Author Topic: Zima 1935  (Read 4084 times)

Madjo

 • Guest
Zima 1935
« on: January 25, 2011, 02:44:35 »
Našao sam tekst iz Politike o izgleda vrlo snjegovitoj zimi 1935. godine.  :52: :52:   :81:

Quote
Snijeg je na Cetinju polovinom januara 1935. godine dostigao visinu od 180 cm tako da je saobraćaj bio potpuno paralisan. Ista situacija zadesila je i ostale crnogorske gradove.

Jedna mala grupa turista uspjela je novim putem od Budve da se pješice probije do Cetinja. Oko hiljadu ljudi je bilo angažovano da čisti put do Rijeke Crnojevića.

Stari put Cetinje – Njeguši – Kotor po riječima stručnjaka neće biti prohodan za period do dva mjeseca a kao glavni razlog navodi se:

„Traktor koji je industrijalac sa Cetinja Lale Zuber stavio besplatno na raspolaganje  pošao je prema Bukovici da čisti snijeg ali je tamo zatrpan i ostaće do proljeća. Treba naglasiti da je taj zlosrećni traktor bio jedina nada cijelog Cetinja i njegova tragična sudbina pogodila je sve Cetinjane, čak i najveće optimiste.Problemi snabdijevanja gradskog stanovništva sa namirnicama i ogrevom su veliki. Tovar drva dostigao je cijenu od 50 dinara… Para za plaćanje radnika koji čiste snijeg ima dosta …“
« Last Edit: January 26, 2018, 01:27:48 by Admin »

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3720
Re: Podaci od minulih godina
« Reply #1 on: January 25, 2011, 15:35:34 »
Fenomenalno, Mađo!  :109: Kakve su to bile godine, kakvi snjegovi.  :75: Na Bukovici ga je možda bilo i cijela 3m. Da li je u to vrijeme na Cetinju postojala meteo stanica? Ako jeste, kako bi fino bilo da se vide ti podaci. Znam da je još krajem XIX vijeka Pavel Rovinski vršio meteo osmatranja na Cetinju tokom dvadesetak godina. Da je makar pronaći i vidjeti nešto od toga... :77:

Offline Mladen

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 634
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #2 on: January 25, 2011, 21:14:22 »
Fenomenalan tekst!

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3720
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #3 on: January 26, 2011, 01:14:09 »
Kompletan članak iz Politike od 15.01.1935. na strani 6:

