Author Topic: Svijet  (Read 190202 times)

Offline ehtelion

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1540
Re: Svijet
« Reply #25 on: February 27, 2010, 10:52:32 »
a ni "okolna" ostrva usled moguceg cunamija.  gledam sada malo ove ZOI, ovih dana snijeg pada kao lud, a do prije 3-4 dana ga je jedva bilo dok ga je kod nas bilo za izvoz. 

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #26 on: February 27, 2010, 16:16:26 »
Zemljotres u Čileu
 

   
Mapa zemljotresom pogođenog regiona
Snažan zemljotres 8,8 stepeni Merkalijeve skale pogodio je Čile, usmrtivši najmanje 47 ljudi, prenose lokalni mediji.

Reč je o najjačem zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju u poslednjih pola veka.

Do potresa tla je došlo u 08.34 po srednje-evropskom vremenu, na oko 115km severo-istočno od grada Konsepsiona i 325km jugo-istočno od prestonice Santjaga.

Presidnica Mišel Bačelet proglasila je centralni deo zemlje zonom prirodne katastrofe i upozorila da se očekuje veći broj žrtava.

Ona je takođe rekla da je džinovski talas pogodio jednu grupu ostrva Huan Fernandez na jugu, i apelovala na Čileance da zadrže prisebnost duha.

Upozorenja o opasnosti od cunamija izdata su i za Havaje, Australiju i sve pacifičke nacije.

Razmere razaranja su još uvek neizvesne, jer su telefonske linije u prekidu u gradu najbližem epicentru potresa.

Glavni grad Santjago je utonuo u tamu nakon što je došlo do prekioda struje, a građani su istračali na ulice u pidžamama.

Vlasti savetuju građanima da ostanu u kućama. Predsednica Bačelet je upozorila ljude da ne putuju kroz pogođene oblasti, jer je veći broj mostova srušen.

Aerodrom u Santjagu je zatvoren i svi letovi do daljnjeg otkazani.
---------------------------------

"Očitavanja nivoa mora ukazuju da je pokrenut cunami koji bi mogao da bude razoran po priobalnu oblast u blizini epicentra zemljotresa, a mogao bi da ugrozi i udaljena priobalja", navodi se na veb sajtu američkog pacifičkog centra za upozorenje od opasnosti cunamija. Za sada nije poznato kog je obima cunami, preneo je Rojters.

Ranije je objavljeno da je zemljotres bio jačine 8,3 stepena i da je objavljena opasnost od cunamija za Čile i Peru, dok je u Ekvadoru navedeno da je neophodno pažljivo praćenje.

Potres su osetili i stanovnici glavnog grada Čilea-Santjaga, gde su se neke zgrade srušile.

Epicentar zemljotresa zabeležen je u blizini grada Konsepsion, 317 kilometara jugozapadno od Santjaga, na dubini od skoro 60 kilometara.

Zemljotres se osetio i u Argentini.

Konsepsion je drugi grad po veličini u Čileu, gde živi 200.000 ljudi.

Telefonske veze su u prekidu, tako da je teško doći do informacija o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti.

Stanovnici Santjaga su u panici izleteli na ulice, a potres je trajao između 10 i 30 sekundi.

Godine 1960. Čile je pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1.655 ljudi.

To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geološka istraživanja vodi evidenciju.

Madjo

 • Guest
Re: Svijet
« Reply #27 on: March 07, 2010, 07:38:02 »
Australiju pogodile poplave.U Melburnu je za nepune 19 minuta palo 18 litara kiše po metru kvadratnom.

