Author Topic: Zapažanja, lokalni uticaji, odstupanja od prognostičkih karata...  (Read 2785 times)

Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3709
Vjerujem da svi mi kojima je meteorologija i prognoza vremena predmet interesovanja primjećujemo da vremenska dešavanja nisu uvijek u skladu sa najavama, odnosno u skladu sa meteorološkim prognostičkim materijalom.
---
Primjera radi pri umjerenom do pojačanom sjevernom vjetru i pretežno sunčanom vremenu Tx (maksimalna dnevna temperatura vazduha) u Budvi i Herceg Novom je skoro po pravilu za nekoliko stepeni viša nego u Baru i Ulcinju i više nego što bi se po prognostičkom materijalu dalo naslutiti. Ovo prvenstveno važi u periodu od septembra do juna.
---
Slab do umjeren južni vjetar rezultira u Nikšiću i na Cetinju nižom Tx.
---
Volio bih da čujem neka važa zapažanja

Offline Cirius

 • Urednik
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3697
Slično se može zaključiti i za Podgoricu, vjerovatno i šire za Gornju Zetu i Bjelopavliće (iliti Kazan). Kad je tih i sunčan dan, redovno to ide par stepeni iznad projektivanih, posebno u toplijem dijelu godine. Kod vjetra N i E pravaca takođe, ako ne i više, usljed feniranja. Čak i modeli više rezolucije nisu tu ispoštovali orografiju dovoljno precizno.
Dalje, inverzija, makar u južnoj Crnoj Gori, nije adekvatno ukalkulisana u modelima koje obično koristimo. Bilo je situacija kad je Podgorica hladnija od Cetinja i Nikšića (a Žabljak najtopliji), čak i u sred tihog i sunčanog dana, a nijedan model to nije predviđao.
Padavinske karte često daju jedan istočni dio Zete gotovo suvim, pri S-W naletima. Da li je tu prenaglašena uloga kišne sjenke od Rumije ili vjetra s Prokletija, tek to teško da je realan scenario.
~ ... must be lost to explore the unknown ~

Offline Nikola

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 6319
Poznata situacija tokom nov-dec u Pljevljima i Limskoj dolini,da je zbog magle Tmax niza za po >5c od prognozirane.
Postoje situacije kad modeli ne vide da posle duze vedrine u noci i naoblacenja do zore,Tmax toga dana bice dosta niza u ZB ravnici i ostalim kotlinama nego sto se prognozira.(to vazi npr. ako tokom dana nema suncanih intervala)
Takodje modeli crtaju dosta nize Tmin sa vjetrom u hladnije dijelu godine,a budu dosta vece,posebno u Pg,razlika zna da bude i preko 5c izmedju PG-DG(u kom nema vjetra ili je dosta slabiji),ili izmedju CT-NK(u kom je kod takvih situacija dosta veca Tmin).Orografiju koja utice na takve stvari modeli ne prepoznaju.
« Last Edit: March 16, 2015, 19:45:31 by nikolA »
'Po plodovima njihovim poznaćete ih'.

Offline Tihi

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 659
Moja opažanja su sledeća: Bar je skoro pa uvijek za jedan dobar komad topliji od Ulcinja i ako na prognozu ne predvidjaju tako.Cetinje pa skoro uvijek ima nižu jutarnju temperaturu od Nikšića obično za jedan stepen dok je tokom dana toplije od Nikšića za jedan stepen .Zna Nikšić da bude hladni od Cetinja i po više stepeni.Prosječna godišnja temperatura Nikšića je 10.7 stepeni dok je Cetinja 11.7 stepeni .Da je Nikšić hladniji pokazalo se 5 marta ove godine kad je snijeg počeo da pada u Nikšić  punih pet sati ranije nego u Cetinje.Imamo slučaj izmedju Žabljaka i Pljevalja.Kad su oblacni zimski dani sa niskom oblacnošću na sjeveru Pljevlja su hladnija od Žabljaka i to veći dio dana ,dok je Žabljak za vrijeme sunčanih i padavinskih dana hladniji od Pljevalja .To na prognozu nikad ne pogode.A bilo je i toga da je Podgorica bila hladnija od Nikšića .To je bilo u januaru ove godine Nikšić je taj dan bio najhladniji u Crnoj Gori dok su visi predjeli bili dosta topliji.Čini mi se da sz taj dan planine oko Nikšića osvanule bez snijega dok je u Nk i dalje bilo 10 tak cm snijega,bukvalno tokom noći se sav snijeg na planine istopio.Znam da nisu neka zapažanja,mada se nisam mnogo bavio tim djelom meterologije.

