Preliminarna analiza temperature vazduha i količine padavina za jul 2020. godine

Karakteristika mjeseca: temperatura vazduha se prema raspodjeli percentila kreće u kategoriji toplo, vrlo toplo i ekstremno toplo; količina padavina prema raspodjeli percentila kreće se u kategoriji sušno, normalno i kišno (područje Bijelog Polja).

 
  • Srednja temperatura vazduha se kreće od 15.4oC na Žabljaku do 28.2oC u Podgorici. Odstupanja temperature vazduha u odnosu na referentnu klimatsku normalu su bila pozitivna i kretala su se od 1.0oC u Ulcinju do 2.9oC u Rožajama, u Podgorici je bilo toplije za 2.2oC u odnosu na prosječnu julsku temperaturu vazduha.
    Broj tropskih dana (kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha ≥ 30oC) se kretao od 5 dana u Kolašinu do 28 dana u Podgorici. Tropski dani nisu zabilježeni na Žabljaku.
    Tropske noći (kada je minimalna dnevna temperatura vazduha viša od 20oC) su zabilježene u Nikšiću 1, Ulcinju 12, u Herceg Novom 17, u Baru i Budvi 22 i u Podgorici 24.


Raspodjela percentila temperature vazduha

 


Raspodjela percentila količine padavina
 
  • Količina padavina se kreće od 2 lit/m2 u Herceg Novom do 113 lit/m2 u Bijelom Polju, u Podgorici je palo 29 lit/m2 kiše, što čini 75% prosječne količine padavina za jul. Padavine nisu zabilježene u Ulcinju.
    Ostvarenost količne padavina u odnosu na klimatsku normalu se kreće od 0% u Ulcinju do 166% u Bijelom Polju.