Quote
U Crnoj Gori već šest dana nema nikakvog saobraćaja

Cetinje, 13. Januara

Prilike stvorene ružnim vremenom koje već nedelju dana ne prestaje nad celom Crnom Gorom zaista su takve prirode da zabrinjavaju. U toku poslednja 24 časa u nekoliko mahova sneg je prestajao da pada, pa se čak i mestimice vedrilo, ali ta poboljšanja kratko su trajala i oblaci su nanovo pokrivali ceo kraj. Sneg pada nešto sitniji ali visina sloja je ipak porasla do blizu 180cm, da bi na izvesnim mestima bez obzira na smetove prosečna visina iznosila dva metra. Što se tiče saobraćaja između pojedinih gradova i sela, može se reći da u celoj Crnoj Gori već šest dana ne postoji nikakav saobraćaj, čak ni pešački. Danas je, istina, jedna mala grupa vrlo smelih turista uspela da se provuče novim putem iz Budve do Cetinja uz velike napore koje prosečan čovek ne bi mogao da izdrži. Koliki su napori ove grupice, koja je išla peške, može se videti po tome što su oni morali prenoćiti u jednom malom zabačenom zaseoku.
Želeći da javnost bude svestrano obaveštena, ’’Politika’’ je naredila svome cetinjskom dopisniku da poseti bana Zetske Banovine i da ga zamoli za jedno objektivno prikazivanje stanja stvari u kraju koji je njegovom staranju poveren. Vrlo rado g.Sočica se odazvao želji Politike i između ostaloga dao za javnost sledeće saopštenje:
-Svuda se radi na čišćenju snega. Samo treba znati da je nemogućno raditi brzo ovaj posao. Mi se nadamo da ćemo vrlo skoro prokrčiti put za Rijeku Crnojevića i na taj način preko Skadarskog jezera i Bara postići vezu sa morem. Na tome delu danas je radilo hiljadu ljudi, uračunavajući i jedan odred vojnika. Mislim da ćemo sutra do podne imati saobraćaj sa Rijekom Crnojevića.
Ovde smo skrenuli pažnju g. Sočici na surovost klime Sutormana, preko koga prelazi železnica uskog koloseka, neophodna za projektovanu vezu sa morem, i na činjenicu da su padine Sutormana, okrenute ka kopnu, takođe pod snegom.
-Jest, znam, u Limljanima sneg je dostigao metar visine, što predstavlja nezapamćen slučaj, ali naša železnica ipak redovno saobraća. Ja se nadam da će tim putem stići koliko sutra dobar broj banskih većnika na sastanak koji je sutra zakazan.
I sam ban je u priličnoj nedoumici u pogledu ma kakvih realnijih prognoza.
-Eto javljaju mi da je pre jedan sat u Kotoru sinulo sunce, a mi smo ovde imali snega, ne samo mi nego u celoj Crnoj Gori. Šta tu čovek da predviđa?
Na osnovu mišljenja stručnjaka g. Sočica je odlučio da, tek pošto bude vaspostavljena zaobilazna veza preko Bara, prebaci radnike na put Cetinje-Budva, koji je po mišljenju stručnjaka usled visine snega teško prohodan i koji je zakrčen za nekih dvadeset kilometara.
Stari glavni put koji Crnu Goru veže sa ostalim krajevima države, kao i ostalim krajevima sveta, autobuski drum Cetinje-Njeguši-Kotor po mišljenju stručnjaka ostaće i dalje neprohodan bar još mesec ili dva meseca. Traktor, koji je industrijalac g. Zuber dobrovoljno stavio na raspoloženje, pošao je da čisti sneg, ali u se predelu Bukovice zatrpao i sad ne može da makne ni na jednu stranu, tako da će se odatle moći da izvuče tek u proleće. Jer u Bukovici sneg je toliki da se uopšte ne raspoznaje trasa širokoga druma.
Treba da se naglasi da je taj zlosrećni traktor bio jedina nada celoga Cetinja i njegova tragična sudbina pogodila je sve Cetinjane, čak i najveće optimiste. Uprkos ovoga, građani čvrsto veruju u modernu tehniku i pouzdano drže da, sećajući se sudbine koju su nedavno preživeli Čeljuskinci i Berdova ekspedicija, postoji i takav traktor koji bi mogao da obezbedi Crnoj Gori vezu sa ostalim kulturnim svetom.
Kao najvažnije pitanje nameće se problem ishrane i ogreva. Po pouzdanim informacijama saznaje se da je juče u Podgorici tovar drva, koji ni u kom slučaju nije mogao biti teži od 50 kilograma, dostigao cenu od 50 dinara. Upitan o stanju šta on misli, ban g.Sočica vrlo ubedljivo veli:
-Namirnica imamo dosta, naročito brašna, a imamo dovoljno i suvoga mesa. Ako bi se ukazala potreba pozajmićemo od vojske koja uvek ima dovoljno veliku zalihu. U pogledu situacije na selu ban kaže:
-Selima je vrlo dobro, ali u varošima je stanje ozbiljnije. Ja sam davao i dajem pomoći nezaposlenima i staram se da ih zbrinem. Kredita imam za čišćenje oko 200.000 dinara i naredio sam da se radnicima odmah isplaćuje.
Svestan ozbiljnosti situacije g.Sočica veli:
-Velika je sreća što je prošla godina bila rodna tako da seljak ima hrane i za sebe i za stoku. Ali nailazimo na teškoće oko radne snage, jer seljaka je teško u ovim trenutcima odvojiti od kuće baš zbog stoke, kojoj treba velika nega.
G.Sočica je posle toga prešao na razgovor o pretstojećem zasedanju banskog veća i o konferenciji u pogledu senatorskih izbora, kojoj će prisustvovati dva ugledna gosta iz Beograda: pretsednik Senata g.dr.Tomašić i pretsednik Narodne skupštine g.dr.Kosta Kumanudi. Pretsednici Skupštine i Senata sastaće se u Splitu i nastaviti zajedno put za Cetinje, razume se zaobilazno preko Bara i Skadarskog jezera, pošto se sutra uveče budu odmorili u Kotoru.
Madjo

 • Guest
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #4 on: January 26, 2011, 01:27:44 »
Super   :109:  
Ko zna koliko smo još ovakvih sniježnih zima imali a da nikad nijesmo čuli   :78:  :121:

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3720
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #5 on: January 26, 2011, 02:00:54 »
A pogledaj šta Politika piše slijedećeg dana, tj. 16.01.1935. na strani 7. Nevjerovatni su to bili snjegovi!  :75:

Quote
U Krivošijama

Kotor, 15. Januara.

