Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Putovanja i izleti - svijet
Mon Blan by ehtelion
vanja:
--- Quote from: ehtelion on July 21, 2010, 12:40:39 ---evo smo se vratili sa putesestvija svi zivi i zdravi, popeti svi vrhovi. ja nisam peo jalovec u sloveniji ali jesam mon blan, gran paradiso i grossglokner. puno sam umoran a idem da radim pa ce detaljan izvjestaj biti sjutra. samo da vas malo pecnem-vidio sam pukotinu u snijegu duboku preko 50 metara-sto mislite koliko tu jos leda ima ispod a:))
--- End quote ---
vanja:
--- Quote from: Rade on July 21, 2010, 12:51:03 ---Čestitam kolega! :)
--- End quote ---
vanja:
--- Quote from: Madjo on July 21, 2010, 14:41:42 ---Dobrodosa nam!
--- End quote ---
vanja:
--- Quote from: ehtelion on July 22, 2010, 18:51:47 ---hvala :) a sada slijedi izvjestaj....
odma se krenulo sa kasnjenjem i to je nesto sto ce biti djelimicno odlikovati ekspediciju. Polazak iz Pg je bio planiran u 2, a iz Niksica smo krenuli tek u 4. I tako malo po malo, u podnozje Grossgloknera stigli smo sa 6 sati zakasnjenja, i poceli da penjemo ne iz Kalsa nego sa druge strane koja je puno teza. Dobra strana toga je sto smo vidjeli Pasterze glecer koji je odlican primjer mijenjanja klime, za samo 20 godina glecer se smanjio za preko 50 metara u visinu, zamislite samo duzinu. Pa ipak, i dalje je impresivan.
http://www.treknature.com/gallery/Europe/Austria/photo128683.htm
Morali smo preci oko 1400-1500 metara nadmorske visine. grupa se bas razdvojila, bilo je oko 2,5 sati razmaka. Staza se prvo spusta sa 2300 metara na 2000 (gdje je glecer) pa se onda mora ici do doma koji je na oko 3500 metara. Tehnicki, taj dio nije zahtjevan osim jednog detalja koji zahtijeva hodanje po cistom ledu pod velikim nagibom. Sam dom ima struju, dok se voda kupuje, 2 eura za glecersku vodu a 4 za flasiranu. ima oko 100-ak kreveta a rezervisati se mora kako ne bi izvisili i spavali na klupama ili podu.
http://www.geo-reisecommunity.de/bild/regular/168124/Erzherzog-Johann-Huette-3454-m.jpg
Mene je uhvatila visinska bolest, imao sam mucninu i uvece povratio ali sam odlicno spavao. Skuvao sam ujutro sebi supu i osjecao se bolje. krenuli smo laganim tempom, sunce je granulo, i bilo je bas toplo. Ispred i iza nas puno planinara, austrijanci, njemci, slovenci, italijani, cesi, poljaci, itd. Prvo se penjemo do malog vrha,
http://www.beeplog.de/blogfiles/1/140101/entries/498973/images/grossundkleinglocknerkb001.jpg
koji zahtijeva penjanje po stijenama ali je prilicno lako i svi oni koji su krenuli na zavrsni uspon su stigli do manjeg vrha. Onda nastaju problemi-spustanje do malog prevoja i konacan uspon od 30-ak metara do vrha. Neki odustaju. Sve vrijeme ostale naveze nas prolaze iz oba pravca, ne mareci za bilo koga osim za sebe. Prosto je nevjerovatno da nemaju apsolutno nikakve kulture u planini, da vide da je bolje malko sacekati da se planinari iz drugog pravca prodju i tako se izbjegne guzva. Polako penjemo, nije tesko, stijene su dobro i pruzaju sigurna hvatista. Vrh je popet. svi se osjecamo odlicno.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Photo_gro%C3%9Fglockner_kleinglockner_glocknerscharte_austria_2006-09-01.jpg
Malo se zadrzavamo radi slikanja. Onda spustamo polako, sto ide vrlo sporo jer mi pustamo vecinu ljudi da prvo prodju nenaviknuti na situaciju. spustanje je trajalo oko 2 sata a popeli smo ga za 45 minuta. Na kraju se moglo i tragicno zavrsiti jer je neko od "domacih" planinara obrusio jedan veliki kamen kada smo bili na ravnom dijelu i maltene skoro dosli u dom. Kada sam dosao u dom opet me uhvatila mucnina i nagon za povracanjem. Ostali smo u domu jedno sat vremena i polako poceli da spustamo. Sve je proteklo bez problema osim sto je jedan clan prilikom klizanja i kocenja cepinom iscasio rame, sto ga je kasnije dijelom kostalo Gran Paradisa i Mon Blana.
Nastavak sjutra:)
--- End quote ---
vanja:
--- Quote from: Madjo on July 22, 2010, 23:32:49 ---Cestitke na uspjesnom pohodu,kakav je osjecaj biti 4 km iznad nivoa mora,osim eventualne mucnine i umora?
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version