Offline Bura

 • Moderators
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 4982
Ljeti, tokom vrelih dana, pri i samo slabom južnom vjetru temperatura u Podgorici ostaje i par stepeni niža od predviđene.
Takođe, od kad obraćam pažnju na ovo (protekle tri godine) svaki put se pokazalo kao tačno... Naime, Ulcinj ljeti pri vrućim danima, za vrijeme anticiklona mnogo ranije (posmatrano u danima) negoli bilo koji model predvidi - dostigne 40°C i takođe najprije od drugih crnogorskih gradova.
Tokom vedrih i noći bez imalo vjetra, Bar biva najhladniji od primorskih gradova. Naravno, ljeti pri probijanju fenske bure minimalne temerature ostaju znatno više od prognoziranih u nekim dijelovima primorja.
Pri jakom jugu u Baru, do njegovog slabljenja ne padnu znatne količine kiše zbog prilivanja suvog vazduha iz kontinentalnih oblasti Albanije. Postoje izuzeci koji su prilično rijetki.

« Last Edit: March 16, 2015, 22:30:16 by Bura »
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Offline Dado

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 671
I ja sam bas planirao da prokomentarisem ovaj odnos temprerature izmedju Ct i Nk, sto je Tihi vec iznio. Upravo kada su vedre noci i mrazevi, minimalna T na Ct je ne samo jedan, vec i nekoliko stepeni niza nego u Nk, sto se i vidi na tabelama sa prosjecnim T koje postavlja SH. Dakle Ct je redovno ima nizu prosjecnu T od Nk zahvaljujuci toj razlici koju napravi u toku noci i u ranim jutarnjim satima. Dok vec kad su padavine i oblacnost na snazi Nk je opet hladniji. Za dnevnu temperaturu tj.najvecu maksimalnu ne pamtim da je Ct ikada bilo hladnije, uglavnom veoma su rijetke situacije. I kao sto rece Tihi najbolje se to vidjelo nedavno sa ranijim pocetkom snjegopada u Nk. Ali opet Ct kao padavinski sampion to nadoknadi u kolicini. Tu su jos i one standardne situacije sa vjetrom N pravca kada Nk i Pg presuse vrlo brzo satima prije ostalih gradova. Sto se tice vjetra S pravca, tu je Nk gotovo po pravilu najhladniji poslije Zb a i nisu rijetke situacije kada je i od Zb hladniji. I naravno pri prodoru juga uvijek se Nk dugo drzi sto je svima poznato. Neka sam zapazanja ponovio ali sam planirao od ranije da napisem bar sa neke moje tacke gledista, nadam se da mi ne zamjerate  :03:
« Last Edit: March 16, 2015, 22:27:24 by Dado »

Mađo

 • Guest
Prosječna godišnja temperatura Nikšića je 10.7 stepeni dok je Cetinja 11.7 stepeni .

Prema podacima koje ja imam, srednja temperatura vazduha (period 1951-1990) na Cetinje iznosi 10.0°C

Offline mirko

 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 137
Cetinje je koliko ja znam ipak hladnije od Nikšića u prosjeku bar za 0,5 stepeni, ako ne i cijeli stepen........

Offline Dado

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 671
Naravno da je hladnije iskljucivo zbog nize Tmin, Tihi je mozda nabasao na neki pogresni podatak. Evo odmah za primjer jutrosnji minimalac Na Ct za 2C stepena nizi, dok je vec sad Nk hladniji. Dnevna T i Tmax je nesto sasvim drugo nego da se ne ponavljam.
« Last Edit: March 17, 2015, 09:56:29 by Dado »

Offline prenka

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1267
 • cetiri ljeta cetiri zime
Re: Zapažanja, lokalni uticaji, odstupanja od prognostičkih karata...
« Reply #9 on: November 10, 2015, 12:11:19 »
S obzirom da je evo sredina Novembra a vrijeme je potpuno nezenimljivo u meteroloskom smislu ,forum je  aktivan najvise zbog otvorenog prvenstva u prognozi vremena  :03: ,  ubacicu jedan tekst sa Italijanskog 3b mete-a . Uglavnom radi se o retrospektivi , tjst prikazivanju kraja 1988 i pocetka 1989 godine koja prema rijecima autora teksta itekako podsjeca na kraj ove godine . Veoma zanimljivo opazanje

http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/inverno-1988-1989-alta-pressione-e-siccit--per-quasi-3-mesi-con-temperature-sopra-le-medie-76138

Ako ko zna italijanski jezik , neka malo bolje uredi ovaj google translate prevod  :11:

