Author Topic: Sezona požara 2011. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima  (Read 2625 times)

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3696
Sezona požara 2011. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima
« on: September 14, 2011, 19:36:34 »
Krećemo sa ovim topic-om na samom kraju sezone,  a možda nije loša ideja,  u svijetlu aktuelnih dešavanja,  da se u okviru iste razgovora i o kvalitetu tj zagađenju vazduha,  koje je danas bilo izraženo u Podgorici.  Slijedi prilog iz Vijesti:

Podgorica se gušila u dimu, smog je bio vidljiv sa satelita

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, svi požari na teritoriji Podgorice su lokalizovani, ali se sa pojedinih lokacija i dalje emituje dim.
Grad je osvanuo prekriven dimom koji je tokom noći nanosio vjetar sa požara na Trmanji, Kameniku i Koritima u Kučima.

U noći između utorka i srijede, Centar za ekotoksikološka istraživanja je izmjerio povećanje koncentracije praškastih materija PM10.
Od 12 časova u utorak veče do srijede u 11 časova koncentracija prašine je višestruko povećana, što je jedan od osnovnih pokazatelja lošijeg kvaliteta vazduha, kazali su iz Sektora za monitoring, analizu i izvještavanje Agencije za zaštitu životne sredine. Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, svi požari na teritoriji Podgorice su lokalizovani

"Zbog interesovanja javnosti i pitanja građana šta je uzrok povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, iz Ekološke inspekcije su saopštili da posljednjih dana nije evidentirano paljenje na nelegalnim deponijama i da su inspektori na terenu, i u okviru redovnih aktivnosti i po osnovu prijava građana prate dešavanja na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, svi požari na teritoriji Podgorice su lokalizovani, ali se sa pojedinih lokacija i dalje emituje dim. Nažalost i meteorološke prilike su takve da su dodatno otežale situaciju i doprinijele većoj disperziji dima iznad teritorije Podgorice", kazala je Lidija Šćepanović, pomoćnica direktora u Sektoru za monitoring, analizu i izvještavanje.
Opasno za oboljele

Rezultati mjerenja za period od drugog do 14. septembra pokazuju da nije bilo prekoračenja srednjih 24-časovnih koncentracija polutanata.

Kvalitet vazduha je bio bolji u srijedu nakon 15 časova , jer je južni vjetar rastjerao dim. "U tom periodu evidentirana je visoka koncentracija praškastih materija PM10 tokom večernjih sati 13. septembra, do 11 časova 14. septembra, što su posljednji rezultati mjerenja sa kojima za sada raspolažemo.

U cilju daljeg praćenja kvaliteta vazduha i informisanja javnosti iz CETI-ja će nam dostavljati podatke o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu svaka 2 sata", istakla je Šćepanović.

Iz Centra za ekotoksikološka istraživanja je saopšteno “Vijestima” da je kvalitet vazduha bio bolji u srijedu nakon 15 časova , jer je južni vjetar rastjerao dim.

Mirjana Dobrović-Milošević, načelnica službe izabranih doktora za odrasle Doma zdravlja, kazala je da povećanje praškastih materija P10 u vazduhu može uticati negativno na zdravlje osoba koje imaju bolesti pluća. Vidak Đelević, šef sektora za zaštitu od požara u Službi zaštite, kazao je da je vatra došla u blizini kuća u Trmanju

"Kod pacijenata sa hronično-opstruitivnim bolestima pluća, bronhitisa i bronhijalne astme mogu da se jave problemi zbog lošijeg kvaliteta vazduha. Može se javiti i opšta siptomatologija u vidu malaksalosti, opšte slabosti, glavobolje, bolova u mišićima... ", rekla je Dobrović.

Ona je istakla da jedino što može da se uradi u slučajevima kad je smanjen kvalitet vazduha je da se ne izlazi puno van prostorija i da se smanji boravak na otvorenom.

"Jedino što mogu da urade osobe sa plućnim bolestima je da ne izlaze napolje u satima kad je povećana koncentracija praškastih materija u vazduhu. Takođe preporučujem redovno uzimanje terapije", navela je Dobrović.

Vidak Đelević, šef sektora za zaštitu od požara u Službi zaštite, kazao je da je vatra došla u blizini kuća u Trmanju.

