METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema
Digital max.-min. thermometar TFA Dostman
Madjo:
--- Quote from: kecmi on April 11, 2012, 13:19:57 ---
--- Quote ---Postoji li mogućnost da se produži kabal a da ne remeti tačnost mjerenja, jer bi vjerovatno zbog produžetka pravilo veći otpor :78:
--- End quote ---
Ovo te nisam svatio?
--- End quote ---
Stvar vjerovatno funkcioniše na osnovu preračuna struje koja dolazi sa sonde do displeja i obratno.Sa povećanjem dužine kabla dolazi do povećanja otpora(Om) kroz provodnik i možda bi bilo pogrešnih mjerenja. :72:
Bura:
--- Quote from: Madjo on April 11, 2012, 13:25:34 ---
Ne smije bit tolko blizu zida. :02: Možda kad bi nabavio neki posebni kabal sa vrlo malim otporom, nekih 15-20 metara, možda nebi remetilo tačnost mjerenja, ko zna ? Onda bi imao displej u kući.
--- End quote ---
Znam, znam, zato smisljam nesto da ga odvojim :02: :03:.
Al sve u svemu ova "saksijska struktura" bi olaksala posao.
--- Quote ---Stvar vjerovatno funkcioniše na osnovu preračuna struje koja dolazi sa sonde do displeja i obratno.Sa povećanjem dužine kabla dolazi do povećanja otpora(Om) kroz provodnik i možda bi bilo pogrešnih mjerenja
--- End quote ---
A tooo. Ali gledaj... Kabal je od displeja do sonde dugacak 2,5 metra. I dakle sonda je samo sa druge strane zida tako da sam iskoristio prakticno manje od 30cm kabla. Ovaj ostali dio ovaj metar ipo kol'ko li, mi je u kuci umotan i zavezan lastikom da mi onaj kabal nebi mlatarao po kuci. Tako da on kako god da okrenes ta struja prolazi kroz duzinu od 2,5 metra kabla... :55:
Madjo:
:67: Ne, ne toplina do zida, nema to veze, nego kažem za otpor bakarnog kabla.
Što je veća dužina kabla veći je otpor, u prevodu gubitak energije, što bi moglo da se manifestuje sa netačnim mjerenjima.
Treba se prvo raspitat za to da li može da se produži taj kabal na nekih 15-20 metara, zavisno koliko je udaljena ta idealna pozicija od disleja.
Madjo:
Nije isto Kecmi 2.5m kabla na koji je fabrično određen i dodati još makar 15 metara!
Velike su to razlike.
Znači, veći otpor kabla, manja energija sa displeja na sondu i obratno, netačna mjerenja... :72: :72: :72:
Bura:
--- Quote from: Madjo on April 11, 2012, 13:37:21 --- Ne, ne toplina do zida, nema to veze, nego kažem za otpor bakarnog kabla.
Što je veća dužina kabla veći je otpor, u prevodu gubitak energije, što bi moglo da se manifestuje sa netačnim mjerenjima.
Treba se prvo raspitat za to da li može da se produži taj kabal na nekih 15-20 metara, zavisno koliko je udaljena ta idealna pozicija od disleja.
--- End quote ---
A toooooo. A dje 15-20 metara :102: :102: Ma evo dobro me sluzi ovaj, da kucnem u drvo. Tako da sam odlucio da kupim jos jedan mozda i jos 2 ali to cu uraditi kad ja budem bio negdje put Beograda, jer dok sam ovaj kupio bilo mi je angazovano pola rodbine i prijatelja u BG da mi ga kupe i dopreme. Kad bih trazio jos 2 mislim da bi bilo :107: :71: he he heeee :61: Salim se....
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version