Forum HMZ

SEIZMOLOGIJA => Opšta seizmologija => Topic started by: Cirius on December 25, 2012, 21:57:23

Title: Tektonske ploče
Post by: Cirius on December 25, 2012, 21:57:23
Kao što ste primijetili,  obogaćeni smo novim odjeljkom za Seizmologiju,  što je stara zamisao koja ide u prilog razvoju i diversifikaciji naučnih oblasti ovog Foruma.
Takođe,  želim našem novom članu i moderatorki, Ljiljani, srećan početak rada i puno lijepih trenutaka sa ovom jedinstvenom ekipom     :83: 

Izučavanje kretanja tektonskih ploča je bitan segment seizmologije i geologije ...   Ovaj dokumentarac Nat Geo  Colliding Continents  može biti zanimljiv onima koji ga nisu gledali, a zanima ih ova tematika.
Da li će oblast Mediterana jednog dana biti najviši planinski lanac na svijetu ?     :79:


Title: Re: Tektonske ploče
Post by: Ljiljana on December 27, 2012, 15:21:01
Zahvaljujem na dobrodošlici!

Uskoro ću na ovom forumu postaviti niz stručnih tekstova i informacija iz oblasti seizmologije i seizmičnosti Crne Gore.
Title: Re: Tektonske ploče
Post by: GagaM on January 20, 2013, 09:54:28
Pozdrav!!!

Zelim samo da se javim kao veliki zaljubljenik, ali ne i preveliki znalac ove teme. Volim da procitam, saznam... cujem, istrazim ovu temu.
Takodje - cestitam na otvaranju ovog topic-a. :111: :116:
Title: Re: Tektonske ploče
Post by: Nikola on January 20, 2013, 19:21:38
Tektonika ploca....jedno od ispitnih pitanja iz Geologije i Geomorfologije.

Kako djeci najlakse objasniti tektoniku ploca.Zamisliti jaje koje je napuklo tako da formira 7 djelova.Tanka kora jajeta je litosfera,bjelance je omotac a zumance jezgro Zemlje.Posto je omotac u viskoznom stanju ploce klize po njemu,tako dolazi do pucanja i sudaranja ploca,okeanskih sa okeakskim,kopnenih sa okenasnim i kopnenih sa kopnenim.
Posle 7 glavnih ploca postoje i nekoliko manjih Arapska,Karipska,Kokosova,Huan de Fuka ploca,Skotska ploca...
(http://img801.imageshack.us/img801/101/struktura.jpg)
(http://img96.imageshack.us/img96/3430/pangaeaanimation.gif)
(http://img593.imageshack.us/img593/7114/ploce.jpg)
Naravno Zemlja je ovakvog oblika kao svako Kosmocko tijelo koje rotira oko svoje ose i oko veceg tijela,Zemlja bi se rasprsla da Sunce odjednom nestane.
Prije 4.5 milijardi godina Zemlja je izgledala nesto tamnija od Sunca ali joj je povrsina bila kao sada omotac,milionima godina se hladila,stvarala se kao na vrucem mlijeku korica ili zemljina litosfera,tezi metali su tonuli ka centru tako da je jezgro sacinjeno od cistog gvozdja i nikla.Za milion godina Zemlja nece imati isti izgled kao sada.
Title: Re: Tektonske ploče
Post by: bole on December 21, 2014, 15:35:16
Evo malo da ozivimo temu....

Razlog zasto se u okviru ovog foruma niko ne bavi sa ovom temom vjerovatno lezi u kompleksanosti teme. :120:
Da bi se primijenila teorija tektonike ploca na terene Crne Gore i na okruzenje ( Dinaridi, Helenidi, Jadransko-jonski basen) moraju se pored geofizickih podataka (paleomagnetizam, seizmika, i dr) podrobno poznavati istorija razvoja terena, njegova geoloska i strukturna gradja (geotektonske jedinice i njohov razvoj), a do tih podataka dolazi se uz pomoc geoloskih disciplina: stratigrafija, paleontologija, petrografija, tektonika.Title: Re: Tektonske ploče
Post by: Nikola on May 03, 2015, 23:05:25
Zemljotres koji je prije nedelju dana pogodio Nepal posljedica je obdukcije ploca,tj. Indijska ploca nadire nad Evroazijsku,tu se stvaraju mlade vjenacne planine(npr. Himalaji).Cijelo podrucje Himalaja (Nepala,Butana,Indija i Kina) je u opasnosti od jakih zemljotresa.