METEOROLOGIJA > Vremeplov

24. januar 2000. godine u Baru

<< < (2/2)

Krivi:

--- Quote from: Miloš on January 31, 2011, 22:57:03 ---

To je bio ujedno i najveći snijeg od kad se vrše mjerenja u Baru: http://www.meteo.co.me/misc.php?text=44&sektor=1
Mada imam nezvanične podatke da je neke godine tokom 60-ih bilo palo 40cm, ali to je neprovjeren podatak.

--- End quote ---


9.2.1965.

Ima ova iz 65-te,i tu se vidi da je palo bogami dosta...
Eo ti za 2000-ditu:Nasao sam podatke za tu 65-tu..imam onu knjizurinu Pristan,grad kojeg vise nema,i tu ima i slika i sjecanja iz tog perioda.Snijeg se kretao oko POLA METRA ,Zadrzao se desetak dana i potpuno paralisao grad...

Miloš:
Još kad sam otvorio ovu temu, bio sam obećao da ću okačiti fotke koje imam od toga dana. Ali eto, rijetko sam kući, pa se teško sjetim. Evo još malo prisjećanja na dva najveća snijega u Baru od kad sam se rodio. Ko bi rekao da će fotografije koje su moji roditelji napravili tada biti lijepa meteo-arhiva jednog dana.

24. januar 2000.

Sinoptička situacija:

Temperatura na visini:

Bila je to tipična situacija naglog zahlađenja, prolazak brzopoteznog hladnog fronta. Za razliku od mnogih sličnih situacija, ovoga puta su se padavine zadržale dugo nakon zahlađenja, i to nezanemarljive:

Minimalne temperature toga jutra:Visine snijega:Evo slika što imam, nije neki kvalitet, ali ne može bolje od ovoga. Sve su uslikane u dvorištu ispred moje zgrade.Druga situacija koja je donijela lijep snijeg u Baru, a da sam je obilježio slikama, bio je 2. mart 1996. Nemam podatak koliko je snijega palo zvanično toga dana, ali na fotografijama što sam postavio se vidi da je bilo ~5cm. Ono čega se sjećam je da je snijeg pao ujutru i da se istog dana skroz otopio, za razliku od onog iz 2000. koji je trajao danima.

Sinoptička situacija je bila jako slična onoj iz 2000. Opet brzopotezni hladni front, ali ovoga puta nije bilo jake bure.Temperatura na visini pokazuje da u Baru nema snijega bez naglog prodora hladnog vazduha. Temperatura na 850mb mora da bude ispod -5°C:Padavine su bile prolazne i kratkotrajne:Minimalne temperature:Visine snijega:Evo i slika što imam od toga dana, i ovoga puta je ista lokacija:Želim da što bolje analiziram situacije koje su ranije donosile snijeg Baru, čisto da vidim kad postoje šanse za isti. Jer snijeg u Baru jeste rijetka pojava, ali ne i nemoguća.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version