Veliki sneg pao je na svima uzvisinama oko Boke Kotorske, dok uz obalu pada stalno kiša. Snežni smetovi onemogućili su svaki saobraćaj Boke sa Cetinjem preko Lovćena i Budve. Preko Risna za Nikšić i Trebinje nije moguće putovati.
Autobusko društvo Boka poslalo je preko Lovćena jedan jak traktor, koji je udešen za čišćenje snega. Radnici su uspeli da prokrče put sve do mesta Bukovik(c)a kod Njeguša. Dalji rad na krčenju puta nije se mogao nastaviti, zato što se ne zna pravac puta. Na Krscu traktor je probio naslagu snega od 15 metara visine i napravio tunel u snegu. U Krivošijama sneg pada neprekidno i seljaci su otsečeni od celoga sveta. U gorskom selu Ubli, koje se nalazi  hiljadu metara iznad mora, sneg je pao u tolikoj meri da su se krovovi kuća pod teretom snega urušili. Stanovnici koji su predviđali katastrofu napustili su kuće i tako izbegli pogibiju. Seljaci natčovečanskim naporima rade na uklanjanju snega. Sresko načelstvo pozvalo je narod da uzme učešća u radu oko čišćenja snežnog nanosa. Rad je otežan, jer sneg stalno pada.

Žrtve hladnoće

Podgorica, 15 januara

Još 12 ovog meseca pošli su u Kolašin Luka Dedić, težak iz Tare, i Gavrilo Vujičić, težak iz Jabuke. Oni su pošli za svoje selo oko podne, pošto su posvršavali poslove u varoši. Međutim, njihovi ukućani uzalud su ih čekali dva dana. Ukućani su potom potražili obaveštenja kod vlasti. Neki građani su im rekli da su oni pošli na Mateševo. Bilo je jasno da su postradali putem. Vlasti su odmah organizovale žandarme i građane i juče po podne na petom kilometru od Mateševa, u blizini Podgorice (?), žandarmi su naišli na jedan veliki namet snega, iz koga je virila jedna kapa. Pošto su sneg razbacali, pronašli su Luku Dedića smrznutog. Nešto dalje, u drugom snežnom nametu, seljaci su našli Gavrila Vujičića takođe smrznutog. Njihovi leševi predati su porodicama da ih sahrane.
Sneg u okolini Podgorice još uvek pada i vlada velika hladnoća. Jak vetar smrznuo je sav sneg. Pošta i novine već sedam dana ne dolaze u Podgoricu.
U blizini Mateševa zagubilo se nekoliko vojnika koji su išli ka Podgorici. Oni su se vraćali sa otsustva. Vlasti su ih danas celi dan tražile, ali nisu uspeli da ih pronađu. Postoji bojazan da su se zamrzli ili da su ih vuci, koji su se sada pojavili u čoporima, napali.

U Sandžaku

Berane, 15 januara

Od drugog dana Božića u Crnoj Gori i Sandžaku padaju neprestano veliki snegovi, praćeni mećavama. Velike snežne naslage onemogućuju saobraćaj. Na putu za Peć preko Čakora saobraćaj je u prekidu. Iz Podgorice pošta nije prispela, a na nekim delovima puta pošta se prenosi pešacima i saonicama. Danas su prvi put posle Božića prispeli beogradski listovi. Na planinama sneg je visok od jedan do tri i po metra, dok u ravnici visina snega iznosi od pola do 1,20 metra. Stočari su poterali stoku u dolinu, jer je ponestalo stočne hrane, a što je bilo, zatrpano je snegom. Sneg i dalje u velikim količinama pada, dok gladni kurjaci čine velike štete. Tehnički odeljci vrše čišćenje puta radnom snagom, ali bez uspeha, jer sneg neprestano pada.