Offline ehtelion

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1540
Re: Svijet
« Reply #28 on: March 10, 2010, 19:27:07 »
kako nas ne zakaci ovo "nevrijeme" u hrvatskoj :)

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Svijet
« Reply #29 on: March 21, 2010, 13:38:19 »
Tropski ciklon Ului usao u terituroju Australije   (pratio sam malo njega i Tomasa (ili tako nesto) koji je udario Fidzi,  taj dio Pacifika je bio zanimljiv poslednjih dana),  vjetrovi do 170km/h sa udarima preko 200km/h,  treca kategorija ...   U pocetku se crtalo da ce oslabiti vise prije nego sto udari Australiju,  cak i da ce izgubiti status uragana,  ali se lagano korigovala putanja i snaga i na kraju evo ispade sasvim  "zdrav"  i razoran kad je dosao do kopna.  Prije udara je neocekivano pojacao na trecu kategoriju,  bio je druga.  Evo ga link:  
http://www.bom.gov.au/products/IDQ65002.shtml

Sto redirekcija dok se dodje na ove australijske centre za monitoring,  i na kraju upozorenje za surfere da to ne rade blizu uragana    :D   nemaju ni satelitsko pracenje na fino dostupnom mjestu,  nego se preko drugih pacifickih centara i globalnih sajtova ide ..   gundj ..
Do sad je vec oslabio na kategoriju dva naglo,  cim je napusio vodenu povrsinu,  ocekuje se da uskoro predje u obicnu oluju.  
http://www.news.com.au/national/cyclone-ului-re-intensifies-to-category-3-crosses-coast-at-130am-sunday/story-e6frfkvr-1225843308177

Erupcija vulkana ispod glecera na Islandu,  prelijep spektakl,  iako je off topic    :D
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8578576.stm

Pjescana oluja u Pekingu: http://www.euronews.net/nocomment/2010/03/21/a-sandstorm-in-beijing-china/  i  
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8577806.stm  
« Last Edit: March 21, 2010, 13:49:45 by cirus »
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #30 on: April 16, 2010, 16:23:41 »
U narednih 10 do 15 dana oblak vulkanskog pepela sa Islanda neće se proširiti na Srbiju, izjavio je danas Tanjugu jedan od glavnih prognostičara vremena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Časlav Stanojević.
Iznad Balkanskog poluostrva, Panonske nizije i Sredozemlja u tom periodu zadržavaće se zapadni vetrovi koji neće dozvoliti da se ta pojava proširi na Srbiju, izjavio je Stanojević, povodom nastanka oblaka vukanskog pepela, koji dolazi sa Islanda i nalazi na velikoj visini širom severnog dela Evrope.

 

Stanojević tvrdi da je reč o klimatskoj aktivnosti koja se zadržava na Britanskom ostrvu, u Zapadnoj Evropi, Švedskoj, Finskoj i u severozapadnom delu Rusije.
Stanojević smatra da "nema izgleda" da bi u narednom periodu takvi visoki vetrovi mogli da stignu sa Baltika na jug, ali da bi do "naših krajeva" mogli da dospeju tek "tragovi", koje će utvrditi hemičari.

 

Vulkanska aktivnost na Islandu traje već četiri meseca i isprva je ta pojava bila blaga, pri čemu na nju nevernici i mnoge države nisu reagovale, iako su vulkanolozi upozoravali da bi mogla nastati lančana reakcija tog ognjišta i njegovo intenziviranje, rekao je Stanojević.
On navodi da su Islanđani tek u proteklih 20 dana osetili ozbiljne erupcije i preduzeli mere. Ostali Evropljani počeli su ozbiljno da shvataju tu pojavu tek kada su vetrovi počeli da izbacuju pepeo na 10.000 metara visine u pravcu juga i istoka, zbog čega su morali da budu zatvoreni i pojedini aerodromi, istakao je Stanojević.
Vulkanolozi nisu do sada dali optimističke prognoze, jer je reč o pojavi koja bi mogla da potraje i nekoliko meseci i godinu dana, kao prilikom aktivnosti istog vulkana pre oko 200 godina, smatra Stanojević.
Predstoji nastanak ogromnih šteta u privredi, transportu i poljoprivredi, ocenio je Stanojević, podsetivši da je vulkan Tambora u Indoneziji 1815. godine izazvao izbacivanje lave i bio takvih razmera da u severnoj Evropi i Americi tokom dve godine nije bilo leta kao godišnjeg doba i zavladala je glad.
Stanojević je ocenio da će dekontaminacija terena u delu severne Evrope trajati godinama i nije mogao da prognozira kako će se vremenske prilike razvijati posle narednog perioda od 10 do 15 dana.


