Author Topic: Meteorološki radari  (Read 25587 times)

Madjo

 • Guest
Re: Meteorološki radari
« Reply #25 on: March 22, 2011, 21:38:33 »
Znači, na 3100 metara bi imali potpunu pokrivenost :32:  Malo me "brine" što bi zapadni dio Crne Gore slabije fatá nižu bazu oblačnosti, a to je mnogo bitno kad krene sezona kiša iz niskog nimbostratusa  :78: Znamo da nakovanj kumulonimbusa doseže do 7-8 km u visinu i radar bi to vjerovatno prepozna i to je odlično... Čini se da bolje lokacije od Bjelasice ne može postojat. Interesuje me jeli bila u opticaju neka druga lokacija za ovi drugi radar, eventualno neki vrh u srednjoj regiji, tipa Garač,Lisac ili neki od lovćenskih visova bliže Budvi  :32:

Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3710
Re: Meteorološki radari
« Reply #26 on: March 22, 2011, 23:26:42 »
Probali smo još par lokacija, ali najbolje rezultate je pokazala ova kombinacija. Vođeno je računa i da se dobro pokriju oba aerodroma!

Madjo

 • Guest
Re: Meteorološki radari
« Reply #27 on: March 22, 2011, 23:30:11 »

 Vođeno je računa i da se dobro pokriju oba aerodroma!

Pa zar nebi bilo bolje onda da je na neki od visova iznad Tivta ili Budve ?

Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3710
Re: Meteorološki radari
« Reply #28 on: March 23, 2011, 00:04:32 »
Ako staviš radar na visinu 1000 metara iznad Budve ili Tivta nema teorije da možeš pokriti aerodrom. Radar u najboljem slučaju može da posmatra 3o ispod horizonta, što znači da bi sve ispod 600-700 metara u zoni aerodroma za njega bilo nevidljivo. Osim toga Lovćen bi bio previše blizu i  pravio bi veliku masku ka sjeveru.

Offline Dusko

 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 296
Re: Meteorološki radari
« Reply #29 on: March 23, 2011, 00:50:52 »
Gdje je predvidjena tačna lokacija za radar na Bjelasici, na nekom od vrhova, ili na onom platou desno od Zekove Glave (ako se ona zaravan može tako nazvati)? Laički gledano tu bi mu bilo najzgodnije gledajući infrastrukturu (put, struja), samo ne znam smeta li mu blizina antenskog stuba?! :78:

Madjo

 • Guest
Re: Meteorološki radari
« Reply #30 on: January 07, 2012, 21:33:11 »
Evo nešto u današnjem izdanju Dana o meteorološkim radarima  :81:

