E pa Nikšićani, nek vam je sa srećom povratak AMS Nikšić poslije par godina odsutnosti. Vrijeme je više bilo.

Sajt Zavoda polako, ali sigurno ima sve manje sadržaja i sve češće bulazni. Ukidanje mogućnosti da i mi vidimo synope još nijesam prebolio. Tako, juče da nije bilo AMS cijeli dan juče i pola danas, ne bismo znali kakvo je stanje, jer odjeljak "aktuelno vrijeme" nije radio. Kad se uđe u odjeljak "aktuelno vrijeme" prvo mi se pojave neki podaci od zimus pa poslije sekund-dva aktuelni podaci, nekad to traje i duže, što može zbuniti posjetioce (takvo stanje je već neki period). Onaj fini, sažeti prikaz na mapi Crne Gore trenutnog stanja vremena, temperatura, pritiska i ostalih veličina, više nema. I dalje je postavljeno da se prvo prikazuje visina snijega čiji je spisak prazan, a odmah pored piše i temperatura mora pa ljudi misle da se taj prazni spisak ustvari odnosi na temperaturu mora. Dnevne biltene nije moguće preuzeti. Podaci za stanice Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Žabljak i Kolašin ne idu u međunarodnu razmjeru i dakle ne mogu se niđe naći (prije je makar moglo lokalno jer smo imali synope unazad). Ako sam dobro ispratio, vikendom poslije 15h iz Nikšića, Pljevalja, Heceg Novog i Ulcinja podataka više nema no što ima; Cetinje evo godinama nakon ponovnog otvaranja stanice i dalje nema drugu smjenu. Za planove o osnivanju novih glavnih stanica i proširivanju mreže neću ni da pitam... Biser Jadrana - Kotor nema svoju stanicu. Grad koji je centar turizma države koja živi od turizma - Budva, nema stanicu. Možda najvreliji grad u ovom dijelu Evrope - Danilovgrad, nema stanicu. Cijeli jedan dio države, koji ima, slobodno mogu reći, zasebne klimatske karakteristike u odnosu na ostatak države - Polimlje, nema niti jednu stanicu, makar ili Bijelo Polje ili Berena. Možda vam se čini da ima prečih stvari od svega ovoga što sam rekao, i ima, ali i u nauku treba ulagati, makar povremeno. Bez nauke i znanja niđe nijesmo prispjeli.
Izvinjavam se na ovom skretanju s teme.

Tek četvrti junski dan sa temperaturom od 30+ stepeni u Podgorici. Biće da je to debelo ispod prosjeka za posljednjih 20-ak godina. Moj Bar još uvijek nije prelazio 30.
U regionu, Zenica juče uhvatila 35.2°C, Karlovac 34.0°C.
Iz svijeta, Meksiko je pod nezapamćenim toplotnim talasom, narednih dana se očekuju temperature iznad 50°C, Indija se ovih dana takođe bori sa izrazito visokm temperaturama, a do prije 20 dana su bili pod hladnim talasom neuobičajenim za taj period godine. Kina je takođe bila pod jakim toplotnim talasom prije nekoliko dana, Peking je zamalo izbjegao 40°C. Mjestašce Gulsvik u Norveškoj, je prije par dana, najverovatnije postavilo novi nacionalni rekord Norveške za najvišu izmjerenu temperaturu u junu, 33.9°C. Kanada nakon ekstremnih vrućina u maju, od prekjuče je pod hladnim talasom sa snijegom u višim predjelima provincije Alberte.