METEOROLOGIJA > Prognoza vremena

Prognoze,pitanja i odgovori

(1/77) > >>

Banjo:
Pozdrav svima!
Ja sam Branko Vuković iz Kotora.

Moj hobi je windsurfing(jedrenje na dasci) i za taj sport jedan od ključnih faktora je vjetar, odnosno njegova snaga.
Najbolje mjesto za windsurfing u Crnoj Gori, tokom ljetnje sezone, je Ulcinjska velika plaža.
Kada je stabilno vrijeme svako poslije podne duva vjetar iz pravaca Zapad - Sjevero Zapad.

Moj problem je što ne mogu da znam koje će jačine biti prije nego što krenem iz Kotora za Ulcinj.
Od moje kuće do Ulcinjske plaže ima tačno 100km. To nije puno ali u jeku sezone put je prebukiran tako da provedem i po 3 sata u putu samo u jednom pravcu.
Prilično je frustrirajuće kad dođem u Ulcinj i vidim da je vjetar slab, a svi modeli i prognoze su ukazivili na odlične uslove za Maestral, Sjevero Zapadni vjetar.

Poslije nekoliko loših iskustava sa prognozama pokušao sam da samostalno procjenim oće li vjetar biti dovoljno jak, na sledeći način:
   Od 7 sati ujutro pa do 11, prije nego bi krenuo za Ulcinj,  bilježio sam brzinu vjetra sa aerodroma Ćilipi, Tivat i Golubovci(Podgorica) i meteo stanica u Baru i Ulcinju. Još sam zapisivao komentar iz prognoze za pomorce hrvatskog meteorološkog zavoda, od 7 sati ujutro, koji npr izgleda ovako: SITUACIJA Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje.
   Poslije 7-8 puta blilježenja i uvida u stvarno stanje zaključio sam da pomoću brzine vjetra nemogu predvidjet oće li vjetar biti dovoljno jak. Jedina stvar koju sam uočio da se ponavlja kad je vjetar dovoljno jak je kad hrvati u 7 ujutro napišu “Situacija: Nad Jadranom se pruža anticiklonalni greben.“ Naglasak je na riječ GREBEN. Kad god su spomenuli anticiklonalni greben, bilo da se pruža ili zadržava, vjetar je bio jak, pogotovo kad se PRUŽA. Komentar poput “Nad Jadranom se zadržava anticiklonalno polje” donosi vjetar ali nedovoljno jak.
   Malo sam se informisao i naučio da su ova anticiklonalna polja i grebeni neka slika vazdušnog pritiska i da odnosi vazdušnog pritiska utiču na snagu vjetra.
   Moje pitanje za stručnjake: Kada bih umjesto brzine vjetra, sa ovih aerodroma I meteo stanica, bilježio vazdušni pritisak(tu su još i podaci o vlažnosti vazduha/Humidity i DewPoint) od 7 ujutro do 11 na svakih sat vremena, da li bih mogao da predvidim koje će snage biti vjetar u Ulcinju od 14:00 do 17:00 istog dana. Ako je to muguće molim vas objasnite mi kako da uptorebim ove podatke na najjednostavniji način, ako upošte postoji jednostavan način.

Hvala unaprijed!

Cirius:
Dobrodosao na forum, Banjo.  Nailazak anticiklona nad Jadranom svakako donosi jace NW vjetrove,  ali to nije jedina situacija;   HMZ izdaje redovno prognozu za pomorce,  to je korisno vidjeti ...  mislim da ovaj poslednji metod koji si pomenuo ne mora dati pouzdane rezultate.   

ehtelion:
mislim da bi NTO trebala da sponzorise postavljanje jedne stanice za mjerenje, s obzirom da je ulcinj jedna od top destinacija za Wind surfing i Kite boarding. to ne bi bila neka investicija a?

a u medjuvremenu savjetujem ti Banjo da nadjes nekog ko je stalno tamo, koga bi ujutru nazvao da ti kaze kakvo je stanje.

Madjo:
Dobrodoša nam, Banjo.
Odličan hobi. :)
Čini mi se da preksjutra postoje dobre šanse za sjeverozapadnjak.

vanja:
Banjo dobrodosao na forum  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version