METEOROLOGIJA > Klimatologija

Klimatske promjene

<< < (2/71) > >>

Madjo:

--- Quote from: cirus on January 02, 2010, 23:42:46 ---Po nekim naucnicima, ako se otopi led sa Grenlanda, ta slatka hladna masa bi ostala na povrsini sjevernog Atlantika (uprkos temperaturi, laksa od tople vode jer nema soli) blokirajuci golfsku struju. Divan scenario, samo nisu precizirali koliko bi trajao blagotvorni uticaj te mase.
 

--- End quote ---
Zanimljivo.
Znaci ladnija bi bila Britanija i Francuska,vjerovatno i Iberijsko poluostrvo.Ako bi okean Atlantski bio ladniji makar 2 stepena,cikloni s Atlantika bi vjerovatno zimi donosili cesce snijezne padavine.Ali,ali...Bili bi rjedji nego danas,imali bi manje padavina zimi,i opet na jos gore:da bi se otopio Grenland potrebno je da nulta izoterma nestane sa sjeverne polutke ili da se povuce na najmanji moguci Arkticki prostor.Vjerovatno bi onda odje ljeti vladale temperature ka u Arabiju,do 50 stepeni,a padavine ekvatorskog tipa-svakodnevne i obilne.Povecala bi se Moraca i Zeta na praistorijske velicine,pod vodom bi bila Podgorica i Danilovgrad,Skadarsko jezero bi se spojilo s Jadranskim morem jer bi nivo svjetskih mora porasa 40 metara,tako da bi moja Katunska nahija bila jedno povece poluostrvo dje bi padala kisa svaki dan i bujala vegetacija.
Nestali bi primorski gradovi,sadile bi se palme po Durmitoru a na Krnovo bi se uzgajala kafa.Smanjila bi se teritorija Crne Gore za 1/6.

Ah,brisite ove gluposti. :D :D :D

Cirius:
 :D :D :D   Ne mora da nestane nulta izoterma sa sjeverne polulopte, sasvim se fino topi vec sad ...    :D

Madjo:

--- Quote from: cirus on January 03, 2010, 18:47:33 --- :D :D :D   Ne mora da nestane nulta izoterma sa sjeverne polulopte, sasvim se fino topi vec sad ...    :D

--- End quote ---
Ma ko to zna...Ali je iko mjerio prije sto godina
Mozda su polovi nekad bili ekvator...Nekad prije milijardu godina.Mozda je drugaciji balans imala Zemlja,dok je bila tanja kora a vise lave unutra.Mozda ce sve explodirat odjednom. :D

Cirius:
Admine ...   HMZ CG ima sve moguce temp svih mjernih mjesta u CG, koliko vec unazad ..  kad se uzme rezultanta svih tih vrijednosti  (ako se neko bavio tim), bas svih temp, min, max ....  da bi se izmjerila ukupna kolicina toplote vazdusne mase, pokazuju li te temp neku tendenciju rasta na nasim prostorima, i koliko ?   
Ako se dobro sjecam, meteorolozi koji vjeruju i oni koji su skepticniji su se slozili da je ukupna temp na zemlji porasla do sad za 0,8'C, s tim sto se nisu slozili oko toga da li je za to kriv antropogeni faktor, ili su u pitanju normalne promjene klime tempom koji nije neuobicajen, itd itd ..  svakako ideja da se napuste fosilna goriva je odlicna,  cak i da CO2 ne utice na klimu ..

Cirius:
Prilog o aktuelnoj situaciji u meteoroloskoj nauci,  njenom ugrozenom kredibilitetu,  greskama i novim zakljuchcima ...   Detalj koji ne bi trebao da iznenadi:  pored porasta globalnih temperatura,  britanski Met Office nakon sve opsirnijih i slozenijih proucavanja vremenskih prilika sada pominje kao  cinjenicu  i  promjenu padavinskih obrazaca,  tj povecanje ukupne vlaznosti u atmosferi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8550090.stm

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version