Quote
HIDROMETEOROLOŠKI I DALjE BEZ SISTEMA ZA RANU NAJAVU NEPOGODA
 Za dva radara fale tri miliona ■
Na području Crne Gore, u svim regijama, bilo da se radi o primorju ili o planinskim predjelima, identifikovane su snažne klimatske anomalije, upozorio Mitrović Direktor Hidrometeorološkog zavoda, Luka Mitrović izjavio je za „Dan” da su im za sistem rane najave vanrednih meteoroloških i hidroloških prilika potrebna dva radara, koji koštaju oko tri miliona eura. Mitrović je ponovio da je jedan od prioriteta u budućem periodu uspostavljanje sistema rane najave čiji je najvažniji segment mreža meteoroloških radara.
– Najsavremeniji radarski sistem je vrijednosti oko 1,5 miliona eura. Po idejnom projektu Zavoda neophodno je instaliranje dva radara koji pokrivaju cijelu teritoriju Crne Gore - jedan na Vršuti i drugi na Bjelasici i oni bi činili okosnicu cjelokupnog sistema rane najave nepogoda. Radari funkcionišu po principu višestruke polarizacije ili koristeći Doplerovu tehniku. Podaci dobijeni sa radara služe za analiziranje strukture oluje i utvrđivanje njihovog potencijala da izazovu ozbiljne vremenske nepogode, koje mogu ugroziti materijalna dobra i ljudske živote. Radar daje kratkoročne hidrometeorološke prognoze, omogućavajući i brzo reagovanje na moguće nepogode, naglasio je Mitrović.
Prema njegovim riječima nabavka i instaliranje radara bilo bi od neprocjenjive vrijednosti, jer bi se njime omogućilo osmatranje i praćenje premiještanje atmosferskih procesa, mjerenje padavina, te detektovanje opasnih meteoroloških pojava.
Govoreći i značaju Hidrometeorološkog zavoda, Mitrović navodi da je ta ustanova osnivana 1947.godine, u službi praćenja stanja u atmosferi i hidrosferi.
– Poslovi koje vrši Hidrometeorološki zavod nemaju za cilj da utvrđuju stanje životne sredine, već praćenje hidrometeoroloških procesa, koji u određenoj mjeri determinišu stanje životne sredine, istakao je Mitrović.
Mitrović dodaje da nažalost rad Hidrometeorološkog zavoda postaje posebno vidljiv u slučajevima elementarnih nepogoda.
– Hidrometeorološki zavod obezbjeđuje i naučno zasnovana upozorenja, prognoze i podatke o vremenu i klimi, stanju atmosfere i voda, u cilju zaštite prirodnih i radom stvorenih materijalnih dobara i održivog razvoja. Istovremeno, obavljanjem hidrografske djelatnosti, Zavod učestvuje u obezbjeđivanju sigurne plovidbe na moru i unutrašnjim plovnim putevima radi zaštite ljudskih života i imovine na moru i unutrašnjim plovnim putevima, kao i istraživanjima u svrhu upravljanja resursima mora i zaštite životne sredine, istakao je Mitrović.
On je naglasio da je ispunjavanje standarda Evropske unije dug proces, koji zahtjeva veliko angažovanje i sredstva. Hidrometeorološki zavod je o članica Svjetske meteorološke organizacije.
– Na fonu ispunjavanja EU standarda, zavod je nedavno od nacionalnog akreditacionog tijela dobio akreditaciju za svoju laboratoriju. Naime, ovom akreditacijom laboratorija za ispitivanje kvaliteta voda i vazduha, za prijavljeni obim akreditacije, dokazala je ispunjenost svih zahtjeva sistema upravljanja kvalitetom i standarda, istakao je Mitrović.
Komentarišući klimatske promjene, Mitrović upozorava da je čovjek jedan od glavnih krivaca tih promjena.
– Emisija i koncetracija gasova sa efektom staklene bašte uslovili su zagrijavanje atmosfere i samim tim imaju veoma veliki uticaj na cjelokupni klimatski sistem planete Zemlje. Aktivnost čovjeka doprinosi ubrzanju tih promjena koje su uzrokovani astronomskim faktorima. Područje Crne Gore nije pošteđeno dejstvu i posljedica klimatskih promjena, posebno od 1990. godine. Na području Crne Gore, u svim regijama, bilo da se radi o primorju ili o planinskim predjelima, identifikovane su snažne klimatske anomalije koje se prvenstveno ogledaju o promjeni (porastu) temperature vazduha, promjeni režima padavina i velikoj učestanosti ekstremnih vrijednosti temperature i padavina. Područje Crne Gore je posljednjih 20 godina bilo na udaru snažnih tropskih toplih talasa koji se prelazili preko teritorije Crne Gore u pravcu centralne i istočne Evrope. Zatim, tokom zime, bila je na udaru ekstremno hladnih-ledenih talasa koji su sa sjevera direktno pogađali naše područje u pravcu Sredozemlja, donoseći, ekstremno niske temperature ledenog karaktera i obilnje sniježne padavine. U hladnom dijelu godine imali smo obilne padavine koje su bile praćene neuobičajeno visokim temperaturama. Obilne padavine u hladnom dijelu godine praćene neuobičajeno visokim temperaturama, direktno su uslovile pojavu poplava u većem dijelu Crne Gore, naveo je Mitrović.
M.M.K.

Imaju pet sektora
Direktor Hidrometeorološkog zavoda objašnjava da se ta ustanova sastoji od pet operativnih sektora, kao i dva odjeljenja.
– Svi sektori i odjeljenja raspolažu adekvatnom opremom, koja je neophodna za izvođenje redovnih aktivnosti. Tokom proteklih par godina, prateći razvoj tehnologije i uviđajući značaj pouzdanih i pravovremenih hidrometeoroloških informacija.Nova oprema, a i ona koju planiramo da obezbijedimo u narednom periodu je visoko specijalizovana oprema, izrađena u skladu sa EU standarima, koja će doprinijeti preciznosti i pouzdanosti naših informacija, zaključuje Mitrović.

Na udaru prirodni resursi
Mitrović je dodao da su identifikovane klimatske promjene imale velike posledice, te da su na udaru bili prirodni resursi, zatim infrastrukturni objekti od vitalnog značaja i poljoprivredna proizvodnja.
– Šumski resursi su bili ugroženi od velikih šumskih požara čija je pojava korespondirala sa pojavom ekstremno toplih tropskih talasa koji su pogađali Crnu Goru više nego ranije, naglasio je Mitrović.


