METEO ARHIVA > 2014

Februar 2014.

(1/45) > >>

Cirius:
Mjesec srećnih mačaka počinje nestabilnim vremenom.
Westerlies nanose ciklončiće u Sredozemlje i drže na odstojanju hladna kontinentalna strujanja istočnog grebena.

T 8,9'C,  tiho i oblačno uz poneku kap kiše.

Krivi:
Što je Cetinje otišlo nisko, 1.5 stepeni u z 0.3 RR. Da neće da presniježi?  :53:

JovanK:
Smor od vremena da oce bar sunce ugrijat. . .

SnowHunter:
U trećoj dekadi januara vrijeme se koliko toliko vratilo u normalne okvire kad su temperature u pitanju. Slijede temperaturne brojke sa glavnih stanica:Odstupanje od prosjeka u Podgorici je iznosilo +1.4°C, u Baru +1.6°C, na sjeveru se kretalo oko +2°C:

Kad je u pitanju cijeli mjesec  - ovaj januar je u većem dijelu Crne Gore bio najtopliji u istoriji meteo mjerenja. Pregled srednjih mjesečnih temperatura na glavnim stanicama i odstupanje u odnosu na prosjek 1951-1990:Evo kako to izgleda na primjeru Podgorice i Bara. Kod obje stanice prethodni januarski rekord je iz 1955, u Baru je prevaziđen za 0.1°C, u Podgorici za 0.3°C:

Rekordno topao januar je bio i u Pljevljima, Kolašinu i na Žabljaku. Rekord ipak nije prevaziđen u Herceg Novom, Ulcinju, Nikšiću i na Cetinju. Slijedi mapa sa odstupanjem srednje temperature ovog mjeseca u odnosu na prosjek (uz ogradu da mali broj glavnih stanica ipak ne pokriva najbolje cijeli prostor Crne Gore):Dakle, upravo završeni januar je nekim dijelovima CG donio prilično nevjerovatnu kombinaciju najkišovitijeg i najtoplijeg u istoriji koja više i nije tako kratka (66 godina). Da li ovo znači da se točak ekstrema i dalje ubrzava?  :78:

Za kraj, evo kako je temperaturno izgledao ovaj januar u Podgorici - zahlađenje je vrlo kratko trajalo:

Mađo:

--- Quote from: Krivi on February 01, 2014, 02:21:02 ---Što je Cetinje otišlo nisko, 1.5 stepeni u z 0.3 RR. Da neće da presniježi?  :53:

--- End quote ---

Ne, nije nikako moglo da presniježi jer je temperatura u po visini bila u plus. U isto vrijeme moja stanica je mjerila cijelih 5°.
A zašto je Cetinje ostalo nisko i zašto je i danas tako, kazaće nam slika koju sam uslikao prije nekih ~ sat vremena.  :81:


Znači, cjelodnevna magla ili čaina u gradu uz kompaktnih desetak cm snijega na tlu. Jednom riječju - Sibir!  :23:  Mada osjeća se da je dobar dio ove čaine od dima iz zgrada ili kuća.... od industrije nije sigurno.  :05: Uglavnom, ima vrlo značajan uticaj na prizemnu temperaturu i zadržavanje sniježnog pokrivača.

E, a u isto vrjeme Njeguško polje ovako izgleda...praktično bez snijega.  :81:


------
Pada umjerena kiša uz 6.4°

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version