Uprkos jakom AC; više nego obećavajući početak, L & # 39; zime 1988-1989 dodaje se u trojstvu nenormalnih zima (1987-1990) biće upamćena kao & # 39; najgore zime, magle na sjeveru i kišnih uvek očekuje ali nikada nije stigao. Ja ću ići preko u ovom članku sa posebnim prenosa 14. januara, nPrvi polarni racije došlo direktno sa sjevera;
 Prvi polarni racije došlo direktno sa sjevera; početkom decembra i da su tumačiti kao znak potencijalno veoma hladne i snežne zime. Potvrda da je tako; ideju došao tokom prve polovine decembra sa snažnom naletu hladnog vazduha Sibirski zainteresovane posebno, Centar i Južna donosi sneg u ravnicama na jadranskim regionima, a ponekad i na jugu kao u slučaju sklapanja kratak sneg iu Napulju.Nakon toga ništa zbog oblasti visokog pritiska suptropskih da je druga polovina decembra i do gorkog kraja marta do zainteresovani većina & # 39; Centralnoj i Zapadnoj Evropi i mediteranska sa vrednostima Tovel izuzetno visokim, lepota 1044hPa u januaru, a vrednost od Azorean ljeti i zimi samo anticiclones toplotne zamrzavanje ruskih ravnica.Krivica je abnormalnog orijentacije Jet Stream na srednje visokom troposferskog. Vodeni tok protežu i uređen sa zapada na istok sa najviše između Engleske i severne Evrope. glavni poremećaji putovali mesecima preko kanala kao i na & # 39; Evropa Midsouthern obimna rt visokog pritiska sve zainteresovane države. Suva zima, bez snega na Alpima i bez kiše na ravnice sa temperaturama iznad normalne naročito u planinama, kako u maksimalno nego u minimum.A i # 39; anomalija samo zato što se pridružio nedostatak padavina na severu je i stalni nedostatak kiše na Jugu nego u drugim slučajevima, kao što u & # 39; zima 2002-2003 je umesto toga snimio. Noćna mora za ljubitelje hladnih i snega nego najgora noćna mora za poljoprivrednike i svih građana, primoran da diše zagađivača stagnira teren zajedno sa maglom i izmaglicu za skoro 3 meseca bez prekida.

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3676
Re: Zapažanja, lokalni uticaji, odstupanja od prognostičkih karata...
« Reply #10 on: November 10, 2015, 18:17:37 »
Evo nešto kvalitetnijeg prijevoda:

Uprkos više nego obećavajućem početku, zima 1988/89 pripada nizu (trojci, trijadi) neuobičajenih zima u periodu 1987-1990. Biće zapamćena kao najgora zima, zima magli na sjeveru i vječito očekivanih kiša koje nikako nijesu dolazile.
Prvi polarni udari početkom novembra su tumačeni kao znak potencijalno vrlo hladne i sniježne zime. Potvrda ovakve ideje je došla u prvoj polovini decembra sa moćnim upadom hladnog, sibirskog vazduha koji je posebno uticao na centralne i južne predjele donoseći snijeg ravnicama Jadranskog regiona, a povremeno i krajnjem jugu, kao u slučaju kratke sniježne epizode u Napulju.
Poslije ovoga ništa - zbog polja visokog suptropskog vazdušnog pritiska koji je od polovine decembra pa čak do početka marta uticao na veliki dio Centralne i Zapadne Evrope i Mediteran, sa izuzetno visokim vrijednostima vazdušnog pritiska. Ljepota od 1044hPa u januaru je vrijednost ljetnjeg Azorskog anticiklona i tokom zime se očekuje samo u ledenom anticiklonu ruskih ravnica.
Krivica za ovo je neuobičajena orijentacija jet streama u srednjim i višim zonama troposfere. Jet stream se uspostavio i raširio od zapada ka istoku sa maksimumom između Engleske i Sjeverne Evrope. Najveći poremećaji su mjesecima putovali od Lamanša ka istoku, dok je Zapadna i Centralna Evropa bila pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska. Posljedica je suva zima,  bez snijega u Alpima i bez kiše u ravnicama, sa temperaturama iznad normale posebno u planinama, i to kada su u pitanju i maksimalne i minimalne temperature.
Ovo je jedinstvena anomalija jer je nedostatak padavina na Sjeveru praćen upornim odsustvom kiše na Jugu, što se nije dešavalo u nekim drugim slučajevima, kao recimo zime 2002/03. Košmar za ljubitelje hladnoće i snijega, ali još gori košmar za poljoprivrednike  kao i sve građane koji su bili prinuđeni da udišu zagađeni vazduh uz maglu i sumaglicu skoro tri neprekidna mjeseca.