Raskrčen put Cetinje-Rijeka Crnojevića

Cetinje, 15 januara

Danas je prokrčen put do Rijeke Crnojevića tako da je posle sedam dana prvi put došlo do saobraćaja. Taj put veže Cetinje preko Rijeke Crnojevića za Virpazar i Bar. Veliki snežni nameti probijeni su pomoću radne snage danonoćnim neprestanim radom. Prvi automobil od Rijeke Crnojevića stigao je danas posle podne i doneo pored ostale pošte i prve poslebožićne beogradske novine.
U Cetinju je sneg u toku današnjeg dana prestao, ali je dostigao neverovatnu visinu tako da je prevazišao visinu snega iz zime 1928/29 godine. U Cetinju je bilo nekoliko nesrećnih slučajeva koje je prouzrokovalo survavanje snega sa krovova kuća.
Zbog višednevnog prekida saobraćaja postojala je mogućnost oskudice životnih namirnica. Ova oskudica nije se osetila u hlebu, ali se osetila u svežem mesu. Nije bilo ni industriskog kvasca, te je hleb mešen pomoću domaćeg kvasca. Na pijaci nije bilo nikakvog povrća koje se inače donosi iz Boke Kotorske, osim nešto voća. Drva koja su stajala 60 do 70 dinara po metru, sada se prodaju po 100 do 120 i više dinara metar.Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3720
Re: Podaci od minulih godina
« Reply #6 on: January 26, 2011, 03:53:21 »
Ima toga još, iz današnje perspektive sve ovo izgleda potpuno nestvarno i nemoguće... :77:
Quote
U okolini Podgorice pod teretom snega ruše se krovovi

Podgorica, 19 januara

U okolini Podgorice pada još uvek veliki sneg i vlada velika hladnoća sa vejavicom. U toku prošle noći u selu Progonovićima kod Podgorice, sneg je dostigao visinu od dva metra i 30 santimetara.
U istom selu sinoć oko 11 časova jedan čopor vukova napao je na staju Marka Đurišića i poklao mu 40 ovaca, tri krave i jednu svinju. Ukućani su čuli ulazak njihov u staju, ali se zbog velikog snega nisu mogli da maknu iz kuće i da spreče klanje stoke. Isto tako vukovi su Marku rastrgli velikog ovčarskog psa.
Danas je seljak Novak Popović iz Pipera poterao stoku i to dve krave, tri koze i dvanaest ovaca u Velje Brdo, gde mu se nalazi seno, ali sva stoka mu je od hladnoće i vejavice pocrkala, a on je jedva uspeo da se, sav promrzao, vrati kući.
Živko Mihailović, najbogatiji seljak, koji je sa svojom stokom zimovao u planini Broćniku juče je znatno oštećen od čopora vukova. Oko 150 njegovih ovaca bilo je u toru koji su čuvala dva velika psa, dok je Živko bio u kolibi. Najedanput ogroman čopor vukova upao je u tor među ovce. Velika dva ovčarska psa nisu u početku čula vukove, jer su bili u svojim štenarama. Odmah je zazvonilo zvono ovna predvodnika i psi su zalajali. Kad je Živko istrčao iz kolibe i video kako se psi kolju sa vukovima potegao je pušku i uspeo jednog da ubije. Ostali su se razbegli, ostavivši u toru više od 20 iskasapljenih ovaca. Kako Živko priča, ovo je četvrti napad na njegove ovce u toku prošle i ove godine.
Danas je pala pod teretom ogromnog snega kuća Pere Vukčevića u Lješanskoj nahiji, ali srećom u njoj nije bilo nikog. U toku jučerašnjeg dana i noći palo je u gornjokučkoj opštini deset kuća i tri staje. Pretsedniku opštine gornjokučke Iliji Vujoševiću i delovođi iste opštine Lazaru Ivanoviću srušile su se pod ogromnim teretom snega kuće. Smrtnih slučajeva nije bilo, jer su ukućani na vreme izbegli. U stajama je bilo više od 100 ovaca  i šestoro goveda. Njih su pritisli krovovi.
Takođe pod teretom velikih naslaga snega srušeno je više od petnaest kućnih krovova u opštini zagaračkoj i komonskoj. Šteta je velika. Jutros su osvanula dva bunara u Staroj Varoši u Podgorici zaleđena.