NASA's Terra Satellite at 11.39 GMT Thursday April 15, 2010
dok na sajtu B92 vec najavljuju dolazak oblaka pepela u nase krajeve u vecernjim satima:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=16&nav_category=12&nav_id=424813Madjo

 • Guest
Re: Svijet
« Reply #31 on: April 16, 2010, 19:01:20 »
Današnja Pobjeda piše :
 
ps  pogledajte kako je novinar nazvao ovaj vulkan  :D :D E ako ga umijem pročitat,jad me naša


Quote
Haos zbog otkazanih letova u Britaniji, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj. Kasno sinoć, obustavljen avionski saobraćaj na sjeveru Francuske. Isto se očekuje u Holandiji i Danskoj. Paradoksalno, na Islandu se normalno letjelo jer je vjetar oduvao ogromni oblak ka jugu

London - Erupcija vulkana na Islandu izazvala je ozbiljan poremećaj u vazdušnom saobraćaju u sjevernoj Evropi. Sav vazdušni saobraćaj u Britaniji bio je suspendovan od podneva do šest sati uveče po lokalnom vremenu, a vjerovatno i duže.

Vazdušni saobraćaj je obustavljen i u Oslu, na najvećem aerodromu u Norveškoj, a smanjen je broj letova sa aerodroma u Finskoj i na sjeveru Švedske.

Zatvaranje vazdušnog prostora najavile su Holandija i Danska.

Oblak vulkanskog pepela nalazi se na visini od 6 do 11 kilometara, a letovi su otkazani zbog straha da bi pepeo mogao da ošteti avionske motore.

Obustava avio saobraćaja zbog širenja vulkanske prašine sa Islanda mogla bi potrajati još 48 sati, saopšteno je iz Evropske agencije za kontrolu avionskog saobraćaja. Sinoć je obustavljen avionski saobraćaj i na sjeveru Francuske, a zatvoreni su i aerodromi u Parizu. Slično bi se moglo dogoditi i u Njemačkoj.

Pomenuta agencija nije isključila mogućnost uvođenja redukcija u saobraćaju u Francuskoj i Njemačkoj, što bi moglo rezultirati smanjenjem od 20 do 25 odsto komercijalnih letova.

Zapadne agencije podsjećaju na incident iz Džakarte o kojem je snimljen i dokumentarni film sa rekonstrukcijom događaja. Naime, avion Britiš ervejza na letu od Londona do Oklenda na Novom Zelandu uletio je 24. juna 1982. godine u oblak vulkanskog pepela. Sva četiri motora su otkazala i avion je praktično nastavio da jedri.

Nakon gotovo petnaest minuta leta, avion je izašao iz oblaka i posada je uspjela da upali tri od četiri motora. Boing 747 je bezbjedno sletio na aerodrom u Džakarti, putnici su spašeni, a let je ušao u istoriju vazduhoplovstva.

Da bi se izbjegli takvi incidenti, širom sjeverne Evrope došlo je do obustavljanja aviosaobraćaja bez presedana.

Za haos na aerodromima kriv je vulkan sa glečera Ejdžafdžaladžokul na jugu Islanda, čija je erupcija, u srijedu uveče, u atmosferu podigla oblak pepela na visinu od deset hiljada metara.

Vulkanski pepeo jedan je od najozbiljnijih problema u vazduhoplovstvu. Smanjuje vidljivost, a pijesak i sitni djelovi kamenja i stakla u stanju su da oštete vjetrobran i blokiraju rad motora, jer avionski motor uvlači vazduh, sabija ga i izbacuje, čime stvara potisak. Zato je opasno ako se pomiješa sa pepelom.