Termini Sjever i Jug  bez dodatne odrednice se odnose na Italiju, da ne bi bilo krivo protumačeno...

U Alpima je to sigurno bila najgora sniježna zima u istoriji meteo osmatranja. Koliko je bila loša može da posvjedoči podatak da je čak jedna Kredarica na 2514mnm bila bez sniježnog pokrivača u periodu 16-22.februar!!! Nešto slično se nikada prije, ali ni poslije toga nije ponovilo. Takođe, super sniježni Vogel nije imao sniježnog pokrivača u periodu 09.januar-22.februar! Zavižan u Hrvatskoj je tokom januara imao maksimalnih 15cm snijega, a sniježnog pokrivača nije bilo u periodu 08-24.februar.

Međutim, nešto istočnije nije bilo tako - ova zima se u našim planinama nikako ne bi mogla nazvati lošom i malo sniježnom. Već pomenuti novembar koji je prethodio ovoj zimi je bio najhladniji novembar u zadnjih 100 godina. Recimo Tsr je u Kolašinu bila -2.1°C, u Pljevljima -1.6°C, Sjenici -4.5°C, na Kopaoniku -5.4°C. Bilo je i dosta sniježnih padavina, pa su visoke planine već krajem novembra imale metarski snijeg koji je još bio podebljan već pomenutom sniježnom epizodom polovinom decembra. Ovo je stvorilo super podlogu kojoj kasniji dugotrajni anticklon nije mogao ništa.  :120: Ovakve podloge, nažalost u Alpima nije bilo, pa otuda sniježna katastrofa. Cijelu tu zimu sam proveo na Jahorini, više sjeverne zone su polovinom decembra imale par metara snijega. Kasnije se on slijegao i lagano topio, ali dugotrajni anticiklon i obilje snijega su skijašku sezonu, za razliku od Alpa, činili fantastičnom!  :105: :79:

Offline prenka

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 1267
 • cetiri ljeta cetiri zime
Re: Zapažanja, lokalni uticaji, odstupanja od prognostičkih karata...
« Reply #11 on: November 10, 2015, 19:01:55 »
Evo nešto kvalitetnijeg prijevoda:

Uprkos više nego obećavajućem početku, zima 1988/89 pripada nizu (trojci, trijadi) neuobičajenih zima u periodu 1987-1990. Biće zapamćena kao najgora zima, zima magli na sjeveru i vječito očekivanih kiša koje nikako nijesu dolazile.
Prvi polarni udari početkom novembra su tumačeni kao znak potencijalno vrlo hladne i sniježne zime. Potvrda ovakve ideje je došla u prvoj polovini decembra sa moćnim upadom hladnog, sibirskog vazduha koji je posebno uticao na centralne i južne predjele donoseći snijeg ravnicama Jadranskog regiona, a povremeno i krajnjem jugu, kao u slučaju kratke sniježne epizode u Napulju.
Poslije ovoga ništa - zbog polja visokog suptropskog vazdušnog pritiska koji je od polovine decembra pa čak do početka marta uticao na veliki dio Centralne i Zapadne Evrope i Mediteran, sa izuzetno visokim vrijednostima vazdušnog pritiska. Ljepota od 1044hPa u januaru je vrijednost ljetnjeg Azorskog anticiklona i tokom zime se očekuje samo u ledenom anticiklonu ruskih ravnica.
Krivica za ovo je neuobičajena orijentacija jet streama u srednjim i višim zonama troposfere. Jet stream se uspostavio i raširio od zapada ka istoku sa maksimumom između Engleske i Sjeverne Evrope. Najveći poremećaji su mjesecima putovali od Lamanša ka istoku, dok je Zapadna i Centralna Evropa bila pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska. Posljedica je suva zima,  bez snijega u Alpima i bez kiše u ravnicama, sa temperaturama iznad normale posebno u planinama, i to kada su u pitanju i maksimalne i minimalne temperature.
Ovo je jedinstvena anomalija jer je nedostatak padavina na Sjeveru praćen upornim odsustvom kiše na Jugu, što se nije dešavalo u nekim drugim slučajevima, kao recimo zime 2002/03. Košmar za ljubitelje hladnoće i snijega, ali još gori košmar za poljoprivrednike  kao i sve građane koji su bili prinuđeni da udišu zagađeni vazduh uz maglu i sumaglicu skoro tri neprekidna mjeseca.


Termini Sjever i Jug  bez dodatne odrednice se odnose na Italiju, da ne bi bilo krivo protumačeno...

