Zavod za hidrometeorologiju i seizmologijuZHMS CG

Crna Gora

Aktuelnosti

Reanaliza zimskih sezona

Datum: 04.08.2007.


Problem nedostatka snijega ili nedovoljne visine sniježnog pokrivača u pojedinim sezonama je prisutan u mnogim poznatim zimskim turističkim centrima. Prije izgradnje većih zimskih centara i u oblastima gde se planiraju ski centri rade se veoma detaljne analize različitih meteoroloških parametara koje investitorima daju neophodne inpute na osnovu kojih se određuje isplativost ulaganja sredstava.


Do sada u Crnoj Gori nisu postojale validne analize meteoroloških parametara za ovakvu vrstu upotrebe, kao ni ozbiljna baza podataka o visini sniježnog pokrivača tokom prethodnih sezona, ali ni podaci o prvom i poslednjem snijegu, padavinama, sadržini vode u snijegu, otapanju, gustini, kao meteorološkim parametrima od kojih zavisti stanje sniježnog pokrivača (vjetar, temperatura, osunčavanje ...)
Uspostavljanje veze između organizovane baze podataka koju poseduje Hidrometeoroloski zavod Crne Gore i metoda trodimenzionalnog mumeričkog modeliranja atmosfere omogućava za početak da se napravi prostorna analiza potrebnih meteoroloških parametara i popuni diskretni niz mjerenja, kako bi se u odabranim područjima dobila informacija o vrijednostima nekih meteoroloških parametara neophodnih za donošenje odluka. Primjenom numeričkih metoda i modela može se postići popunjavanje prostorne i vrijemenske baze podataka u mreži tačaka modela koje se definišu njegovom horizontalnom i vertikalnom rezolucijom. Takođe na ovaj način se formira klimatološka slika prostora koji je predmet proučavanja (istraživanja).
U saradnji sa kompanijama FIZIS iz Podgorice i SEWA iz Beograda, a na zahtjev Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, Hidrometeorološki zavod Crne Gore je izvršio reanalizu vremenskih prilika na sjeveru Crne Gore u zimskim sezonama 2002-03, 2003-04 i 2004-05.
Dio rezultata istraživanja možete i vi pogledati
Reanaliza zimskih sezona 2002-2005U organizaciji DWD – Njemačke meteorološke službe i EUMETNET-a (Evropske mreže nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi) u Karlsruhe, Njemačkoj održana je 28. skupština EUMETNET-a.
Petnaesti sastanak zemalja članica (COP15) Konvencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD), održava se u Abidžanu, Obala Slonovače, od 9. do 20. maja 2022.godine na temu „Zemlja. Život. Nasleđe: Od oskudice do prosperiteta”.
Zemljotres koji se dogodio 15. aprila 1979. godine (06h 19m GMT) sa magnitudom 7.0 jedinica Rihterove skale, izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od IX stepeni Merkalijeve skale na cijelom crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 km. Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale.

HMZ Srbije
HMZ Hrvatske
HMZ BiH
HMZ Makedonije

Pristup informacijama

Vodič


Zahtjev

Nautički vodič

Prodaja peljara

Putujete?

Prognoza na putevima!

April-2021

Sumrak nad jezerom


Kontakt:
  • IV proleterske 19,
    81000 Podgorica,
    Crna Gora
  • office@meteo.co.me
  • +382 20 655 183
  • +382 20 655 197