METEOROLOGIJA > Klimatologija

Klima CG

(1/50) > >>

Admin:
Vjerujem da ćete u nastavku imati šta da kažete o nekim karakteristikama vašeg kraja.

Admin:
Jeste li znali da su u PG od 1994 pa na ovamo svake godine prosječne junske maksimalne temperature bile više od septembarskih.
Ne bi to mnogo čudno bilo da od '49 do '94 nije bilo 18 godina u kojima je septembar imao više prosječne Tmax.

Branko Micev:
Ovogodišnji septembar , u pogledu maksimalnih dnevnih temperatura, bio je topliji od klimatske normale (srednja za period 1961-1990 WMO standard) u prosjeku za oko 2C. U Podgorici je bilo toplije za 2C. 
Stabilno, sunčano i relativno toplo vrijeme u dužem vremenskom periodu naročito tokom druge polovine mjeseca, bilo je posljedica  tzv. Bloking situacije , kada je iznad centralne  Evrope i centralni Mediteran bio jak stacionaran Anticiklon Po oko 1030mb. Kako bloking može da potraje i do 15 tak dana tako je bilo i ovog puta. Na jugo-zapadnoj i na  jugo-istočnoj strani  blokirajućeg anticiklona ( u svom zagrljaju drži odvojene ciklonske aktivnosti i ne dozvoljava im kretanje u pravcu istoka) formiraju se ciklonske aktivnosti koje karakterišu dugotrajne kišne serije sa obilnim padavinama. Skoro kao po knjizi, što bi rekli školski primjer. Vrlo kratko, jugozapadno od blokirajućeg anticiklona obilne padavine (Sicilija... poplave,) a jugoistočna strana blokinga obilne padavine  koje su poprimile karakter elementarne nepogode (Turska autoputevi zbrisani promjenjen lokalni prirodni ambijent ovih krajeva...) za svo to vrijeme kod nas sunčano, stabilno i toplo.
Za sve ima objašnjenje, bitno je da je to zasnovano na naučnim i stručnim osnovama.

Madjo:
Upravo sam pregledao odjeljak Klimatologija,interesovale su me max dnevne padavine za sjeverne opstine.Ove jucerasnje kise su popravile rekorde dnevnih padavina za Andrijevicu i Mojkovac.Znaci,za Andrijevicu je rr/24h do sada bio 38,8 mm(?),a tokom prethodne 24h je palo 87,6 mm.
Takodje i Mojkovac je popravio rekord za par litara,bilo je 114 mm a juce je palo 117,4 mm.
Vjerujem da ce Zavod azurirati ove podatke kao nove rekorde za ove dvije opstine.

Madjo:
Sone,odgovoricu ti odje.
Klima u Pljevlja je kontinentalni tip s manjim varijacijama,odlikuju je relativno mala godisnja kolicina padavina ravnomjerno rasporedjena po mjesecima i velika kolebanja temperature na godisnjem nivou,takodje i dnevne amplitude znaju bit izrazene.
S obzirom da se nalazi na pristojnoj nadmorskoj visini mozemo reci da ima odlike planinske klime ali u znatno manjoj mjeri.Zasto?Specificnost terena,prostrana visoravan i blaga kotlina u kojoj se nalazi grad uz nedostatak znacajnijeg planinskog grebena u okoling(najveci vrh jedva da prelazi 1400m) cini da su Pljevlja izlozena vjetrovima kako iz juznih tako iz sjevernih smjerova.Kada jako juzno strujanje u zimskom periodu zahvati i sjever republike i duva pojacan juzni vjetar uz oblacno vrijeme(padavine tesko dolaze do tamo,istresu se uglavnom na prepreke od poteza Durmitor-Sinjajevina-Bjelasica),temperatura na 2 metra raste cak do +18 C tako da zna bit toplije nego u nekim puno nizim i juznijim gradovima,to je takozvani fenski efekat.U drugom,cescem slucaju kad je priliv hladnog vazduha sa Evropskog kontinenta i kada se uspostavi strujanje sa sjevera,tada zna bit izuzetno hladno posebno u dijelu grada blize rijeke Cehotine.Subjektivni osjecaj svakako puno nizi.
Kada je stabilno i tiho vrijeme zimi,rashladjen zrak pada u kotlinu plus ozracivanje tla,uz cestu pojavu magle se desava da jutarnja temp bude debelo ispod -10 C a dnevna temp ne prelazi nulu tako da su Pljevlja zaista jedno specificno mjesto.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version