METEOROLOGIJA > Temperatura, padavine, vjetar...

Snijeg

<< < (3/9) > >>

Madjo:

--- Quote from: Danilovgrad on December 03, 2010, 10:22:45 ---E imam jos jedno pitanje. Zasto nekada snijeg pada na 3 stepena, a nekad nece ni na 0,5 stepeni?

--- End quote ---

Evo da objasnim. Ako je po visini hladno i naravno oblačno, a u prizemlju temperatura pređe u pozitivu, obično ako padavine počnu polovinom dana, dešava se da snijeg počne da pada na +3° i više, ukoliko nastavi da pada jače temperatura će se vrlo brzo spuštit na +1° ili na nulu,naravno ako se očekuje da temperatura u svim slojevima neće više rasti.Primijetićeš na forumu da često koristimo termin "temperatura po visini" .To je zapravo temperatura vazduha đe je pritisak 850 milibara, što otprilike odgovara nadmorskoj visini između 1400-1600 m.Ukoliko je na toj visini temperatura u negativi, u svim planinskim krajevima će padati snijeg, ukoliko je temperatura dublje u minus, tj -5 ili -6 uz malo sreće postoje realne šanse za sniježne padavine i u nižim krajevima.

U situacijama kada se dešava prizemna inverzija temperature (kada je vedro i stabilno vrijeme,bez vjetra,zimi, temperature su osjetno niže u kotlinama nego na uzvišenjima), kada dođe do naoblačenja koje će donijeti uglavnom kišu i temperature po visini u pozitivi, u prizemlju ostane zarobljen ladan vazduh ukoliko nema vjetra koji bi "promiješao" vazduh, dešava se uprkos hladnoći da pada kiša koja će se mrznuti pri tlu.Jednostavno, ne ispunjavaju se uslovi za sniježne padavine jer je hladan samo jedam mali dio vazduha u prizemlju,a po visini toplo.Postoje,naravno, i granične situacije, i situacija kada je česta izmjena toplog/ladnog vazduha po visini ili situacije kada krupna orografska prepreka odolijeva naletima toplijeg vazduha i zadrži svoj deblji ladni sloj.Glavni krivac za takvo stanje je južno,toplije strujanje vazduha, koje obično prvo podigne temperaturu u južnim krajevima, i ako su početne padavine sniježne vrlo brzo pređe u kišu,u zavisnosti koliko topliji vazduh donosi za sobom.Opet, česte su situacije kada u južnim i centralnim krajevima pada kiša a na sjeveru čisti snijeg, to je zato jer nije snažno južno strujanje i nije dospjelo duboko u kontinentalna područja.Ali, i južno strujanje ima svoje izuzetke-dešava se,jednom u 10 ili 15 godina, da naiđe vrlo hladno strujanje sa juga, i tada je potpuno svejedno koliko je jako, uglavnom u svim krajevima tada pada gust snijeg, kao što je bilo 2005. godine.

Madjo:

--- Quote from: Danilovgrad on December 03, 2010, 13:48:44 ---Dobro, kako?? Zanima me kao moze taj snijeg provijavati na +8, a znamo da se voda ledi na 0 C'?

--- End quote ---

Pa može.To se dešava uporedo sa sjevernim strujanjem po visini,prizemlje bude bez vjetra, pojave se povremeno sunčani intervali,kao npr u martu a znamo koliko je sunce tad jače, digne brzo temp u prizemlju na recimo 8° a čim oblak pokrije sunce osjeti se da je ladnija.Jednostavno, to bude čep ladnog vazduha na uskom području.Istina, rijetko se dešava a lično sam svjedok kad sam se vraća iz Cetinja, preko Dubovika je provijavalo na +8 °.Pahulje su bile polurastopljene.

Danilovgrad:
eeeee, da stari kazu uvijek: "Najveci snijeg pada od juga"... Pa mi je to uvijek bilo interesantno, a znamo da u 99% slucajeva sa juga dolazi toplo i kisovito vrijeme. Interesuje me kako dodje hladnoca sa juga? Mora da ide sa sjevera ka jugu na zapadu i onda mijenja pravac ta vazdusna masa mozda usled nekih jacih zapadnih struja i "poceraju" je ka nama, onda predje Jadransko more sa kojeg pokupi veliku vlaznost koju pretvara u snijeg koju izlucuje po nama u DG... hahahahahah, jesam li blizu??????  :05:

Admin:
Bilo je o tome riječi na ovom forumu. Vjerujem da će ti Mađo, cirus ili Miloš pomoći da pronađeš to što te interesuje.

Madjo:
Dg, dosta si u pravu  :109: 
Ti vjerovatno misliš na one duboke snjegove u svim krajevima koji pada danima, nešto kao u januaru 2005. godine. Sjećam se da uopšte nije bilo ladno vrijeme, čak je bilo toplo danima prije, pa i u toku samog 23. januara.Postaviću karte iz tog perioda i objasniti kako ja to vidim  i uporedo ću napisati svoja zapažanja iz Cetinja iz tog perioda.  :03:

Znači, 23.januara je bilo sunčano i toplo vrijeme.Sa sjevera Evrope je polako priticao hladan vazduh prema jugu i istoku Evrope,idealno za naše područje a kao znak promjene vremena je bila visoka providna oblačnost koja se pojavila u popodnevnim satima.Anticiklon u tom trenutku u jačanju nad Atlantskim okeanom, međutim prije nego je ojačao uspjela je jedna vlažna masa da preskoči u Sredozemlje.Bitno je pomenuti manje snažno anticiklonalno polje koje je 23. bilo nad Alpima i koje je u suštini odredilo da hladnoća pođe prilično istočnije nego što je to običaj.Svakako za nas vrlo dobro.


U noći između 23-24. januara formirao se plitki ciklon u Sredozemlju i krenuo prema Tirenskom moru i Jadranu.Anticiklonalno polje na Atlantiku je bilo vrlo snažno i prostrano tako da se hladnoća držala Evrope.Počeo je padati umjeren snijeg i do kraja dana je napadalo u Cetinje skoro 40 cm.Međutim, u toku noći 24-25. desio se kratkotrajni prodor toplijeg vazduha, što naslućuje karta dolje, to jest ciklon je bio malo više pošao zapadnije tako da je povukao topliji vazduh i snijeg je zamijenila kiša na jugu Crne Gore.Srećom, kratkotrajno.


I onda se desila prava stvar:sa centralne Evrope se pokrenula hladnoća u Sredozemlje;statični ciklon se konačno pomjerio zeru južnije i više se nijesmo nalazili u toplijem sektoru ciklona.Ponovo je okrenulo na snijeg.


26. se ciklon produbio i dospio sa centrom u Otrant.Prostran i jak atlantski blok nije dozvoljavao da stvar ode zapadnije.Svuđe je padao snijeg, u Cetinje već bilo blizu metra.  :105:


Ciklon se polako premješta na istok;sve hladnije i hladnije.


Ciklon otputova put kontinenta,međutim sekundarni centar se držao juga.I dalje je priticao ladan vazduh.Padavine povemene, uglavnom sniježne.
************************

Ono što oću da kažem je da ako prodre jaka hladnoća u Sredozemlje i kao reakcija iz toga se stvori ciklon, taj ciklon će imati ladno jezgro, u tom slučaju nije puno bitno jesu li danima prije temperature bile niske;zahlađenje će doći.U tom slučaju jedino što je bitno jeste pozicija i putanja ciklona, da se nađemo u tom ladnijem dijelu.Tako je bilo 2005. godine.Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version