,neznam kako bih se osjećao kada bi izgoreo ukras Njeguša..sigurno užasno...srećom nije došla vatra do borova...nama je bilo daleko teže i dalje popeti se uz strmi Tatinac nego ovim vikendašima sa Krsca,koji su,ruku na srce,sjeđeli pred kućom i čekali napaćene vatrogasce sve dok im nije počelo goret u baštinu...a onda je bilo kasno..
Tačno,crni bor se prima lako i dosta brzo raste i u goli kamenjar.Kako bi lijep bio Garač kad bi se posadilo makar 500 sadnica,uvjek mi je bio simpatičan,posjeća me na neki davno ugašeni vulkan.
 Bukva neće da gori tako lako jer je puna vode u sebe,ali je dovoljno da je plamen oliže i ona je gotova,ne lista više uopšte.

Ostaci snijega mogu samo da utiču na dnevnu temperaturu vazduha,i bude obično niža nego đe nema snijega,jer snijeg odbija sunčeva zračenja i zagrijavanja.Samim tim što je niža tmax,logično je de će tmin biti nešto niža nego u nekom bližem i sličnom geografskom području koji nema snijega na tlo.Znači,utiče na mikroklimu lokaliteta.
Drugog uticaja nema,jer ipak se ono osnovno dešava u visine.Moguće je da bude čak nešto manje nestabilnosti tokom ljetnjeg perioda tamo,jer je manje zagrijano prizemlje-samim tim potencijalne uzlazne struje su manje tople kada kupe vazduh sa hladnog tla nego sa zagrijanog-i to teško dovodi do stvaranja grmljavinskih oblaka.Zato su te pojave češće ljeti u kontinentalnim ravničarskim krajevima.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version