METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Meteorološki radari

(1/11) > >>

Miloš:
Evo da pokrenem prvu temu u ovom podforumu... :)
Zanimalo me da li će, i kada HMZCG nabaviti meteorološke radare ?
Negdje ranije sam čuo da bi trebalo da se izgrade dva radarska centra, jedan na jugu, a drugi na sjeveru zemlje, međutim još od tada nisam čuo ništa više o tome.
Praćenje situacije preko radara znatno poboljšava tačnost prognoze kad su u pitanju kratka vremenska razdoblja (od nekoliko minuta, do nekoliko sati), tako da bi to dosta značilo.
E sada, ima li ikakvih novosti po tom pitanju ?

Madjo:
I da se nadovezem na tvoje pitanje,i ja mislim da su u planu bila dva radarska centra,koliko sam shvatio.Jedan na Bjelasici na Zekovoj glavi,koji zbog svoje extra pozicije,visine od preko 2100 m i uslova (put,struja,posada na repetitor) treba da uhvati gotovo 2/3 Crne Gore i drugi na Stirovnik koji bi kontrolisao citavo Primorje,planinsko zaledje od Orjena do Rumije,regiju brda i povrsi(Katunska nahija) pa kompletno do Bjelopavlicke ravnice.
Ispravite me ako grijesim.Nedje sam procitao da jedna oprema radarska kosta cak i do 50.000 eura.A sto se tice Stirovnika(1749 m),najveceg vrha Lovcena,ja bih bio vise nego presrecan kada bi se postavila klimatoloska stanica,a kamoli radar.Mislim da bi podaci bili nevjerovatni.
 

Admin:
Za početak informacija da je cijena jednog meteorološkog C-band radara sa dvostrukom polarizacijom koji bi radio bez ljudkse posade (što pojeftinjuje eksploataciju) od 1.000 000 do 1.500 000 €.
Dodatni troškovi (izgradnja puta do lokacije, priprema terena, građevinski radovi, struja, linkovi, klimatizacija, obezbjeđenje...) se kreću i do 500.000 €. Naravno, treba uračunati i troškove obuke crnogorskog kadra, dovođenje najmanje jednog iskusnog meteorologa-radariste...

Miloš:
Sudeći po ciframa koje su u pitanju, nećemo mi to skoro gledati...  :o

bole:
bolje receno nikad......... :'(

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version