Putnicima zarobljenim na aerodromima od Finske do Britanije preostaje da čekaju da se steknu uslovi za ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja.

Paradoksalno, na samom Islandu, aerodromi su otvoreni, jer je vjetar oduvao oblak pepela ka jugu.

Lava koja se izliva od srijede uveče otopila je glečer, što je dovelo do poplava u oblasti oko stotinu kilometara istočno od Rejkjavika i evakuacije više stotina žitelja u centre Crvenog krsta.

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #32 on: April 16, 2010, 21:39:54 »
zvacemo ga skraceno dzokulica....po naski :)

Madjo

 • Guest
Re: Svijet
« Reply #33 on: April 17, 2010, 11:31:16 »
zvacemo ga skraceno dzokulica....po naski :)

 A može i Đokica ;D  Kakvo je stanje danas s njim?

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Svijet
« Reply #34 on: April 17, 2010, 15:35:27 »
zvacemo ga skraceno dzokulica....po naski :)
A može i Đokica ;D  Kakvo je stanje danas s njim?
Po novim prognozama stanje ce se pogorsavati tokom subote,  tj danas.  Blokirano nebo nad vecinom Evrope,  lagano ide i ka nama,  a erupcija islandskih vulkana traje po godinu-dvije ..  sta reci ..   je li neko raspolozen da kupimo akcije nekih zeljeznica ?    :D
Posljedice po klimu jos uvjek nisu aktuelne,  osim rijetkih pominjanja  "godine bez ljeta"  i vrlo jakih zima prilikom prosljednje erupcije prije 200 godina,  ali za to bi vjerovatno bilo potrebno da proradi Katla,  veliki vulkan pored ovoga.  Katla ima precnik kratera 10 km   ;D   Vulkan Laki je nesto dalje,  on je takodje potrovao dobar dio Islanda i Zapadne Evrope i prouzrokovao promjene klime.  Postoji jos gomila aktivnih vulkana tamo,  cesto pod glecerima,  koji cijepaju tlo na americku i evropsku polovinu i proizvode novi materijal.  Ispod tog ostrva definitivno nije dosadno  ...
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Gaga

 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 312
Re: Svijet
« Reply #35 on: April 17, 2010, 16:46:14 »
moze li i kod nas dzokulica da dodje  ??? ???

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #36 on: April 17, 2010, 17:23:16 »
Vulkanski oblak stigao iznad Srbije, zabranjeni letovi
Blic online, RTS, Tanjug, Beta | 17. 04. 2010. - 09:57h izmena vesti 16:37h | Komentara: 15

Vazdušni prostor iznad Srbije, Crne Gore i dela Bosne i Hercegovine zatvoren je danas u 16 sati za avio-saobraćaj, zbog širenja oblaka vulkanske prašine, rečeno je agenciji Beta u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.
Ta Agencija kontroliše i vazdušni prostor nad delom međunarodnih voda na južnom Jadranu, pa je za letove zatvorena i ta zona, rečeno je agenciji Beta.
Što se putnika tiče, Aerodrom nema obavezu prema njima, jer su za njih, kako je rečeno Tanjugu na Aerodromu, zadužene aviokompanije.

Sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” jutros je realizovano nekoliko letova ka Crnoj Gori, Grčkoj, Sarajevu i Skoplju.

Oblak vulkanske prašine nastao nakon erupcije vulkana na Islandu širi se prema jugu Srbije, rečeno je ranije danas Beti u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

"Situacija u evropskom vazdušnom prostoru se pogoršava, zatvoren je sever Italije i prekinut je saobraćaj na zagrebačkom aerodromu. Beogradski aerodrom će se nadalje ponašati u skladu sa odlukama Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore", rekao je generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević.

Komitet je tada saopštio da je u stalnom kontaktu sa Centralnom operativnom jedinicom za protok evropskog vazdušnog saobraćaja u Briselu, sa Centrima za praćenje vulkanskih aktivnosti u Tuluzu i Londonu, aviokompanijama, međunarodnim aerodromima i kontrolama letenja iz regiona.

