METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Automatske meteorološke stanice

<< < (3/134) > >>

dino_mo:
Evo da se prijavim kao vlasnik jedne jako dobre stanice americkog proizvodjaca Davis.
Radi se o modelu Vantage Pro2 Plus. Nedavno je navresna godina njenog rada i za to vrijeme stanica, kao ni softver u kojem je cijela arhiva, statistika, grafikoni, a koji ujedno i salje podatke na net nisu napravili niti najmanju gresku.
Sto se tice cijena, zavisno od opreme, broja dodatnih senzora, logicno, povecava se.
Nekakav osnovni model (temp., vlaga, smjer i brzina vjetra, kisomjer(0.2mm), tlak) kosta oko 800 Eura + 150E softver.
Opremu sam uvezao iz Hrvatske, firma Amteh.
I prije sam imao razne automatske stanice tipla LaCrose 3600 i slicno i zaista se ne mogu porediti.

Nisam radio sa profesionalnom opremom tako da u tom domenu ne mogu nista ni reci.
U svakom trenutku imate uvid u stanje baterije (V),jacinu signala, postotak i broj dobrih i losih primljenih paketa podataka, frekvencije koje smetaju radio signalu za komunikaciju sa konzolom i slicno.

Sto se tice tacnosti instrumenata o tome isto mogu reci sve naj. Iako je senzor direktno izlozen suncu(kao i kod ostalih proizvodjaca) pri testiranju ponekad bi cao davao nize temp. nego sto su u zaklonu. Senzor vlage znatno je unaprijedjen za razliku od jeftinijih modela. Smjer i brzina se ocitavaju svakih 2,5 sec.

Nadam se da sam vam bar malo priblizio o kakvoj se opremi radi, mada ko se vec susrecao sa nekakvom iole ozbiljnijom opremom, znace otprilike koliko je unaprijedjena. Ali i cijena je dosta visoka za pojdince...

Ako imate kakvih pitanja, slobodno, tu sam...
Pozdrav

Madjo:
Hvala ti Dino i dobrodosao nam !

Admin:
Istu stanicu koju ti imaš Dino naručio je moj poznanik iz Kamenara u Boki. Vjerujem da ćemo uskoro moći i podatke sa nje da vidimo na netu.

dino_mo:
Hvala na dobrodoslici Madjo... :)

Poznanik sigurno nije pogrijesio...

blazek:

--- Quote from: Admin on February 06, 2010, 15:47:11 ---Dobrodosao Blazek.
Reci mi jesi li zadovoljan svojom automatskom meteorološkom stanicom? Kako se ponaša senzor za vjetar pri jako niskim temperaturama? Jesi li imao priliku da porediš podatke o količini padavina koje daje tvoja stanica sa podacima izmjerenim na klasični način, posebno u zimskim uslovima?


--- End quote ---

Mjerenja se vrša sa stanicom Davis Vantage PRO2. Do sada nisam imao nijedan problem sa stanicom. Odlično mjeri i uz nizke temperature. A šta se tiča mjerenja oborina, nema bitnih razlika izmedju klasičnog mjerenja i automatskog sa stanicom. Pošto je 3km SI od mene oborinska stanica Agencije republike Slovenije za okolje ARSO, tako da imam mogučnost usporediti podace . Vrednosti oborina su dosta sličite.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version