Pricaonica > Opšta diskusija

Šta, zašto, kako...?

<< < (2/12) > >>

Madjo:
I mene takodje,a vidim da ti imas dobro znanje.Svaka cast!

Cirius:
Odlicno !  
Cesto vidite poznate rotirajuce strukture na mapama, tj podrucje niskog pritiska ili ciklon. Na umjerenim sirinama nisu toliko impresivni kao u tropima, to je zato sto nije ista kolicina energije i sile koje ih pokrecu. Ako zamislite podrucje niskog pritiska kao nizi dio izmedju dva talasa na vodi, dobicete dobru sliku kako to izgleda u atmosferi. Okolno podrucje tezi da ispuni taj prostor, zbog toga obicno ubrzu nastaju procesi koje prepoznajemo kao horizontalne ili vertikalne kretnje, zavisno od jos nekih mikrofaktora, uglavnom - nestabilnosti.  Ukoliko je razlika u pritiscima veca ("dublji" prostor izmedju talasa, tj ciklon), dobicemo, isto kao i na vodi u vrtlozima, kruzna kretanja, jer je to po fizici najizbalansiraniji nacin upotpunjavanja jednog prostora dodatnom masom iz prostora gdje je veci pritisak.  Na sjevernoj hemisferi ta kruzna kretanja su suprotna pravcu kretanja kazaljki sata, zbog Korelijusovog efekta - koji je vrlo jednostavan za obijasniti, odmah: Zemlja se krece s lijeva na desno,  od zapada prema istoku (zato nam izgleda da Sunce ide sa istoka na zapad), sila te rotacije je najjaca na ekvatoru, gdje je Zemlja najsira, tu se i krece najbrze. Stoga, na sjevernoj hemisferi, djelovi koji su juzno tj blize ekvatoru teze da prate tu kretnju vise nego sjeverni, na koje manje utice. U pitanju su nijanse, ali kad se pomnoze sa ukupnom masom vazduha koji je u pokretu, sasvim su dovoljne da odluce na koju stranu otpocinje kruzno kretanje (u trenutku kad pocinje ce to biti odluceno, zavisno gdje je, bez obzira na kasnije kretanje u odnosu na ekvator) Isto tako su na juznoj polulopti kretnje u pravcu kazaljki sata.  Taj efekat mozete vidjeti kad se vrtite na ringispilu sa nekim prekoputa vas, pa bacite loptu u pravcu njega. Lopta nece ici direktno ka njemu, vec ce imati blago odstupanje suprotno od vaseg kretanja, sto bude dalja od vas. Kako su cikoni cesti na mjestima sudara tople i hladne mase, usled niskih pritisaka na tim pozicijama, dio tople mase, prateci kruzna kretanja masa oko oka ciklona, zalazi duboko sjeverno (na nasoj polulopti) u hladnu masu u istocnom dijelu, dok u zapadnom se hladna masa uvlaci juzno u toplu, obije idu duboko prije nego se stope, tj integrisu temperaturno u okolinu. Zato cesto prvo dodje topli front, pa neko vrijeme iza njega hladni, mada mi nemamo tako jake i definisane ciklone da bi te razlike bile bas jasne ponekad ..  kod nas je dubina ciklona obicno ne niza od 980 mb, dok "kapitalci" sa Atlantika imaju u centru svega po 950 mb ponekad, a u tropima poslednja oluja koju sam pratio na Pacifiku je 'ladno imala nekih 925 mb, i to ne na vrhuncu ...  zamislite snagu vrtloznih kretanja u uraganima onda ..  
Ako sam sto izostavio ili pogrijesio u pokusaju maksimalne banalizacije, ispravite ...

Miloš:
Cirus, zaista mi se dopao način na koji si opisao opštu cirkulaciju atmosfere, naročito opis uticaja Koriolisove sile... ;)

Šta još da kažem, osim da se nadam da će ovakvih tekstova biti što više na forumu.  ;D

Cirius:

--- Quote from: Miloš on December 03, 2009, 00:14:01 ---Cirus, zaista mi se dopao način na koji si opisao opštu cirkulaciju atmosfere, naročito opis uticaja Koriolisove sile... ;)

--- End quote ---

Hahahahah ...  primijetio sam da mi zvuci previse nesto ...  poput starog rimskog senatora   :D     ....  ali nije bas dobro, moze se sad steci utisak iz ovoga da se frontovi formiraju samo u ciklonima, a ja nemam vremena da tu dodam nesto, al' cu vidjeti kasnije ..

Dakle, front moze biti i (jednostavnije) nadiranje jedne vazdusne mase, usled anticiklonalnog polja (visoki pritisak), u prostor sa manjim pritiskom. Ovi frontovi generalno nemaju "buran" nastup kao kod ciklona, ali cesto predstavljaju najavu trajnije promjene vremena, tj smjene vazdusnih masa, nego cikloni. To nam se desilo u oktobru, kad je temp pala za 15-25 stepeni prakticno za dan i po. Ukoliko se taj prodor odvija koridorom izmedju dva polja visokog pritiska, ili istocno od jednog visokog grebena (takodje donekle situacija iz oktobra), onda nastupa brze (oko anticiklonalnih podrucja, vazdusna kretanja su suprotna ciklonalnim, usled ranije pominjanih sila i po logici zupcanika, laicki receno, tako da hladni front koji dolazi sa sjevera biva ubrzan i usmjeren ...  suprotno za topli front), sa svim zanimljivim efektima takvog naleta   :)
Sad, postoje neke zakonitosti u pozicioniranju odredjenih sistema u zavisnosti od drugih, npr kad jedno vece polje anticiklona u svom donjem lijevom i donjem desnom dijelu gledano na karti (jugozapad i jugoistok) "drzi" par nestabilnih polja niskog pritiska, tzv blocking  koji je Branko pominjao, i set drugih pojava, fino objasnjivih, o kojima bih i ja volio znati vise i, prije svega, zasto, ali to ce morati neko sa daleko jacim obrazovanjem iz te oblasti da nam priblizi   ;)

Madjo:
Bravo,cirus.Odlicno objasnjenje,vrlo lagano i priblizeno maksimalno.
Jedino cu dodat da se hladni front zove hladnim ako prelazi preko oblasti sa toplijim stanjem atmosfere.Ali nije uvjek tako.Ako hladan front napreduje prema nama u sklopu ciklona,prelazi preko nase oblast koja je takodje hladna ili su razlike male,manje su razlike stanja dvije mase i njihova potencijalna energija,znaci uglavnom nema grmljavinskih pojava i naglog pada temp.U tim slucajevima pada umjeren snijeg u unutrasnjosti.
Takodje bi bilo lijepo opisati situacije kada pada obilni snijeg na jugu,tj ciklogenezu u Jadranu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version