Agencija za kontrolu letenja je na svoj internet sajt (www.smatsa.rs) postavila linkove preko kojih može da se prati prognoza kretanja oblaka vulkanskog pepela.  i prema jugu tj prema nasim krajevima brzinom od 40km na sat
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/185515/Vulkanski-oblak-stigao-iznad-Srbije-zabranjeni-letovi

Offline sone

 • Urednik
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 950
Re: Svijet
« Reply #37 on: April 17, 2010, 17:29:58 »
Opa bato,jahaci apokalipse stizu i vulkansku prasinu dizu...

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #38 on: April 21, 2010, 11:36:39 »


Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Svijet
« Reply #39 on: April 21, 2010, 15:34:55 »
Dobre    8)    i mi smo sad pod nekom periferijom tog oblaka,  Branko je prije par dana rekao kako se moze primijetiti njegovo prisustvo po nekim detaljima,  a moglo bi se desiti i da bude egzoticnih zalazaka Sunca    :)
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Madjo

 • Guest
Re: Svijet
« Reply #40 on: April 21, 2010, 16:08:09 »
BAš dobre slike...ova zadnja naučna fantastika :)
Što radi Đokica :D

Madjo

 • Guest
Re: Svijet
« Reply #41 on: May 04, 2010, 01:27:29 »
MI nešto kukamo,kao izgore se,a viđite koje su max temperature izmjerene juče u svijetu

Offline bole

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1845
Re: Svijet
« Reply #42 on: May 04, 2010, 08:03:52 »
jes ali dje je vlaznost :)

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Svijet
« Reply #43 on: May 04, 2010, 14:12:57 »
 :D     " Imena,  kolega,  imena ... "
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #44 on: June 25, 2010, 01:22:29 »
Dve munje istovremeno pogodile dve najviše zgrade u SAD

Jedan fotograf je ovekovečio neverovatan trenutak kada su tokom jake oluje, dve najviše zgrade Čikaga i Sjedinjenih američkih država istovremeno pogođene munjama, prenosi “Dejli mejl”.Tokom jučerašnje oluje je došlo do pražnjenja elektriciteta i tom prilikom su munje udarile u vrhove zgrada poznatih kao Kula Vilis i Kula Tramp.
Kula Vilis, ranije poznata kao Kula Sirs, visoka je nešto više od 442 metra i ima 108 spratova, a Kula Tramp 423 metra i 92 sprata.


Dve kule, koje su urađene po nacrtu iste kompanije, deli samo jedan blok.
Fotografija je načinjena iz zgrade Centra Džona Henkoka.
Zbog oluje juče su svi letovi sa međunarodnog aerodroma O’Hare bili odloženi za sat vremena.


IZVOR: http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/195409/Dve-munje-istovremeno-pogodile-dve-najvise-zgrade-u-SAD

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #45 on: June 26, 2010, 23:45:56 »
Pocinje sezona tropskih oluja na antlantiku...bice svasta kad pogode dio koji je pogodjen izlivanjem nafte
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/195647/Tropska-oluja-preti-Meksickom-zalivu

Madjo

 • Guest
Re: Svijet
« Reply #46 on: June 26, 2010, 23:56:08 »
Taman da im pročisti zaliv hehehe...Ka kirbi :D

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #47 on: July 12, 2010, 00:42:50 »

Спасени људи из прегрејаних возова у Немачкој


БЕРЛИН – Талас врућина који је захватио Немачку и квар клима уређаја у три брза воза оставили су неколико десетина људи заробљених у њима на температурама вишим од 50 степени Целзијуса, саопштиле су власти.

Најмање 50 људи је морало да добије медицинску помоћ, а око 1.000 њих је било приморано да промени возове, објавила је национална железница Дојче бан.

Сва три међуградска брза воза - ИЦЕ, у којима не могу да се отворе прозори, саобраћали су јуче из Берлина ка западу земље, када су се у њима покварили клима уређаји, навео је портпарол Дојче бана Јирген Корнман.

