Preliminarna analiza temperature vazduha i količine padavina za septembar 2021. godine

Karakteristika mjeseca: Temperatura vazduha se prema raspodjeli percentila kreće u kategoriji normalno, toplo, vrlo toplo i ekstremno toplo; Količina padavina prema raspodjeli percentila kreće se u kategoriji vrlo sušno i sušno.

 
  • Srednja temperatura vazduha se kretala od 12.7 oC na Žabljaku do 23.8 oC u Podgorici, što je za 1.9 oC viša temperatura vazduha od klimatske normale. Odstupanja temperature vazduha u odnosu na klimatsku normalu su bila pozitivna i kretala su se od 1 oC u Ulcinju do 2.8 oC u Rožajama.

    Broj tropskih dana, tj. dana kada je maksimalna temperatura vazduha ≥ 30 oC, kretao se od 3 dana u Beranama, 4 dana u Bijelom Polju, 5 dana u Budvi, 7 dana u Podgorici i Herceg Novom i 11 dana u Ulcinju.

    Tropske noći, dani kada minimalna temperatura vazduha ne pada ispod 20 oC, su registrovane u Ulcinju 2, Baru 4, Budvi 6 i u Podgorici 10.


Raspodjela percentila temperature vazduha

 


Raspodjela percentila količine padavina
 

  • Količina padavina se kretala od 2 lit/m2 u Ulcinju do 53 lit/m2 u Kolašinu, u Podgorici je palo 32 lit/m2 kiše, što čini 27 % prosječne količine padavina za septembar. Ostvarenost količine padavina se kretala od 3 % u Ulcinju do 50 % u Pljevljima.

    Na skali najmanjih vrijednosti količina kiše zabilježena u Ulcinju od 2.2 lit/m2 nalazi se na drugom mjestu (dosadašnja najmanja količina od 0.7 lit/m22 je registrovana 2018.god.) i u Beranama od 11 lit/m2 (dosadašnja najmanja količina od 4.1 mm je registrovana 1956.god.), dok je u ostalim gradovima u 15 najsušnijih godina.





Micev Slavica,dipl.met.