Snow bio bih ti zahvalan ako bi mi mogao naci podatak o zadnjem prvom pokrivacu u KL ,ja pratim od 2008 uglavnom...
Na grafu je prvi dan sa sniježnim pokrivačem u Kolašinu u ovom vijeku, najkasniji datum je
09.12.2002:

Kod brojki za period 2001-2007 su moguće greške zbog nekompletnih synopa, trebalo bi ipak da je korektno. Ja, nažalost, nemam dnevne istorijske kolašinske brojke, pa ne znam da li je nekada prvi snijeg došao još kasnije, ali vrlo moguće da jeste. Prema starim SFRJ meteo godišnjacima (1949-1985) prvi kolašinski snijeg nije došao prije decembra više puta (1951, 1953, 1957, 1960, 1963, 1984), a koji tačno datumi su u pitanju ovi godišnjaci, nažalost, ne otkrivaju. Zanimljivo je da je 1958. prvi snijeg pao u oktobru i zadržao se dva dana, dok su cijeli novembar i decembar bili bez sniježnog pokrivača. Datum prvog sniježnog pokrivača ne pokazuje korelaciju sa ''kvalitetom'' zime, može doći vrlo rano a zima da bude ''kilava'' ili vrlo kasno, a da zima bude izvanredna. Tj. moguće su sve opcije. Upravo zima 2002/2003 iako je počela vrlo kasno na prostorima ex YU u globalu je vjerovatno najbolja u ovom vijeku. Tada je kolašinski kompaktni snijeg trajao sve do prve dekade aprila.