I u Ulcinju je pao sneg

Cetinje, 20 januara

Ovogodišnja zima uzela je upravo katastrofalne razmere u Crnoj Gori. Posle prekida od jedva četiri dana sneg je ponovo počeo da pada; na sloju smrznutog snega od dva metra počeo je da raste novi sloj.
Prekjuče je bio uspostavljen saobraćaj sa Barom preko Crnojevića Rijeke, koji se vršio do polovine puta samo na jednu stranu, a od polovine na drugu, pošto je bio prokrčen samo za širinu jednog automobila. Međutim je danas saobraćaj ponovo doveden u pitanje. U toku jučerašnjeg dana temperatura je bila na minus 18 da bi se u toku noći spustila na minus 25.
U župnim predelima u oblasti Skadarskog jezera ova hladnoća je pojačana velikim vetrom. U toku jučerašnjeg dana u Baru je bilo 10 ispod nule, a u Ulcinju je pao sneg, što je velika retkost.
Vlasti su ponovo preduzele mere da se obezbedi saobraćaj. Već nekoliko dana krči se put Cetinje-Budva, jer bi se pomoću njega dobila mnogo brža veza sa morem, ali usled vejavica koje vladaju ti radovi su obustavljeni. Sneg je danas u toku celog dana neprestano padao.

U okolini Podgorice

Podgorica, 20 januara

Juče je pod teretom ogromnog snega srušena u opštini gornjo-lešanskoj, u srezu podgoričkom, kuća starog sveštenika Marka Kazića, protojereja. U gornjo-lešanskoj opštini sneg je dostigao visinu od tri metra, dok je u Kučima visok dva metra. Poštu i novine Podgorica već treći dan nije dobila.
Na Skadarskom jezeru takođe već tri dana zbog neverovatno velikog vetra parobrod ne saobraća. Mala železnica na pruzi Podgorica-Plavnica danas je zakasnila više od dva sata.
Juče oko 10 časova potopila su se u Skadarskom jezeru tri seljaka koji su čamcem prenosili drva od Bara ka Plavnici. Njihov čamac prevrnuo se usled velikog vetra i bure na jezeru.
U čitavoj Crnoj Gori neprestano pada sneg i vlada neverovatno velika hladnoća i vejavica. Danas po podne napadalo je u Podgorici novoga snega u visini 60 santimetara. U celoj Crnoj Gori ne saobraćaju više nikakva prevozna sredstva i svaki saobraćaj je onemogućen.Madjo

 • Guest
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #7 on: January 26, 2011, 10:56:45 »
SnowHunter  :04:   :121: :121:  Legendooo  :105:

E da mi je $est u kakvi vremeplov i viđet kakvo je to nevrijeme bilo  :101:  Uff
 

Offline Mladen

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 634
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #8 on: January 26, 2011, 16:20:15 »
Ovo je zbilja nevjerovatno!!!
Svaka cast na pronalasku tekstova! :111:

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3720
Re: Re: Podaci od minulih godina
« Reply #9 on: January 28, 2011, 03:17:50 »
Evo još malo o nevjerovatno snjegovitom vremenu u januaru 1935. godine, koje je, nažalost, odnijelo i dosta ljudskih žrtava. Tekstovi su iz ''Politike'':

