METEOROLOGIJA > Vremeplov

Zima 1935

(1/4) > >>

Madjo:
Našao sam tekst iz Politike o izgleda vrlo snjegovitoj zimi 1935. godine.  :52: :52:   :81:


--- Quote ---Snijeg je na Cetinju polovinom januara 1935. godine dostigao visinu od 180 cm tako da je saobraćaj bio potpuno paralisan. Ista situacija zadesila je i ostale crnogorske gradove.

Jedna mala grupa turista uspjela je novim putem od Budve da se pješice probije do Cetinja. Oko hiljadu ljudi je bilo angažovano da čisti put do Rijeke Crnojevića.

Stari put Cetinje – Njeguši – Kotor po riječima stručnjaka neće biti prohodan za period do dva mjeseca a kao glavni razlog navodi se:

„Traktor koji je industrijalac sa Cetinja Lale Zuber stavio besplatno na raspolaganje  pošao je prema Bukovici da čisti snijeg ali je tamo zatrpan i ostaće do proljeća. Treba naglasiti da je taj zlosrećni traktor bio jedina nada cijelog Cetinja i njegova tragična sudbina pogodila je sve Cetinjane, čak i najveće optimiste.Problemi snabdijevanja gradskog stanovništva sa namirnicama i ogrevom su veliki. Tovar drva dostigao je cijenu od 50 dinara… Para za plaćanje radnika koji čiste snijeg ima dosta …“
--- End quote ---

SnowHunter:
Fenomenalno, Mađo!  :109: Kakve su to bile godine, kakvi snjegovi.  :75: Na Bukovici ga je možda bilo i cijela 3m. Da li je u to vrijeme na Cetinju postojala meteo stanica? Ako jeste, kako bi fino bilo da se vide ti podaci. Znam da je još krajem XIX vijeka Pavel Rovinski vršio meteo osmatranja na Cetinju tokom dvadesetak godina. Da je makar pronaći i vidjeti nešto od toga... :77:

Mladen:
Fenomenalan tekst!

SnowHunter:
Kompletan članak iz Politike od 15.01.1935. na strani 6:


--- Quote ---U Crnoj Gori već šest dana nema nikakvog saobraćaja

Cetinje, 13. Januara

Prilike stvorene ružnim vremenom koje već nedelju dana ne prestaje nad celom Crnom Gorom zaista su takve prirode da zabrinjavaju. U toku poslednja 24 časa u nekoliko mahova sneg je prestajao da pada, pa se čak i mestimice vedrilo, ali ta poboljšanja kratko su trajala i oblaci su nanovo pokrivali ceo kraj. Sneg pada nešto sitniji ali visina sloja je ipak porasla do blizu 180cm, da bi na izvesnim mestima bez obzira na smetove prosečna visina iznosila dva metra. Što se tiče saobraćaja između pojedinih gradova i sela, može se reći da u celoj Crnoj Gori već šest dana ne postoji nikakav saobraćaj, čak ni pešački. Danas je, istina, jedna mala grupa vrlo smelih turista uspela da se provuče novim putem iz Budve do Cetinja uz velike napore koje prosečan čovek ne bi mogao da izdrži. Koliki su napori ove grupice, koja je išla peške, može se videti po tome što su oni morali prenoćiti u jednom malom zabačenom zaseoku.
Želeći da javnost bude svestrano obaveštena, ’’Politika’’ je naredila svome cetinjskom dopisniku da poseti bana Zetske Banovine i da ga zamoli za jedno objektivno prikazivanje stanja stvari u kraju koji je njegovom staranju poveren. Vrlo rado g.Sočica se odazvao želji Politike i između ostaloga dao za javnost sledeće saopštenje:
-Svuda se radi na čišćenju snega. Samo treba znati da je nemogućno raditi brzo ovaj posao. Mi se nadamo da ćemo vrlo skoro prokrčiti put za Rijeku Crnojevića i na taj način preko Skadarskog jezera i Bara postići vezu sa morem. Na tome delu danas je radilo hiljadu ljudi, uračunavajući i jedan odred vojnika. Mislim da ćemo sutra do podne imati saobraćaj sa Rijekom Crnojevića.
Ovde smo skrenuli pažnju g. Sočici na surovost klime Sutormana, preko koga prelazi železnica uskog koloseka, neophodna za projektovanu vezu sa morem, i na činjenicu da su padine Sutormana, okrenute ka kopnu, takođe pod snegom.
-Jest, znam, u Limljanima sneg je dostigao metar visine, što predstavlja nezapamćen slučaj, ali naša železnica ipak redovno saobraća. Ja se nadam da će tim putem stići koliko sutra dobar broj banskih većnika na sastanak koji je sutra zakazan.
I sam ban je u priličnoj nedoumici u pogledu ma kakvih realnijih prognoza.
-Eto javljaju mi da je pre jedan sat u Kotoru sinulo sunce, a mi smo ovde imali snega, ne samo mi nego u celoj Crnoj Gori. Šta tu čovek da predviđa?
Na osnovu mišljenja stručnjaka g. Sočica je odlučio da, tek pošto bude vaspostavljena zaobilazna veza preko Bara, prebaci radnike na put Cetinje-Budva, koji je po mišljenju stručnjaka usled visine snega teško prohodan i koji je zakrčen za nekih dvadeset kilometara.
Stari glavni put koji Crnu Goru veže sa ostalim krajevima države, kao i ostalim krajevima sveta, autobuski drum Cetinje-Njeguši-Kotor po mišljenju stručnjaka ostaće i dalje neprohodan bar još mesec ili dva meseca. Traktor, koji je industrijalac g. Zuber dobrovoljno stavio na raspoloženje, pošao je da čisti sneg, ali u se predelu Bukovice zatrpao i sad ne može da makne ni na jednu stranu, tako da će se odatle moći da izvuče tek u proleće. Jer u Bukovici sneg je toliki da se uopšte ne raspoznaje trasa širokoga druma.
Treba da se naglasi da je taj zlosrećni traktor bio jedina nada celoga Cetinja i njegova tragična sudbina pogodila je sve Cetinjane, čak i najveće optimiste. Uprkos ovoga, građani čvrsto veruju u modernu tehniku i pouzdano drže da, sećajući se sudbine koju su nedavno preživeli Čeljuskinci i Berdova ekspedicija, postoji i takav traktor koji bi mogao da obezbedi Crnoj Gori vezu sa ostalim kulturnim svetom.
Kao najvažnije pitanje nameće se problem ishrane i ogreva. Po pouzdanim informacijama saznaje se da je juče u Podgorici tovar drva, koji ni u kom slučaju nije mogao biti teži od 50 kilograma, dostigao cenu od 50 dinara. Upitan o stanju šta on misli, ban g.Sočica vrlo ubedljivo veli:
-Namirnica imamo dosta, naročito brašna, a imamo dovoljno i suvoga mesa. Ako bi se ukazala potreba pozajmićemo od vojske koja uvek ima dovoljno veliku zalihu. U pogledu situacije na selu ban kaže:
-Selima je vrlo dobro, ali u varošima je stanje ozbiljnije. Ja sam davao i dajem pomoći nezaposlenima i staram se da ih zbrinem. Kredita imam za čišćenje oko 200.000 dinara i naredio sam da se radnicima odmah isplaćuje.
Svestan ozbiljnosti situacije g.Sočica veli:
-Velika je sreća što je prošla godina bila rodna tako da seljak ima hrane i za sebe i za stoku. Ali nailazimo na teškoće oko radne snage, jer seljaka je teško u ovim trenutcima odvojiti od kuće baš zbog stoke, kojoj treba velika nega.
G.Sočica je posle toga prešao na razgovor o pretstojećem zasedanju banskog veća i o konferenciji u pogledu senatorskih izbora, kojoj će prisustvovati dva ugledna gosta iz Beograda: pretsednik Senata g.dr.Tomašić i pretsednik Narodne skupštine g.dr.Kosta Kumanudi. Pretsednici Skupštine i Senata sastaće se u Splitu i nastaviti zajedno put za Cetinje, razume se zaobilazno preko Bara i Skadarskog jezera, pošto se sutra uveče budu odmorili u Kotoru.


--- End quote ---

Madjo:
Super   :109:  
Ko zna koliko smo još ovakvih sniježnih zima imali a da nikad nijesmo čuli   :78:  :121:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version