Preliminarna analiza temperature vazduha i količine padavina za ljeto 2020. godine

Karakteristika sezone: temperatura vazduha viša od prosječnih vrijednosti; prema raspodjeli percentila kreće se u kategoriji toplo, vrlo toplo i ekstremno toplo; količina padavina prema raspodjeli percentila kreće se u kategoriji vrlo sušno, sušno, normalno, kišno i vrlo kišno. 

 
  • Srednja temperatura vazduha se kretala od 14.8 oC na Žabljaku do 26.5oC u Podgorici. Odstupanja od prosječne ljetnje temperature vazduha su bila pozitivna i kretala su se od 0.9oC u Ulcinju do 2.9oC u Rožajama, u Podgorici je bilo toplije za 1.6oC u odnosu na klimatsku normalu. Broj tropskih dana (dana kada je maksimalna temperatura vazduha ≥ 30oC) se kretao od 7 dana u Kolašinu do 68 dana u Podgorici. Na Žabljaku nije zabilježen tropski dan. Broj tropskih noći (dani kada je minimalna temperatura vazduha > 20oC) se kretao od 1 dana na Cetinju, 2 dana u Nikšiću, 28 dana u Ulcinju, 39 dana u Herceg Novom, 53 dana u Budvi i 57 dana u Baru i Podgorici.


Raspodjela percentila temperature vazduha

 


Raspodjela percentila količine padavina
 
  • Ukupna ljetnja količina padavina se kretala od 23 lit/m2 u Ulcinju do 365 lit/m2 u Rožajama, u Podgorici je palo 190 lit/m2 kiše, što je za 18% veća količina od prosječne ljetnje količine padavina.
    Ostvarenost količine padavina u odnosu na klimatsku normalu se kretala od 19% u Ulcinju do 156% u Pljevljima.