METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Automatske meteorološke stanice

(1/133) > >>

Admin:
Ima li neko iskustva sa AMS? Naravno, ne mislim na profesionalnu mjernu opremu.

Madjo:
Admine,lijepo bi bilo da se odje postave slike osnovnih meteo uredjaja uz kratak opis,cisto za nas pocetnike :)

Admin:
Ako se postavljaju slike klasične mjerne opreme to i ima nekog smisla, no ukoliko se postavljaju slike automatskih meteoroloških stanica onda možemo razgovarati samo o dizajnu.
Inače automatske meteorološke stanice koje rade u okviru HMZ su marke Lambrecht. Naravno, ima ih različitih i što se sistema napajanja tiče, broja senzora, vrste senzora, dizajna...

Madjo:
Najbolje su suvi dizel  :)  Ja sam ti za polugu i mehaniku,elektoniku nikako.Nesto nemam vjere u to,ja mislim da bi te automatske pocrkale kod mene  :)

Admin:
Vrlo interesantna stvar se godinama dešavala sa klasičnom hidrološkom mjernom opremu. U nekim mjestima, uglavnom na sjeveru Crne Gore, redovno su razvaljivane kućice (betonske, sa metalnim vratima), a potom uništavana i oprema (žičare, hidrometrijska krila, pisači...).
Od prije 5-6 godina počelo se sa postavljanjem automatske mjerne opreme (napajanje pomoću olarnih panela) i vjerovali ili ne nije uništena ni jedna, i nijedna se još uvijek nije pokvarila!!! Inače sva hidrološka oprema u HMZCG je marke OTT.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version