Quote
Veliki sneg zasada najviše teškoća stvara u Zetskoj Banovini

Cetinje, 21 januara

Iako je u Crnoj Gori i ostalim delovima banovine ranije sneg dostigao prosečnu visinu skoro od dva metra, u toku prošle noći i danas porastao je još za pola metra. Usled slabih veza ovde se ne mogu dobiti tačni podaci o stanju u unutrašnjosti. Prema informacijama, sneg ponovo pada u celoj banovini, pa čak i u župnim predelima, gdje je padanje snega izvanredno retka pojava.
Poslednjih dana, dok je sneg bio prestao, uprkos nezapamćene hladnoće, saobraćaj na linijama Cetinje - Rijeka Crnojevića - Podgorica održavao se i Cetinje je bilo vezano sa Virpazarom, a preko ovoga pomoću železnice Virpazar - Bar sa morem. Isto tako uspostavljen je bio saobraćaj Rudo-Pljevlja; Prijepolje-Priboj; Kosovska Mitrovica – Peć; Peć – Đakovica; Gacko – Bileća; U toku današnjeg dana imao se uspostaviti saobraćaj na putu Nikšić – Danilovgrad – Podgorica i na putu Cetinje – Budva, ali je sneg ukočio posao. Čišćenje puta Cetinje – Budva uglavnom vrši vojska. Veliki deo puta je već u redu. Banska uprava stavila je na raspoloženje radnu snagu da bi se došlo do onog zavejanog traktora u Bukovici i pokušalo da se prokrči put do Cetinja ne toliko da bi se taj put otvorio, nego da bi se iskoristio traktor za čišćenje Cetinja i krčenje puteva.
Na ostalim putevima, naročito oko Nikšića i na putu preko Čakora, zatim na putu Podgorica – Kolašin, saobraćaj se nije mogao uspostaviti usled velikih smetova i snežnih lavina. Smetovi snega na pojedinim mestima dostižu visinu od preko 10 metara. U samom Cetinju sneg je dostigao neverovatnu visinu. Bez ovog snega ovde je bilo ravno dva metra i 30 santimetara snega koji se sam od sebe i posle jedne kiše slegao na 180 santimetara visine. Novi sneg, koji neprestano pada, dostigao je visinu od pola metra, tako da je ponovo ugrozio krovove kuća i ulični saobraćaj. Već je donesena odluka da se ponovo čiste krovovi kuća. Ulice se nalaze pod brdima snega, a njihov nivo je porastao toliko da se čovek sa zaprepašćenjem pita kako će se raščistiti te ogromne snežne naslage.
Za trenutak samom Cetinju ne preti neka naročita opasnost u pogledu snabdevanja građanstva namirnicama, ali ako vremenske prilike budu i dalje nepogodne, kako to u ovom momentu izgleda, situacija bi se mogla znatno pogoršati. Pojedine namirnice su poskupile 30%. Industrijskog kvasca još uvek nema. Cene drva stalno skaču. Već su dostigle visinu od 130 dinara po metru.
Stanje u selima, prema privatnim informacijama, dosta je teško. Veliki sneg seljacima onemogućuje skoro svaku vezu sa varošima. Što je za njih najteže, postepeno im ponestaje stočne hrane. U župnim predelima popustili su krovovi kuća, a naročito su oštećene staje i kolibe.

Sedam žrtava hladnoće nađeno je u snegu kod Mateševa

Podgorica, 21 januara

Juče je ponovo obustavljen saobraćaj u čitavoj Zetskoj Banovini zbog neverovatno velikog snega koji je ponovo pao i zatrpao sve puteve koji su bili prokrčeni.
U čitavom srezu podgoričkom pada već dva dana sneg koji je dostigao visinu od dva do tri metra po planinama, a u Podgorici koja nikad nije zadržavala sneg više od dva dana, sada, od 8 ovog meseca, sneg je dostigao visinu od 80 santimetara. Temperatura je danas iznosila 8 stepeni ispod nule. Zeleni četinari po parkovima i baštama i stabljike izrasle po pošumljenom Ljuboviću i Gorici polomljeni su usled velikih naslaga snega.
Stanovništvu je nestalo drva jer seljaci, koji snabdevaju građane, ne dogone drva već nekoliko dana. Tovar drva koji se pre padanja snega prodavao u Podgorici po 8 d0 12 dinara, sada, ako ga ko donese sa sela, prodaje se po 25 do 35 dinara.
Pošta i novine već tri dana ne dolaze. Podgorica je zato kao otsečena od sveta.
Danas u 4 časa žandarmi i seljaci, koji već šest dana tragaju za smrznutim vojnicima kod Mateševa, o čemu je ’’Politika’’ pisala, uspeli su da pronađu još tri vojnika, pored četiri koji su ranije nađeni. Oni su bili zatrpani u jednoj ogromnoj gomili snega. Sutra će se nastaviti traganje za ostalom trojicom, ali se sumnja da će se pronaći, jer sneg stalno pada.
Juče je gradsko poglavarstvo razdelilo sirotinji i besposlenim radnicima više od 15 metara drva i 7.000 dinara u gotovu, a danas ponovo 28 metara drva, 500 kilograma hleba i 11.000 dinara, tako da je za neko vreme zbrinuta podgorička sirotinja. Vredno je istaći da gradsko poglavarstvo otkako je pao sneg u Podgorici svakoga dana deli po 500 kilograma hleba sirotinji i besposlenima.

