Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Prirodne nauke

Medicina, biotehnologija

(1/1)

Cirius:
Povezivanje čovjeka i mašine je napravilo jedan veliki skok. "Ugradnjom" vještačke uspomene, tj. nove emocije vezano za jedno postojeće iskustvo, u mozak miša, u neuro-tehnološkoj oblasti se ostvarilo do juče nezamislivo.
To dolazi nakon niza nedavnih dostignuća koja nas lagano vode putevima, do juče, naučne fantastike.
Future is coming   :83:     :81:

http://bits.blogs.nytimes.com/2013/08/04/disruptions-rather-than-time-computers-might-become-panacea-to-hurt/?smid=fb-nytimes&WT.z_sma=TE_CBI_20130807

Nikola:
Kako se imuni sistem bori sa antigenima,u ovom slučaju koronavirusom?

SARS-CoV-2 je specifičan što ima 'hvataljke' čiji oblik se uklapa u naše ACE2 receptore(ACE2 je enzim koji reguliše krvni pritisak,metabolizam elektrolita).Tada ćelija absorbuje virus gdje virus gubi omotač i kapsid koji ga štite van organizma,otpušta RNK i spreman je za razmnožavanje.Virus kao parazit koristi naše ćelije kao teren za replikaciju.Međutim,veoma brzom reakcijom našem imuniteta u čijoj 'vojsci' učestvuje par vrsta bijelih krvnih zrnaca,virus(antigen) se pronalazi i kreće borba.Virus se toliko brzo razmnožava da naše ćelije počinju da atrofiraju i umiru a virus ulazi u novu i tako redom.U prvim danima borbe nemamo simptome jer je borba našeg imuniteta dovoljno jaka da mu parira.To traje do 14 dana(tj. inkubacioni period).Čim se pojavi prvi simptom kao što je pireksija(povišena tjelesna temperatura),tijelo daje znak da je virus već zahvatio znatan dio ćelija i da je naš imunitet dao svoj maksimum.Zatim se javlja umor,bol u mišićima,jer tijelo svu energiju preusmjerava u borbi sa stranim tijelom.Virus koji je već nastanio pluća,tačnije alveole,koje su odgovorne za transport gasova i radom imuniteta mrtve ćelije u vidu sluzi pune alveole,što se javlja u vidu kašlja.Sad starost i opšte zdravlje igra presudnu ulogu.Ljudi(iznad 60 godina),kao i ljudi sa hroničnim srčanim,plućnim bolestima ili dijabetisom,su u najrizičnijoj grupi.Zašto djeca i adolescenti uglavnom najlakše prebole virus?
Timus,žlijezda koja proizvodi imune ćelije još uvijek aktivna,dok posle 40e godine,nerijetko i ranije, počinje da atrofira tj. da slabije funkcioniše.
Prošlo je tri sedmice,sad tijelo proizvodi antitijela.Antitijela djeluju tako da onesposobe 'hvataljke' virusa i spriječe ulazak u ćeliju,nakon čega virus nema pogodno mjesto za razmnožavanje i imunitet ga eliminiše.Proizvodnja antitijela je ustvari ozdravljenje pacijenta.
Zanimljivo je zašto se ta antitijela ne proizvedoše odmah po ulasku virusa?
Tu je naš hendikep,a ima razloga za to.Svaka ćelija radi za sebe,svaki organ takođe.Bijela krvna zrnca nisu već na početku svjesna kao mi koliko je neki virus opasan.Zato tijelo prvo kreće da ga raspoloživom 'vojskom' uništi.Tijelu nažalost treba oko 21 dan da od početka simptoma da proizvede antitijela,što je nekad i prekasno.
Nakon izlječenja,tijelo ima svoje memorijske T ćelije koje pamte virus i sledeći put kad isti virus uđe u organizam sad se više ne ponavlja ista priča,već tijelo odmah šalje antitijela,što zovemo da smo stekli imunitet.Kod prethodnog koronavirusa,imunitet je trajao oko 3-4 godine,pa se procjenjuje da će biti slično i sa ovim.
Upravo vakcina djeluje tako što se u tijelo unese virus koji je neaktivan,tj. obložen antitijelima što navodi naš imunitet da ga memoriše i da postanemo imuni.Vakcina,da bi bila efikasna,mora da prođe tri sedmice da se ne bi zarazili,jer iako primimo vakcinu a prođe par dana od unošenja virusa dobićemo bolest.

Nadam se da sam detaljno i tačno opisao proces od zaraze do izlječenja.

Nikola:
Pojavanovog soja koronavirusa nije prenijeta iz Engleske itd. već je to lokalna evolucija virusa promjenom u genetskom materijalu kad virus postaje manje smrtonosan a više zarazan.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version