Author Topic: Nezapamćena poplava u Baru, 24. januar 1956.  (Read 3124 times)

Offline Bura

  • Urednik
  • Sr. Member
  • *
  • Posts: 5025
Nezapamćena poplava u Baru, 24. januar 1956.
« on: January 24, 2015, 21:50:06 »
Nikad poplava za tako kratko vrijeme nije promijenila izgled barske opštine, kao na današnji dan prije 59 godina, 24. januara 1956.
 
U noći između 24. i 25. januara 1956. grad je za tili čas izmijenio svoj izgled. Negdje poslije 22 časa došlo je do provale oblaka i Pristanom su jurile nezapamćene bujice.
 
U novinskim izvještajima je notirano da su se "rječice Rikavac, Rena i Željeznica izlile iz svojih korita i počele da plave okolno zemljište, nabacujući kamenje, mulj i pijesak i noseći velike količine materijala građevinskih preduzeća".
 
Mnoge porodice su bile u opasnosti. Stana Đonović je bila prva žrtva ove stihije. Zahvaljujući milicionerima Radovanu Popoviću, Simu Martinoviću, Martinu Vujoševiću, Vukmanu Raičeviću i oficirima Miru Stankoviću i Ljubanu Pavloviću, koji su čitavu noć prebacivali porodice iz ugroženih stanova i kuća, do većih žrtava nije došlo.
 
Fotografija Đoka Lekića, predsjednika Opštine Bar, kako s rukama u džepovima, i do iznad koljena u vodi, bespomoćno gleda uništeni grad, obišla je Jugoslaviju.
 
Sjutradan poslije provale oblaka, ulice Bara su bile prekrivene velikim količinama blata, pa vozači nijesu bili u stanju da vladaju vozilima.
 
Zabilježeno je da je visina vode koja se kretala ulicama iznosila metar i po, a njena udarna snaga bila toliko jaka da je potkopala temelje nekih zgrada i skoro probila novo rječno korito. Trafostanica "Tunelogradnje" je potpuno izgorjela, a odnešene su i barake nekih preduzeća.
 
Prekinut je automobilski saobraćaj na putu Bar – Virpazar, a kod tunela Ratac na relaciji Bar – Sutomore 50 metara terena je otklizalo ka moru, pa je podignut provizorni most. Po navodima stručnjaka, uzrok ove katastrofe bio je nasip duž plaže od Pristana do ušća Rikavca kojim je spriječen normalan odliv vode.


Tekst je preuzet sa portala BARinfo http://www.barinfo.me/index.php , a na linku http://www.barinfo.me/text.php?kategorija=12&id=5822 , možete pogledati slike Bara kakvog ne poznajemo.

Ako neko od naših članova ima više informacija sa meteorološkog aspekta, o količini kiše ili sinoptičke situacije tih dana, molim neka prilože.  :45:
« Last Edit: January 24, 2015, 22:02:18 by Bura »
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Mađo

  • Guest
Re: Nezapamćena poplava u Baru, 24. januar 1956.
« Reply #1 on: January 24, 2015, 22:08:19 »
Prema podacima koje imam, tog 25. januara 1956. godine u Baru je izmjereno 180.8 mm kiše.