U Alpima je to sigurno bila najgora sniježna zima u istoriji meteo osmatranja. Koliko je bila loša može da posvjedoči podatak da je čak jedna Kredarica na 2514mnm bila bez sniježnog pokrivača u periodu 16-22.februar!!! Nešto slično se nikada prije, ali ni poslije toga nije ponovilo. Takođe, super sniježni Vogel nije imao sniježnog pokrivača u periodu 09.januar-22.februar! Zavižan u Hrvatskoj je tokom januara imao maksimalnih 15cm snijega, a sniježnog pokrivača nije bilo u periodu 08-24.februar.

Međutim, nešto istočnije nije bilo tako - ova zima se u našim planinama nikako ne bi mogla nazvati lošom i malo sniježnom. Već pomenuti novembar koji je prethodio ovoj zimi je bio najhladniji novembar u zadnjih 100 godina. Recimo Tsr je u Kolašinu bila -2.1°C, u Pljevljima -1.6°C, Sjenici -4.5°C, na Kopaoniku -5.4°C. Bilo je i dosta sniježnih padavina, pa su visoke planine već krajem novembra imale metarski snijeg koji je još bio podebljan već pomenutom sniježnom epizodom polovinom decembra. Ovo je stvorilo super podlogu kojoj kasniji dugotrajni anticklon nije mogao ništa.  :120: Ovakve podloge, nažalost u Alpima nije bilo, pa otuda sniježna katastrofa. Cijelu tu zimu sam proveo na Jahorini, više sjeverne zone su polovinom decembra imale par metara snijega. Kasnije se on slijegao i lagano topio, ali dugotrajni anticiklon i obilje snijega su skijašku sezonu, za razliku od Alpa, činili fantastičnom!  :105: :79:
Hvala Snow  :109:

Offline Yeti

 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 306
Re: Zapažanja, lokalni uticaji, odstupanja od prognostičkih karata...
« Reply #12 on: November 11, 2015, 16:37:11 »
E koliko sam puta samo tih osamdesetih I devedesetih sa nestrpljenjem čekao uveče "Che tempo fa" na RAI UNO da čujem malo bolju najavu vremena,no ovu našu!Tu čuh po prvi put i za Burian(gellido orso dalla Siberia)- "ledenog sibirskog medjeda",hladan vjetar iz Sibira koji nam jedino donosi pravu zimu! :79: :79: :79:
« Last Edit: November 11, 2015, 16:39:26 by Yeti »
Listen to me carefully,I shall say this only once

Offline Nikola

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 6319
Re: Zapažanja, lokalni uticaji, odstupanja od prognostičkih karata...
« Reply #13 on: January 14, 2016, 17:42:33 »
Strasevina imala cist snijeg nesto vise vremena od grada eto se potvrdila ona prica o znacaju Budosa od prije par dana.

Situacija kad imate(-1/2c na T850mb) i T2m u plusu(3/4c) snijeg je uvijek cesci(padanje i pokrivac) pri Budosu.
Po mom misljenju i zapazanju tu postoji vise mogucih razloga.

Prvi manje moguc je da toplota struji preko Bogetica,zatim preko Stubice iz Bjelopavlicke ravnice kroz taj orografski 'prozor' koji je visine do 740mnv.Medjutim pri tihom vremenu iako vazduh cirkulise za to bi ipak trebala malo jaca strujanja.
Vazduh bi se kretao ovako.
Drugi razlog je sa vecom vjerovatnocom ono sto mislim i da jeste uzrok.Sam centar zraci vecom tolotom od ostalih podrucja tako da se sad hladan vazduh sa ostalih podrucja krece ka centru.Dolazi do izdizanja toplog gradskog vazduha koji podize snijeznu granicu tj. utice na to da pahulje u toku pada poprime vise vlaznosti i toplote jer su i onako osjetljive T je u plusu.U gradu pada kisa,susnjezica i vlazan snijeg dok u Strasevini,Klicevu,Gvozdenicama,Brsnu pada 'cist' snijeg jer sa okolnih uzvisenja samo vise pristize hladniji vazduh koji u tom dijelu drzi nizu snijeznu granicu.A i ta podrucja su bez vecih betonskih povrsina pa je i T niza sto dodatno daje na znacaju.


I treci manje moguc uzrok su jezera.Pri tihom vremenu vazduh ne krece od njih prema gradu vec suprotno jer je grad sad hladniji u odnosu na njih.Da su oni moguci uzrok onda bi i u Ridjanima padala kisa/susnjezica sto nije slucaj,jer gledajuci satelitske snimke koje je SH postavljao oko jezera je bio snijeg a prema gradu kopno.
'Po plodovima njihovim poznaćete ih'.