Док су два воза остала без клима уређаја релативно близу станице, те су тако брзо могла да буду испражњена, трећи се прегрејао на знатној удаљености од града Билефелда.

Корман је навео да је осморо људи доживело топлотни удар и дехидрирало, због чега су хоспитализовани у Билефелду. Медицинску помоћ је добило још 44 људи, међу којима је било и 27 ђака који су се враћали са студијског путовања у Берлин.

Шеф локалног спасилачког тима Ханс-Дитер Миленберг изјавио је за немачку новинску агенцију ДАПД да је унутар тог воза температура била изнад 50 степени Целзијуса.

Дојче Бан је додао да су проблеми у возовима изазвани спољашњом врелином.

Немачку већ данима потреса талас врућина, са температурама које прелазе 40. степен Целзијуса.
Бета
објављено: 11.07.2010. 23:18

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3994
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Svijet
« Reply #48 on: July 19, 2010, 11:27:38 »

Јужна Америка на удару хладноће са Антарктика


ЛОНДОН - Талас изузетне хладноће са Антарктика је захватио Јужну Америку, чак и њене тропске регионе, изазивајући смртне случајеве због смрзавања, затварање школа и обиље проблема.

Најмање девет људи је умрло од изузетне хладноће, снега и леда који су захватили највећи део Аргентине, јавила је британска мрежа Би-Би-Си.

Локалне невладине организације су саопштиле да су жртве углавном бескућници који живе на улицама главног аргентинског града Буенос Ајреса и да се ради о смрти услед смрзавања.

Смртних случајева од смрзавања има и у Парагвају, Уругвају и Боливији где су се две особе смрзле у тропском региону Санта Круза. Боливијске власти су због хладноће прогласиле обуставу наставе у школама до 21. јула. Хладни талас са Антарктика погодио је и Чиле, јужни део Бразила и источни део Перуа.

Температуре у региону Јужне Америке крећу се од минус 14 степени Целзијуса у Патагонији до нуле или највише плус три степена Целзијуса у северним деловима.

Изузетно тешка ситуација је у Аргентини која је већ данима захваћена хладном маглом. Аргентинске власти су предузеле мере да помогну становништву у условима велике хладноће - повећан је увоз електричне енергије из Бразила и индустрији је забрањена употреба природног гаса да би имала довољно домаћинства која се греју тим енергентом.

Метеоролошке службе у региону јављају да је зима изузетно јака ове године у северној хемисфери.
Танјуг
објављено: 19.07.2010. 09:12

Offline Kimi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 857
Re: Svijet
« Reply #49 on: July 25, 2010, 00:44:54 »
U Moskvi izmereno rekordnih 36,7 stepeni

U Moskvi je danas izmereno 36,7 stepeni i to je najtopliji julski dan u poslednjih 130 godina od kada se prate meteorološki podaci, saopštio je moskovski meteorološki zavod. Polarni medved u moskovskom zoološkom vrtu hladi se u vodi

"U 17.00 izmereno je 36,7 stepeni. Time je premašen rekord iz 1936. kada je u julu (u Moskvi) izmereno 36,5 stepeni", navodi se u saopštenju zavoda koje prenose ruske agencije.
Bila je potrebna samo desetina stepena pa da bude izjednačen rekord ikada izmerene visoke temperature u Moskvi koji je zabeležen 1920. kada je izmereno 36,8 stepeni.

Od početka jula u ruskoj prestonici gotovo svakog dana temperatura je viša od 30 stepeni. Veoma toplo vreme koje preovlađuje u mnogim ruskim oblastima trajaće prema prognozama, do kraja meseca.

Nedavno je meteorološka služba saopštila da je prosečna temperatura izmerena u prvoj polovini jula viša za čak 6,2 stepena od uobičajene temperature za taj mesec u Rusiji.

Auuu...mi kukamo kako je kod nas...kako li je tek njima  ;D ;D  :o :o