Preliminarna analiza temperature vazduha i količine padavina za proljeće 2019. godine

Karakteristika sezone: temperatura vazduha se prema raspodjeli percentila kreće u kategoriji normalno, toplo i vrlo toplo; količina padavina prema raspodjeli percentila kreće se u kategoriji vrlo sušno (područje Berana), sušno, normalno i kišno (područje Herceg Novog).

 
  • Srednja temperatura vazduha se kretala od 4.8oC na Žabljaku do 16.1oC u Budvi, u Podgorici 15.7oC što je za 1.3oC viša temperatura u odnosu na klimatsku normalu.

    Odstupanja temperature vazduha u odnosu na klimatsku normalu su pozitivna i kretala su se od 0.4oC u Nikšiću do 2.4oC u Rožajama.


Raspodjela percentila temperature vazduha

 


Raspodjela percentila količine padavina
 
  • Ukupna količina padavina se kretala od 125 lit/m2 u Beranama do 700 lit/m2 na Cetinju, u Podgorici je palo 420 lit/m2 kiše, što je za 7% veća količina od klimatske normale. Ostvarenost količine padavina u odnosu na klimatsku normalu se kretala od 58% u Beranama do 127% u Herceg Novom. Maksimalna visina sniježnog pokrivača od 84 cm izmjerena je 12. marta na Žabljaku, a poslednji datum sa sniježnim pokrivačem na Žabljaku je bio 15.maj, kada je izmjerena visina snijega od 2 cm.