METEOROLOGIJA > Vremeplov

17,18,19, 20. jun 2016. u Srbiji

(1/2) > >>

zec:

Ciklon iz oblasti Mediterana danima je Srbiji donosio vrlo nestabilno vreme. Kombinacija snažnih visinskih vetrova i velike nestabilnosti uslovila je da Srbija bude na udaru serije nevremena u razmaku od 17. do 21. juna 2016.

Trajektorija centra ciklona na 500 hPa:Jaki jugozapadni i južni visinski vetrovi:Velika nestabilnost nad regionom Srbije:

MLCAPE je u većini pogođenih predela imao vrednosti od 1-3kJ/kg, dok je 0-6km smicanje bilo od 25-35 m/s. Bilo je i snažne vrtložnosti, kao i jakog 0-1km smicanja, što je rezultovalo pojavom tornada.

Nevremenima su najviše pogođeni delovi centralne Srbije i Banat.

Led je u tih nekoliko dana prijavljen na 140 protivgradnih stanica.

Vojvodina ima slabo razvijenu mrežu protivgradnih stanica, tako da sledeći podaci ne oslikavaju u potpunosti realno stanje.

17.06.2016.

Serija nevremena počinje u delovima Vojvodine, gde je dejstvovalo tri radarska centra: Bajša(2x), Fruška Gora i Samoš (1x).

18.06.2016.

Drugog dana, niz superćelija pogađa centralne krajeve Srbije, gde su dejstvovali radarski centri: Valjevo(1x), Bukulja(2x), Petrovac i Crni Vrh (1x), Užice(2x).

19.06.2016.

Brojne superćelije i linijski sistemi podjednako donose nevremena centralnom i severnom pojasu Srbije. Dejstvovali su radarski centri: Valjevo(2x), Bukulja(5x), Crni Vrh(4x), Užice(3x), Samoš i Bajša (1x).

20.06.2016.

Najnestabilniji dan u ovom talasu. Brojne izolovane superćelije sa pojavom tornada donose krupan grad i snažne vetrove severnim delovima Šumadije i Banata. Kratkotrajna ali jaka konvektivna aktivnost je zabeležena i u južnom delu Srbije. Dejstvovali su radarski centri: Valjevo(1x), Bukulja(1x), Kruševac(2x), Samoš(3x), Bajša(1x), Fruška Gora(2x).

Sledeća karta pokazuje na kojim protivgradnim stanicama je padao led (oznake u Beogradu su na osnovu dojave ljudi). Vojvodina ima velika odstupanja od realnog stanja:Trajektorije superćelija:

Karta pokazuje relativne  putanje 29 superćelija na osnovu radarskih snimaka i animacija munjolovca. Odstupanja od realnog stanja su, naravno, moguća. Karta obuhvata samo one najznačajnije superćelije. Zbog nedostatka radarskih animacija, kratkog životnog veka, međusobne fuzije i fisije, ostale nisu ucrtane.Grmljavinska aktivnost na Balkanu, po danima:

Radarska animacija najrazvijenijih superćelija:


zec:


Ponedeljak, 20.jun 2016.

Detaljnija analiza prve superćelije u Beogradu, kao i tornada u Pančevu će naknadno biti obavljena.

U ovom slučaju, posmatramo drugu superćeliju, kao i one u Banatu.

Maksimalna refleksija superćelije u istočnim delovima Beograda je dostizala 67.5dBz, prema osiječkom radaru, i to na visini oko 4-5 km. Dakle, vrlo krupan grad je 100 % siguran.
Medijalna ravan kroz najjači deo oblaka:3D prikaz jezgra:Procena količine tečnosti i čvrste supstance u vertikalnom trodimenzionalnom stubu atmosfere zapremine 1m3 u području sa pojavom refleksije. Vrednosti dostižu skoro 130 kg/m3. U pitanju su, dakle, vrlo silovite padavine.Veličina grada u inčima, prema proceni radara. Maksimalna veličina je 3,8. Za veličinu u cm pomnožiti sa 2,54. Dakle, u pitanja su zrna grada od preko 9,5 cm!Oblik oblaka. Vidi se da je oblak dosta probio tropopauzu:Prema proceni radara, oblaci značajno probijaju tropopauzu, pa dostižu visinu od oko 20 km:Struktura oblačnosti iz vazduha:

Banatska superćelija je na redu. Maksimalna refleksija .Visina oblaka takođe probija tropopauzu:Količina tečnosti i čvrste supstance:Jezgro oblaka:Veličina grada ponovo dostiže ekstremne vrednosti:Ptičja perspektiva:

U ovom regionu radar daje naznake značajnije rotacije, ali zbog prevelike udaljenosti radara u Osijeku, ovim parametrima će biti posvećena pažnja na osnovu bližih radara iz Srbije.

Bura:
Svaka čast.  :45: Lijepo si ti ispratio, dokumentovao, sredio i prikazao. Sigurno treba za ovo mnogo truda, vremena, strpljenja i znanja; zbog toga jedno veliko BRAVO. Zaista mnogo dobro urađeno. Bravo još jednom.  :03:

Ja čekam ovaj obećani nastavak.  :47:

Mađo:
Svaka čast, malo je reći  :109: :109:  Fenomenalno!  :01: :01:
Ovo je magistarski rad, topic ide pod sticky.   :105: :109:

Nikola:
Svaka čast na ovome,bravo! :109:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version