 :81: http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&datum=2012-01-06&clanak=314503

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Meteorološki radari
« Reply #31 on: January 08, 2012, 03:52:46 »
 :109:     možda se konačno uradi nešto konkretnije po tom pitanju.   Dobar momenat za potenciranje ove teme,  sad poslije ovog jakog vjetra ...    šteta što se moraju loviti trenuci kad je pažnja javnosti usmjerena prema nekoj temi da bi se omogućila eventualna sredstva u tom pravcu,  ali to tako funkcioniše izgleda.   (''kad neko pogine,  popravićemo ga'')  
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Miloš

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 5688
Re: Meteorološki radari
« Reply #32 on: October 16, 2013, 13:10:16 »
U toku naredne godine, biće postavljena dva radara, u Dubrovniku i u Draču. Napokon dobre vijesti, jer je sigurno da će gotovo cijela CG konačno biti pokrivena. Samo se nadam da će radarske slike biti dostupne na intenetu.

http://www.crometeo.hr/dubrovnik-ce-dobiti-meteoroloski-radar/

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Meteorološki radari
« Reply #33 on: October 16, 2013, 15:16:47 »
 :109:  :109:   bitno je na kojoj će visini biti radari ... Kazan će mozda bolje biti pokriven iz Drača, Katunska nahija i primorske planine nas mogu ostaviti u sjenci u odnosu na ovaj dubrovački radar.
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Meteorološki radari
« Reply #34 on: January 17, 2015, 20:42:16 »
Počeo sa radom dubrovački radar  :109:    http://crometeo.hr/dubrovnik-dobio-radar-ostatak-dalmacije-ostaje-u-mraku/

Snimci su dostupni na ovoj adresi  :81:   


http://edubrovnik.org/ADRIARadNet.php
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Miloš

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 5688
Re: Meteorološki radari
« Reply #35 on: January 17, 2015, 22:56:01 »
Odlično, radar pokriva taman područje koje RHMZ-ov Jastrebac ne pokriva, tako da sad možemo reći da je cijela Crna Gora konačno pokrivena radarom.  :27:

Offline Fraka

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 8053
Re: Meteorološki radari
« Reply #36 on: January 17, 2015, 23:08:49 »
I zanimljivo je kako je konstanto prisutan odraz u Krivosije... kakvi bi tu podaci bili...

Mađo

 • Guest
Re: Meteorološki radari
« Reply #37 on: January 18, 2015, 08:50:29 »
I zanimljivo je kako je konstanto prisutan odraz u Krivosije... kakvi bi tu podaci bili...

A to su ti odrazi s vrhova Orjena i to ćeš viđet i po vedrim danima.  :05:  Slično ka onaj radar srbijanski te stalno fata odraze s Prokletija.

Ništa, ponada sam se da će više pokrijevat, ovako ne vata ni pola.Možda uvati na 100 km ovamo poviše Budve i Bara nad otvorenijem morem. Moji krajevi su u totalnu sjenu od orjenskih visova.Jedino kad bude neko izraženo nevrijeme sa oblacima koji će se razvit masu vertikalno - e to će možda uvatit.  :23:

Evo oviema našijema iz Hmz je ovo leglo ká pop na desetku.  :11: Sad tek nikad nećemo gledat radara.  :16:

Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3710
Re: Meteorološki radari
« Reply #38 on: January 18, 2015, 15:23:39 »
Gledaćemo radare kad država odluči da uloži oko 3-3.5 miliona € u opremu i 0.5-1 milion € u kadar (školovanje, obuka, dovođenje par iskusnih radarista...)
Ne bi bio preveliki problem dobiti kredit za tu namjenu, ali ...

Offline Miloš

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 5688
Re: Meteorološki radari
« Reply #39 on: August 20, 2015, 11:12:58 »
Evo link za albanski radar (Drač):

http://192.84.154.117/adriaradars/imgs/last_albania.png

Pratio sam ga baš sinoć. Prvo, iz nekog razloga mi se slika očitava samo do pola. A i odrazi ne odgovaraju realnosti, nekako ih previše izduži, pa oblaci budu ko linije. Ne znam, možda i to poprave vremenom.

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3703
Re: Meteorološki radari
« Reply #40 on: August 20, 2015, 11:46:12 »
Pozicija mu je odlična za praćenje južne CG i našeg dijela Jadrana, čak ima dobar ugao za praćenje situacije nad Kazanom, koja bježi drugim radarima ... Nadam se da će mu otkloniti ove boljke.
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline prenka

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1267
 • cetiri ljeta cetiri zime
Re: Meteorološki radari
« Reply #41 on: December 15, 2015, 01:33:47 »
S obzirom da danas naleceh na jednu informaciju o instaliranju sistema  VTMIS http://portalanalitika.me/clanak/183341/instalirana-radarska-antena-na-lokaciji-crni-rt-u-sutomoru-video , o kojem je bilo jednom rijeci na forumu ako me dobro sjecanje sluzi  :78: , pitanje za Admina da li ovaj sistem moze kako koristiti Hidrometeroloskom zavodu s obzirom da ovaj sistem posjeduje meteo i hidro senzore i ako ce koristiti u kolikoj ce to biti mjeri ? Takodje naidjoh i na informacije da s obzirom da smo pred vratima Nato-a Crna Gora u blizem periodu mora imati radare kako za vazdusni prostor tako i meteoroloske  :03:  Da li je ovo napokon sansa za te radare , jer 99 % u ovome ce glavnu ulogu imati donacije Nato-a  :32:

Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3710
Re: Meteorološki radari
« Reply #42 on: December 15, 2015, 09:21:58 »
Ne, za sada ništa od meteorološkog radara nema, iako, s vremena na vrijeme, ima neke priče o tome.
---
Dobio sam informaciju da u Srbiji namjeravaju postaviti još jedan Dopler radar sa dvostrukom polarizacijim (vjerovatno Gematronik-Selex) koji bi pokrivao sliv Drine. Taj radar bi izgleda sasvim dobro pokrivao i sjeverni dio Crne Gore.
« Last Edit: December 15, 2015, 09:25:58 by Admin »

Offline vanja

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3993
 • 🔵⚪💙⚪🔵
Re: Meteorološki radari
« Reply #43 on: December 16, 2015, 03:32:27 »
mi kolko smo mali , taman cemo se grebat"" od ove radarske odraze iz susjednih zemalja  :11:  :75:

Offline sanjin

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 6202
Re: Meteorološki radari
« Reply #44 on: January 16, 2016, 16:31:01 »
Evo link za albanski radar (Drač):

http://192.84.154.117/adriaradars/imgs/last_albania.png

Pratio sam ga baš sinoć. Prvo, iz nekog razloga mi se slika očitava samo do pola. A i odrazi ne odgovaraju realnosti, nekako ih previše izduži, pa oblaci budu ko linije. Ne znam, možda i to poprave vremenom.
Ovaj link vise nije validan. Ima li neki drugi?

Offline Arian

 • Newbie
 • *
 • Posts: 2
Re: Meteorološki radari
« Reply #45 on: December 05, 2018, 22:00:14 »
Dobro vece;

Molim vas za informaciju, da li postoji meteoroloski radar koji pokriva podrucje CG primorja? (u realnom vremenu, precizno)

Vidim da su postavljeni radari kod Dubrovnika i Draca, medjutim, cini se da su oba izvan funkcije. (?) Postoji li alternativa?

Mađo

 • Guest
Re: Meteorološki radari
« Reply #46 on: December 05, 2018, 22:39:29 »
Dobra ti sreća Arijane.

Ne postoji radar koji pokriva Crnu Goru a izgledi su da se u skorije vrijeme neće ni postavljat.
Ovu Vrsutu je bio kaparisa hidrometeorološki,no im se u biznis ubačiše aerodromi i socijaldemokrate, te će tamo oni da metnu neke jade.  :11:

Nema, Dubrovnik ni Drač ne rade odavno,nažalost.

Offline Arian

 • Newbie
 • *
 • Posts: 2
Re: Meteorološki radari
« Reply #47 on: December 06, 2018, 17:04:18 »
Madjo, hvala. 

Sta mislite o sajtu meteox.com? (to je navodno 'relatime' ali kako nas vidi, kad nemamo radara?)

Offline sanjin

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 6202
Re: Meteorološki radari
« Reply #48 on: November 30, 2019, 12:57:16 »
Zavod je zatrazio od Vlade Cg i medjunarodnih donatora da finansiraju nabavku meteo radara koji sa infrastrukurom i obukom kosta 1.2-1.5 miliona eura. Uskoro ce jedan radar biti instaliran na Peljescu u Hrvatskoj, a zahvatace veci dio Cg.

Offline Bura

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 5022
Re: Meteorološki radari
« Reply #49 on: May 30, 2022, 21:26:17 »
Mađari su na Hvaru postavili radar koji hvata cijelo primorje. Evo linka:

https://www.idokep.hu/adria


Inače, u posljednjih par mjeseci hrvatski DHMZ je postavio dugoočekivane radare na Jadranu. Jedan kod Zadra i jedan kod Rijeke. Do kraja godine postaviće i treći, na Pelješcu, koji će odlično pokrivati vjerovatno cijelu teritoriju Crne Gore, a svakako će podaci za primorje biti veoma pouzdani. Tako, uz ovaj već postojeći srpski koji nas kači i ovaj novi hrvatski koji će nas kačiti, bićemo potpuno pokriveni pouzdanom radarskom slikom. Eto, dok ne instaliramo mi naš, grebaćemo se od komšija.
« Last Edit: May 30, 2022, 21:31:52 by Bura »
Bolje gram nafake no kilo mozga.