METEOROLOGIJA > Temperatura, padavine, vjetar...

Grmljavina

<< < (2/2)

Hello Kitty:
Da ne otvaram novu temu, ovdje bih da pitam.
Može li mi neko reći da li je opasno kupati se u moru kad grmi? Jednog ljeta sam plivala po kiši i gromovi su udarali prema pučini, ali mene to nije brinulo, u stvari, bilo mi je čak zanimljivo. Poslije su kući svi vikali na mene. Rekli su mi da grom udara u najistureniju tačku, a u vodi je to moja glava. Ja još nisam čula da je nekoga ubio grom u moru, ali s druge strane, ljudi po nevremenu uglavnom i ne idu na plivanje. Kupanje po kiši je super, ali da li je i bezbjedno?

Cirius:
Nije bezbjedno, čim se čuje grom znači da je oluja relativno blizu. Ako zvuk kasni za svijetlom manje od 30-ak sekundi, što je najčešće slučaj, znači da je manje od 10 km od tebe. Čak i kad izgleda da je prošla oluja i da se probija Sunce, još uvjek ne mora da znači da je opasnost prošla.
Glava plivača nije toliko isturena tačka i rijetki su takvi slučajevi, mnogo je opasnije biti u čamcu, a najveći broj smrtnih slučajeva se desio u čamcima bez kabine.
Nedestilovana voda je dobar provodnik i grom ne mora da pogodi tvoju glavu da bi te ugrozio, dovoljno je da se spoji sa morskom površinom u blizini. Većina elekrticiteta se relativno brzo raspe već u krugu od 6-7 metara od mjesta udara u površinu, ali to su srednje vrijednosti i postoje jači gromovi. Do te distance manje više, fatalni ishod je moguć ... mada ni na 20-ak metara na vjerujem da je lijepo iskustvo   :67:
Pored ovoga, kupanje u kadi ili zatvorenom bazenu se takođe ne preporučuje za vrijeme grmljavine jer je poznato da su cijevi odličan provodnik.

Admin:
http://www.tportal.hr/vijesti/znanost/344706/Sto-uciniti-ako-vas-grmljavina-zatekne-na-plazi.html

Hello Kitty:
Više nikad neću opušteno ući u more po kiši.

Nikola:


Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version