METEOROLOGIJA > Vremeplov

Beograd - februar 2012.

(1/2) > >>

Miloš:
Odlučih da u jednoj reportaži objavim sve moje fotografije i bilješke iz Beograda iz prve dekade ovog nezaboravnog februara, koji će već za koju godinu (samo nek smo živi i zdravi) postati istorija. Doživjeh da u samo nekoliko dana najveći snijeg i najnižu temperaturu u ovom gradu u prethodnih 25 godina!  :105:

Globalni modeli su još punih nedjelju dana unaprijed dobro predvidjeli ciklonsku aktivnost za ovaj period, koju su ponavljali iz izlaza u izlaz. Evo gdje je vidio model ECMWF centar ciklona Zagorke još 27. januara:Ono što nas je sve čudilo je bilo to što su se prilično obilne padavine crtale na temperaturama u dubokom, pa čak i u dvocifrenom minusu. Neki izlazi su zaista i pretjerivali, kao npr. ovaj GFS-ov:Ipak su nam stavili do znanja šta otprilike možemo da očekujemo. WRF-NMM model se pokazao kao najbolji kad je u pitanju intenzitet i tajming padavina, dok je temperaturu žestoko promašivao, bila je u prosjeku 5-7°C niža:Od snijega koji je pao krajem januara (max 17cm) toga četvrtka 2. februara ostalo je bilo 5cm zvanično, i toga jutra je izmjerena Tmin od 12.4°C uz slab snijeg.
U večernjim satima je krenulo ono što su snjegoljupci željno čekali, stigao je ciklon Zagorka. Stanje na radarskoj slici:Snijeg umjerenog intenziteta je za čas formirao sniježni pokrivač, koji se formirao bukvalno na svim površinama usled temperature od -8°C. Stanje ispred zgrade:

Petak, 3. februar 2012., dan koji definitivno nikad neću zaboraviti.
Snijeg je nastavio da pada u noći između četvrtka i petka, ali uglavnom slabim intenzitetom, tako da je ujutru u 7h izmjereno 10cm.
Oko 9h snijeg je očekivano znatno pojačao, i uslijedio je nevjerovatan prizor, prava sniježna vejavica na temperaturi od -9°C. Visina snijega je rasla iz minuta u minut. Slike govore više od riječi:Izlazim iz zgrade oko 10h i dočekuje me ovakav prizor:Na prometnoj raskrsnici 5-10cm snijega:Snijeg je nastavio da pada umjerenim do jakim intenzitetom. Već oko 13h bilo je 20-ak cm snijega:Zaista cijenim trud, ali nisu mu mogli ništa u tim trenucima:  

Jedna od mnogih zavejanih uličica:Ni na najprometnijim ulicama nije bilo mnogo bolje stanje:Na parkiranim automobilima 20-ak cm snijega:Nastavio je da pada konstantnim intenzitetom i u kasnim popodnevnim i večernjim satima.
Jedna od oko 16h, možda i moj favorit:Oko 19h konačno slabi. Od 13mm padavina, na temperaturi između -11°C i -9°C, izmjereno je zvanično 31cm snijega. Ispred Hrama je te večeri atmosfera bila jednom riječju - čarobna:

Zatrpane lampe - svijetleći snijeg:U mojoj ulici ne baš toliko "čarobno", ali isto nisam navikao da je gledam u ovakvom izdanju:

Još jedan talas padavina je naišao u petak uveče i donio novih 3mm padavina, pa se visina snijega u subotu, 4. februara ujutru, povećala na 34cm, uz Tmin od -10.7°C. Tokom dana, snijeg je uglavnom bio slabog intenziteta, da bi u večernjim satima naišao još jedan talas padavina.
I pored novih 4mm padavina, visina snijega u nedjelju ujutru je ostala nepromijenjena, 34cm.
U nedjelju je snijeg samo povremeno provijavao, ali su se zadržale veoma niske temperature.

U međuvremenu, modeli su bili sve složniji da već od noći između nedjelje i ponedjeljka područje Srbije i okolnih zemalja upada pod uticaj novog ciklona, Igora, koji će se produbljivati u Jonskom moru i premiještati ka istoku. Modeli su za Beograd složno davali oko 20mm padavina, u čemu se pretjerali, što će se kasnije uspostaviti.

Prvi talas snijega od novog ciklona je došao u toku noći, zabilježeno je 4mm novih padavina, tako da je u ponedjeljak 6. februara ujutru izmjereno 38cm snijega.
Taj dan će ostati upamćen po ekstremno niskoj dnevnoj temperaturi, Tmax je iznosila samo -10.1°C, tako da je ovo bio jedan od hladnijih dana u proteklih nekoliko decenija u Beogradu.

U ponedjeljak uveče, očekivano, stiže glavni talas padavina. Ciklon Igor u Jonskom moru je izgledao prelijepo na satelitskom snimku:Padao je umjeren, sitan ali veoma gust snijeg, koji je znatno smanjivao vidljivost:

Stanje ispred zgrade:

Snijeg je padao tokom cijele noći promijenljivim intenzitetom na temperaturi od oko -11°C. I pored 6mm novih padavina, visina snijega se nije značajnije povećala.
Ipak, u utorak 7. februara ujutru je izmjereno dugo čekanih 40cm, tako da je ovo i zvanično postao najveći snijeg, još od 1987. godine. Decembra 2009. je izmjereno 39cm.

Snjegoljupci iz Beograda su se potajno nadali i cifri od pola metra, međutim 10-20mm padavina koliko su modeli u prosjeku davali za utorak su u poslednjem trenutnku "skliznule" južnije, tako da je u utorak tokom cijelog dana bilo suvo, uz nešto višu Tmax nego prethodnih dana, -7.0°C.

Atmosfera u gradu nije bila ništa "snježnija" nego prethodnih dana. Ipak se vidjelo da visina snijega počinje brojem "4". Zatrpani automobili u mojoj ulici:

Moja omiljena lokacija za fotografisanje, okolina Hrama:Rado bih sjeo, ali ipak nisam:  :76:Gomile snijega na sve strane:Doviđenja, do nekog narednog ciklona...   :38:Ukupan bilans u ovih nekoliko dana, tj. od ova dva ciklona: 31.0mm padavina na temperaturi između -12.4°C i -7.0°C i maksimalna visina snijega od 40cm. Brojke za pamćenje!

 :79:

Jutros, 9. februara u 7h izmjerena je minimalna temperatura od -15.1°C i to je najniža temperatura u Beogradu još 1987. godine.

Nastaviće se... :81:

SnowHunter:
Odlično, Miloše!  :109: :109: :109:
Lijep prikaz februara, koji će svakako ući u legendu, a koji još nije sve rekao.  :43:

PS.  :11: Da li si provjerio koliko fotki imaš na imageshack nalogu, zamisli kako bi izgledala ova reportaža bez slika?

Miloš:
Hvala SH!  :47:

Pazim na to, na ovom nalogu sa koga sam kačio linkove u ovoj reportaži imam manje od 100 slika, tako da ne bi trebalo da ih pobrišu.

demijan:
svaka cast na trudu i reportazi milose!odlicno!   :109:

vanja:
Milose super reportaza,odlicne slike s rijecju docarane. Milose, jedno pitanje da li se na imageshack brisu slike ako ih na nalogu imam preko 100??? Registrovao sam se tamo i imam blizu 100...pitam da znam sta mi je cinjet

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version