"Poslali smo dva vozila i šest vatrogasaca i uz pomoć mještana vatra je lokalizovana i kuće su za sada bezbjedne. Juče je gorjelo na više mjesta u Podgorici. Imamo požar na Radovču, gorjelo je i rastinje u kasarni Morača...", istakao je Đelević.

Avioni nesmetano lete

Smanjena vidljivost i zamućenje vazduha ne utiče negativno na odvijanje avio-saobraćaja nad Podgoricom. "Imali smo prijava od strane građana u posljednjim danima zbog dima"

"Zamućenost atmosfere i smanjenje vidljivosti zbog požara apsolutno ne utiče na normalno odvijanje saobraćaja. Dakle, polijetanje i slijetanje aviona nije ugroženo ovom pojavom", kazao je Dragan Aligrudić, šef Službe kontrole letjenja.

Vesna Zarubica, glavna ekološka inspektorka, rekla je da je bilo prijava građana zbog povećane koncentracije dima.

"Imali smo prijava od strane građana u posljednjim danima zbog dima. Sa Starog aerodroma stanari su se žalili na osjećaj dima, a jedan od mogućih razloga koji su isticali je paljenje smeća na deponiji Livada, što nije bio slučaj.

Zabranjeno je paljenje otpada isključivo zbog ovakvih problema. Vjerovatno je uzrok neke “težine” u vazduhu zbog požara koji su rasprostranjeni u okolini Podgorice, a tome treba dodati i manjak kišnih dana", kazala je Zarubica. "Teritorija Crne Gore se nalazi pod uticajem toplog tropskog vazduha"

Smog vidljiv sa satelita

Načelnik centra za analizu vremena Branko Micev rekao je da je 13. septembra izmjereno 37,6 stepeni, što je rekordno najviša izmjerena temperatura na području Glavnog grada za taj dan u posljednjih 60 godina.

"Teritorija Crne Gore se nalazi pod uticajem toplog tropskog vazduha, sa rekordno visokim temperaturama skoro u svim predjelima. Kao posljedica ovakve meteorološke situacije indeks opasnosti od požara je ekstremno visok.

Kao posljedica požara i povoljne meteorološke situacije i povećane koncentracije prašine došlo je do velike zamućenosti atmosfere, 13. i 14. septembra, a naročito u jutarnjim satima zamućenost atmosfere se mogla vidjeti golim okom, a bila je vidljiva i na snimku meteorološkog satelita", kazao je Micev.


 
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Fraka

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 8041
Re: Sezona požara 2011. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima
« Reply #1 on: September 14, 2011, 19:48:48 »
Uzas.. samo da kazem da je ovakva atmosfera u kotoru sigurno 2 mjeseca unazad, otkad su krenuli ovi pozari. Konstantna sumaglica..

Offline Transmat

 • NVO - member
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 2160
Re: Sezona požara 2011. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima
« Reply #2 on: September 14, 2011, 21:18:04 »
Bravo Cirruse, odlican Topic, i u pravo vrijeme!
Kisa u ponedeljhak ce prekinuti ovu muku!

Offline MeteoLaik

 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 287
Re: Sezona požara 2011. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima
« Reply #3 on: September 14, 2011, 21:30:06 »
Podgorici je potreban jedan dobar sjeverni vjetar da je pročisti. biće ga, nadam se.

Madjo

 • Guest
Re: Sezona požara 2011. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima
« Reply #4 on: September 14, 2011, 22:14:45 »

Podgorici je potreban jedan dobar sjeverni vjetar da je pročisti. biće ga, nadam se.


Ne daj Bože.  :34:  Sve bi splamćelo da dune śever.  :36:  Prvo kiša pa onda vjetar

Inače, danas do popodne je tek bio treći dan,od 23.avgusta, da nije gorelo okolo Njeguša...

...da bi popodne jedan moj prezimenjak bistri zapalio oko kuće na ulaz u Njeguše  :107:  :76:  :71: ... a čitav dan šibao vjetar....pa to diete nebi učinjelo.... pi pii ... sad gori ono što nije izgorelo tokom zadnje 20 dana i prijeti borovima... što radi nepažnja a u konkretnom slučaju znajući o kome se radi i fukarluk teški.
Noć ne mogu zaspat kršteno da ne pogledam prije lijeganja dimi li đe.
Svaku noć sanjam kišu i čekam kraj ovome paklu.
Pitam se kako će dotični noćas spavat? On lijepo s obzirom da ga ne smeta obraz mnogo.
Toliko.