METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema
Klasični meteorološki instrumenti
Madjo:
Hahaha,najvise sam ga ofarba unutra iz razloga da lakse klize kisne kapi do lijevka.Znas li sto mi se desilo onda-preglatko je i kapi se zadrzavaju malo duze na zidove od kisomjera! Tu sam se zeznuo,ali vremenom ce to klizat bolje.
Ok,menzuru je nezahvalno pravit,a kisomjer moze.Nije to toliko tesko Dino..Svasta se radi.
Ovaj kisomjer s ovog linka nebih nikad kupio.Providan je,znaci isparavalo bi kad grane sunce,skala je ugravirana na njega sto znaci da mora bit postavljen 100% pod libelu inace kazuje netacno.
Dino,nabavi menzuru,to je jeftino a kisomjer napravi,prijateljski savjet.Sve je to razmera i proracun.
dino_mo:
Pa za to klizanje ;D pogledaj u trgovinama gdje prodaju boju i lakove. Ima onaj WD, pips. Napipisaj zidove tim pa ces vidjet kako lete kapi :D
Kod nas se tako zove, ali se raspitaj pa ce ti prodavac sigurno znat reci, samo mu objasni ;)
Da, ovo je kisomjer gdje odmah nakon kise moras izmjeriti kolicinu.
A sto se tice menzura. Da li moze svaka, ili mora biti neka posebna za taj kisomjer? Gdje naci tako preciznu? Neke mozda poljoapoteke, jer oni to dosta koriste, ili ljekarske? Ne vidim drugu mogucnost.
A vec mi se vrti neka ideja o kisomjeru 8)
Madjo:
Da,i kod nas isto,WD sprej.
Raspitaj se u vas Hidrometeoroloski zavod,mozda imaju viska.
Sad mi je palo na pamet,da se raspitas u skolu(ako si ucenik,student),na primjer u ucionicu ili kabinet hemije,sigurno tamo imaju menzure.
Ja cu sad slikati menzuru,da vidis kakvu ja imam.
dino_mo:
Ma nema potrebe da se mucis... Vidi se na gornjoj slici...
Ma tesko da bih ista mogao dobiti od Zavoda. Jako stara oprema, malo sredstava se odobrava + recesija... :-\
U skoli sam bas u hem.laboratoriji gledao neke, ali je to sve procedura, jer kod nas su prije svega dvije skole pod jednim krovom (bosnjacki i hrvatski nastavni plan) + koledz ujedinjenog svijeta. Svi tu laboratoriju koristimo za vjezbe, a koledzova je oprema, tako da bi se tu malo moglo uciniti.
Madjo:
Evo je Dino,samo da uploadujem slike.
Nagradno pitanje:koliko mm vode je na drugoj slici? ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version