Nije meteorologija, ali zaslužuje mjesto na forumu > Putovanja i izleti - svijet

Ovamo-onamo, pa opet ovamo (Slovenija, Austrija)

(1/5) > >>

Admin:
Paklenu noć između petka i subote (16. i 17.7.2010.) proveo sam, ne i odspavao, u Podgorici. U ponoć je temperatura iznosila 32.2 stepena. U subotu u jutarnjim satima neispavan i mrzovoljan krenuh za Srbiju. Dočeka me vreo dan, ali naredna noć bješe čak pomalo svježa. Divota.
U nedjelju nastavih put ka Beogradu. Bregovi i doline Šumadije (i tazbina) ostaše za mnom.


Zaobilaznica Beograda, početa prije 35 godine i otvarana već 17 puta, još nije završena, ali nekako se dokopah puta za Zagreb. Autoput je sasvim OK, krajolik,posebno u Slavoniji, lijep, ali ne toliko da bi čovjek zaustavio auto i fotografisao. Inače, moj GPS je po svaku cijenu pokušavao da me usmjeri na neke putiće, ali nisam se dao. U poslijepodnevnim satima sam se dočepao Slovenije, a ne dugo zatim i Maribora, lijepog grada i ove godine mog odredišta i, narednih dana, polazišta.


Ranom zorom probudih famelju. Već sa prve slike ispod jasno vam je gdje smo poslije 2 sata vožnje stigli. Bledsko jezero očara već na prvi pogled, ali poslije sat dva šetnje oko jezera postane vam pomalo krivo što je manje-više sve dovedeno u red. Jedva sam uspio uhvatiti par fotografija na kojima ne dominira ljudskih ruku djelo.

Bohinjsko jezero, udaljeno 20-30 km i na nadmorskoj visini 50-ak metara višoj od Bledskog meni je djelovalo prirodnije i privlačnije. No, mlađi članovi porodice nisu dijelili moje mišljenje. Bio sam oduševljen okolišem na putu od jednog do drugog jezera. Na moje pitanje-konstataciju zar ovo nije fantastično kao hladan tuš je djelovala izjava moje ćerke "fantastično bi bilo da su ovih 20 km sve prodavnica do prodavnice, šoping mol do šoping mola". Srećom uslijedio je smijeh, a ja sam morao priznati da sam poskočio sa sjedišta.
Inače do Bohinjskog jezera nije lako doći, jer to je izgleda jedino mjesto za kojeg su u Sloveniji štedili sa putokazima i informacijama.
Inače, uz Bohinjsko jezero ima mnogo plažica i poprilično kupača. Danas je, verovali ili ne, na nadmorskoj visini od 525 metara na ovom jezeru koje ima površinu od 10-ak kvadratnih kilometara temperatura površine vode, po mojoj slobodnoj procjeni, bila oko 25 stepeni.Iscrpljen vožnjom i šetnjom pozvah ukućane na ručak u restoranu ispod jedne ogromne stijene. Free-climbersi se razbježaše, a meni se neki sigurnosni kanapi ne učiniše dovoljno jakim da izdrže mojih 100-ak kilograma, pa se ne okušah u toj disciplini.


Sjutra sam samo vozač na usluzi mojim damama, što znači nema odlaska u prirodu. Ukoliko ne budem previše umoran po povratku iz carskog grada (Beča) postaviću par fotografija.

Madjo:
Sjajno. :)
Prelijepe slike,uzivao sam citajuci reportazu.

Mada me naslov podsjeca na neku himnu,cini mi se :D

Miloš:
Jako lijepe slike i opis !  :)

Admin:
Naslov stvarno malo asocira... no svaka sličnost je skoro slučajna  ;)

Elem, šta reći o carskom gradu?
Moja ćerka reče trebalo bi izmisliti novu, najljepšu riječ na svijetu i tek onda bi možda bilo moguće opisati Schönbrunn palatu i njen vrt.Admin:
U opštini Podčetrtek, na samoj granici Slovenije i Hrvatske, nalazi se veliki aquapark. Površina različitih bazena je cijelih 3000 kvadratnih metara. Na raspolaganju je veliki broj različitih tobogana, bazena sa talasima (visina preko 1m), bazena sa mlazevima za masažu,...
Među posjetiocima bazena najviše je bilo Slovenaca, ali vidjeh dosta kola mađarskih, austrijskih, njemačkih, poljskih ... tablica.
Moje curice se upoznaše sa nekim djevojčicama iz Celja i Ljubljane, ali je bilo problema u komunikaciji, jer, vjerovali ili ne, male Slovenke u školi kao strani jezik uče ruski.Da imam 3-4 hektara zemlje negdje između Mareze i puta za Nikšić pokušao bih zainteresovat Mugija za gradnju ogromnog aqua-parka.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version