Vejavice u Sandžaku

Pljevlja, 21 januara

Snežne vejavice u celom Sandžaku već 15 dana ometaju svaki saobraćaj i još uvek traju. Snežni smetovi koji mestimično dostižu neverovatnu visinu zatrpali su sve puteve tako da se posle napornog rada na čišćenju pruge jedva uspostavio saobraćaj delimično. Na putu Rudo – Pljevlja i Pljevlja – Berane, koji je preko Sandžaka najglavnija veza Crne Gore sa Bosnom i Srbijom saobraćaj je tek juče uspostavljen. Uspostavljanjem saobraćaja na ovom putu mnoga mesta u Sandžaku, koja su bila potpuno odvojena od sveta, dobila su vezu. Tako su Bijelo Polje i Šahovići juče prvi put posle Božića dobili poštu i novine. Međutim, veza između Pljevalja i Žabljaka, kao i Žabljaka i Šavnika još nije uspostavljena.
Usled hladnoće i velikog snega gladni kurjaci napadaju na stoku i ljude. Juče su u planini Ljubišnji napali na seoske lovce koji su priredili hajku na vukove. Tom prilikom su se s mukom spasli sigurne smrti Jovan Zečević, trgovac iz Pljevalja, i njegov drug Ramo Šljuka. Usled velikog snega i hladnoće u Pljevljima su drva kao i životne namirnice znatno poskupele.

Vreme se prolepšalo u Podgorici

Podgorica, 22 januara

Sve do ponoći noćas padao je u Podgorici veliki sneg i vreme je bilo vrlo hladno. Sinoć oko 9 časova vukovi su poklali ovce Nikoli Marišu u selu Gosilju kod Podgorice.
U toku prošle noći palo je pod teretom velikog snega šest staja u opštini belorečkoj i dve u opštini spuškoj. U svima stajama bile su ovce koje su znatno stradale.
Danas su seljaci uspeli da pronađu i ostala tri vojnika koje je sneg bio zatrpao sa još devetoricom njih kod Mateševa još pre pet dana.
Danas je u Podgorici preko očekivanja bio lep dan. Sunce je grejalo i osetno se topio sneg. Do danas svet uopšte nije izlazio iz kuća sem činovnika i onih koji su išli po životne namirnice. A danas su sve ulice oživele. Glavne ulice i parkovi su puni Podgoričana.
Saobraćaj sa Podgoricom je u prekidu već tri dana. Jedino saobraćajno sredstvo je mala železnica od Plavnice do Podgorice. I ona dolazi sa velikim zakašnjenjem.Za kraj i jedna cetinjska fotografija iz januara 1935. takođe objavljena u Politici  :120:Očigledno je da instrumentalna mjerenja u CG, započeta poslije Drugog svjetskog rata, ni približno nijesu pokrila moguće vremenske ekstreme. Eto, saznasmo da je moguće da u Podgorici padne 60cm snijega za dan i da ga na tlu bude čak 80cm, a danas forum oživi čak i na nagovještaj jednog jedinog centimetra... :120: :120: :120:Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3710
Re: Zima 1935
« Reply #10 on: January 26, 2018, 10:07:41 »
Čini mi se da sam veći dio postova koji se odnose na zimu 1935 uspio složiti u okviru ove, sada posebne teme. Ipak slike koje su bile priložene više nisu vidljive. Ukoliko ih neko do forumaša ima, dobro bi bilo da ih postavi ili mi ih pošalje putem e-maila.

Mađo

 • Guest
Re: Zima 1935
« Reply #11 on: January 26, 2018, 10:13:04 »
Ja imam samo ovu.

Offline Admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3710
Re: Zima 1935
« Reply #12 on: January 26, 2018, 23:17:38 »
Bravo Mađo. Vjerujem da će još poneko ponešto pronaći.

Mađo

 • Guest
Re: Zima 1935
« Reply #13 on: January 27, 2018, 00:13:18 »
A što će ti ovo? '35. je davno pasala...  :120:

Offline Niksic 3

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 3341
Re: Zima 1935
« Reply #14 on: January 27, 2018, 00:30:30 »
Ja znam sledece :81:
Da je na Cetinju 08.01.1935 mjereno 46cm
Niksic 14.01.1935 87cm
Siguran sam u to da su Niksic i Cetinje prebacili 150cm u 1935 .

Offline SnowHunter

 • Global Moderator
 • Sr. Member
 • *
 • Posts: 3720
Re: Zima 1935
« Reply #15 on: January 27, 2018, 00:59:54 »
Kod mene ostalo samo ovo:Stari hard davno ''riknuo'', a Imageshack (daleko mu lijepa kuća) hiljade fotki, tabela i grafova poslao u vječna lovišta...   :107: