METEOROLOGIJA > Vremeplov

Zima 1929.godine u Crnoj Gori-dokumenti,slike,sjećanja...

(1/3) > >>

Madjo:
Prvih dana januara 1929. godine,dubok Djenovski ciklon se premjestio nad Jadran, a nad Skandinavijom se razvio snažno polje visokog pritiska.Ciklon se danima zadržavao nad Jadranom,a anticiklon se sa Skandinavije širio i na Rusiju što je otvorilo dotok vrlo hladnog vazduha na područje Balkana.U svim kopnenim krajevima je padao jak snijeg vise dana.
Sinopticka situacija je ovako izgledala.

Originalna karta iz tog vremena
Cetinje iz 1929.

 
Lijepo bi bilo kada bi odje prebacili sve sto je vezano za ovu zimu,da imamo sve na jedno mjesto.Slike,dokumenti,tekstovi.Sve sto nadjete na netu.

Admin:
Ja bi najviše volio kad bi neko, u skladu sa naslovom teme, prenio dio svojih sjećanja iz 1929.  ;D

Madjo:
 :D Ha dobro,mozda je djed djedu prica nesto  :D :P

Madjo:
Naša sam još jednu sliku  Cetinja iz 1929 godine

Madjo:
Nedje oko 20-21.februara 1929. Kolasin mjerio -33 C !Snijega u gradu je bilo 2 metra,u okolnim selima od 3-4 metra,ne racunajuci prethodne namete koji dostizu visinu do 8 metara !Kaze se dalje,u grad ne dolazi posta niti odlazi skoro mjesec dana,blokirani putevi,sve odsjeceno od svijeta.Nestaju namirnice,pri kraju su drva,zavladala panika kroz narod.Pazite ovo najinteresantnije "U Kolasin ima puno starih ljudi,neki imaju i  preko 100 godina,kazu da ne pamte takvu tesku zimu.Bilo je velikih snjegova i prije ali ovoliki snijeg ne pamte."
Pod tezinom snijega i leda urusavaju se krovovi na kucama,uglavnom na trosnim pokrivenim sa daskama.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version