SH 2002. ili 2003. u novogodisnjoj noci je padao snijeg u Kotor u vise navrata, bio se krenuo malo vatat, ali nista. Sjecam se jer sam jos uvijek bacao petarde sa drustvom u komsiluk, a cijelu noc sam proveo gledajuci na svjetlo ulicne rasvejete. I tada sam bio potpuno lud za snijegom, tako da znam dobro 
Dobro se sjećaš, Fraka!

To je bila Nova Godina 2001. na 2002. koja je došla nakon najhladnijeg decembra u zadnjih 30-ak godina. Synopi za Herceg Novi i Bar daju samo kišu tokom večeri i novogodišnjeg jutra, dok je ulcinjski synop zabilježio padanje snijega, ali bez formiranja sniježnog pokrivača. Izgleda da je to bio najbliži susret snijega i novogodišnje noći na Primorju.
U Beogradu je u zadnjih 24h palo
17.7mm kiše na temperaturi između 1°C i 4°C. Snijegu, nažalost, ni traga...

Ali, kao i često u ovakvim situacijama, nekoliko stotina metara više može napraviti potpuno drugačiji ugođaj. Jutrošnji pogled na visine snijega na RHMZ sajtu kaže da nedaleka Bukulja visoka samo 700m mjeri čak
32cm snijega. Razmišljam da možda ni Avala nije loše prošla i, naravno, odlazim tamo... Čini se, ipak, da je ovog puta granica ozbiljnije akumulacije snijega bila iznad visine Avale, upravo negdje u zoni 500-700m. Evo nekoliko fotografija današnjeg izleta.
Na početku u Pinosavi na 260mnm tek tragovi snijega na drveću, trava zelena:

Nešto iznad - šuma lijepo okićena, na tlu snijega vrlo malo:

Iznad 300m počinje kompaktan pokrivač, ali tek par centimetara:

Svo vrijeme me pratila vrlo gusta magla, uz vidljivost od svega 30-50m.
Na platou na 400m takođe malo snijega tek nekih 3-5cm:

Tek na vršnom platou iznad 450m malo više snijega - oko 10cm, ali i to ne na tlu (koje je očito bilo pretoplo) već na izdignutim površinama (klupe, grane, živa ograda):

Na sniježnom profilu na živoj ogradi koja oivičava put koji vodi do vrha vide se dva sloja snijega svaki od po 5cm, donji pun vode i poluzaleđen, star nekoliko dana, i novi svježi od juče. Očito da juče ni na Avali nije svo vrijeme padao snijeg, inače bi sniježna slika bila mnogo bolja:

Oko podneva je gore počeo da pada slab snijeg na temperaturi od -1°C, kasnije u gradu to je više ličilo na neki jad od susnježice ili na čistu kišu...