METEOROLOGIJA > Meteorološki instrumenti i oprema

Meteorološki radari

<< < (2/11) > >>

Admin:
Prije pet-šest godina Njemci su se ponudili da kreditiraju nabavku 2 takva radara, no država nije bila u mogućnosti da isfinansira gradnju i obuku kadra, za šta je, mora se priznati, takođe potrebno obeezbijediti respektibilan iznos novca.

Madjo:

--- Quote from: bole on September 25, 2009, 13:20:15 ---bolje receno nikad......... :'(

--- End quote ---
Nazalost,u pravu si.Kod nas ne postoji volja od strane drzave da podrzi takve projekte,a izgleda nema se ni para.Ipak je razvoj meteorologije bitna stvar u svakoj drzavi,vezana je za gotovo sve grane,pocev od poljoprivrede pa do turizma.Mi imamo u malom prostoru gotovo sve podtipove umjereno-kontinentalne klime.Tako da ima sto da se proucava.

IvanZD:
Smatram da je problem u glavama ljudi koji ne mogu razumjeti kako to nije bačen, već uložen novac, koji se kroz dulje vrijeme korištenja radara može višestruko isplatiti. Samo treba znati iskoristiti benefite koje takva investicija sa sobom donosi. OK možda sad jednostavno nije moguće isplatiti takvo nešto zbog opće svjetske krize, ali moglo se prije, a i uvijek su tu krediti koji se kasnije lako vrate ukoliko investicija bude opravdana.

Madjo:
Kod nas ti je vazda kriza prika.
Nego neka si ti nama dobrodosa' Ivane !

Admin:
Projektom, urađenim još 2002., jedan od dva Crnoj Gori potrebna radara bi se nalazio na Vrsuti (1183mnm) iznad Sutomora.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version